• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Birger Ljungquist i retrospektiv på NP33

Birger Ljungquist – Illustration till Elin i Hagen.

Folkvisan om Elin i Hagen illustrerad av Birger Ljungquist. 

 

Gav bild åt svenska folkvisor och Fröding

 

På Galleri NP33 visas just nu en retrospektiv utställning i det mindre formatet med målningar, skisser och illustrationer av östgötakonstnären Birger Ljungquist. Senare i sommar ger Norrköpings Teaterkompani pjäsen En dörr på glänt baserad på en novell av brodern Walter Ljungquist.

Det är regissör Olov Rasch som aktualiserar de båda konstnärliga bröderna från Kisa. Pjäsidén kom först. Men i arbetet med att dramatisera Walter Ljungquists novell kom Olov även i kontakt med brodern Birgers konstnärskap. Han berättar att bröderna umgicks hela livet och var konstnärligt besläktade. De intresserade sig båda för minnen, drömmar och människans förhållande till naturen. Den ene uttryckte det i ord och den andre i bilder.

Tanken väcktes att producera en liten utställning om Birger Ljungquists konstnärskap i anslutning till teaterföreställningen. Verken är inlånade från Norrköpings konstmuseum samt olika privatpersoner, däribland författaren Gerda Antti som var gift med Walter och svägerska till Birger. Gerda Antti berättar vid vernissagen om brödernas uppväxt.

– Att Birger blev konstnär och Walter blev författare är inte konstigt.

De växte upp i ett hem där musik, högläsning och målande var självklara ingredienser i vardagslivet. Fadern drev manufakturhandel och senare ett tryckeri i Kisa. Både han och modern var kulturellt intresserade.

Birger studerade måleri vid Althins målarskola, på Konstakademien och senare även i Paris. Han fick sitt genombrott när han medverkade på De Ungas salong 1941.

Birger intresserade sig för den svenska folkvisetraditionen och inspirerades mycket av klassikern Svenska Folkvisor av Geijer/Afzelius. Här hittade han berättelser som satte igång fantasin och fick bilder att flöda fram.

– Unga flickgestalter ur medeltida ballader är ett återkommande motiv i Birgers konst, berättar Bo Sylvan, f.d. chef för Norrköpings konstmuseum som skrivit en mindre skrift om Birger Ljungquists konstnärskap i samband med en retrospektiv utställning på Konstmuseet 1965. Utställningen kom även att bli Birgers sista eftersom han dog under utställningsperioden.

 

Birger Ljungquist, retrospektiv utställning på NP33

Utställningen ger utvalda exempel på Birger Ljungquists konstnärskap.

 

Utställningen på NP33 är inte stor. Den ryms i två små rum på entréplan. Men den ger en glimt av Birger Ljungquists konstnärskap med landskapsmåleri, kvinnoporträtt och det han kanske är mest känd för – den illustrerade utgåvan av Gustaf Frödings Dikter.

Han arbetade i flera olika tekniker som blyerts, tusch, akvarell och olja. Skisser till några av broderns bokomslag finns i en monter. Birger gjorde omslagen till alla Walters böcker.

Olov Rasch har plockat citat ur Walters romaner och använder dem som kommentarer till de utställda bilderna. De två brödernas konstnärskap knyts samman på ett sätt som de inte valt själva, men för en besökare kan det vara intressant att få en inblick i bådas världar samtidigt.

Den som vill kan kombinera ett besök i utställningen med ett teaterbesök när föreställningen En dörr på glänt spelas på NP33 under augusti och september.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NP33/GALLERI SANDER Norrköping

11 juli – 21 september 2013
Birger Ljungquist
En liten retrospektiv

Utställning

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Birger Ljungquist i retrospektiv på NP33

  1. Pingback: Snart öppnas En dörr på glänt på NP33 - KULTURSIDAN.nu