• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Samuel Berthod älskar svenska naturen

Samuel Berthod älskar naturen.

Trollbunden. Franske klarinettisten Samuel Berthod älskar den svenska naturen.

 

”Jag vill skapa fred i världen med min musik”

 

Klarinettens röst är klar och mjuk på samma gång, som gjord för folkviseton och vemod. Sådana toner som följer de stora floderna, Donau, Djnepr, Volga från deras utlopp, uppför slätterna och över bergen. Ekot klingar ända in i svenska folkvisor.

Samuel Berthods klarinett har en sådan ton, både klar och vemodig, stundtals dansant, när han spelar Jean-Pierre Storas folkmusikinspirerade musik på albumet Yubka de gjort tillsammans. Där hörs även accordeon och kontrabas.

– Jag spelar all sorts musik: Brahms, Mozart, klezmer, jazz, gypsy, balkan, electro, världsmusik… Jag känner inga gränser i musiken, säger Samuel Berthod. Det viktiga är att musiken ligger i hjärtat.

Det finns en direkt anledning till att den franske klarinettisten sitter i Boel Zettermans kök i Brårums före detta skola utanför Valdemarsvik. Här ger han vernissagekonsert i när skolan förvandlas till Vinterpalatset och 20 konstnärer från när och fjärran ställer ut mellan 21 juli och 20 augusti.

– Jag kontaktade kulturchefen i Valdemarsvik, Gun Töllefsen, för en månad sedan. Det var hon som satte mig i kontakt med Boel, säger Samuel Berthod.

Den indirekta anledningen stavas förälskelse. Samuel Berthod blev förälskad och bestämde sig för att flytta hit. Föremålet för förälskelsen är dock inte någon person utan vårt land.

– Jag älskar Sverige på grund av den fina naturen. Husen är vackra och jag uppskattar svenskarnas sätt att leva, ni har alltid närhet till naturen, förklarar han.

På Hemnet hittade han ett billigt svenskt hus och slog till. Filadelifias gamla hus i Långrådna fick en ny ägare för ett och ett halvt år sedan. En ägare som mest bor i Paris när han inte är ute på turné någonstans i Europa eller undervisar i favoritgenren klezmer.

– Det behöver renoveras, erkänner han och hoppas att det löser sig allteftersom.
– Jag hoppas kunna bo här under längre perioder. Sverige är en bra plats för en artist, se bara på klarinettisten Stefan Harg, som bor i Sverige men spelar runtom i världen.

Redan har Samuel Berthod samtalat med några svenska kompositörer, Anna-Lena Laurin, Staffan Björklund och Jörgen Dafgård. Med den senare har han ett kammarmusikprojekt på gång, fyra stråkar och så Samuels klarinett.

Han är öppen för nya kontakter, vill möta all slags publik. Och med den bredd han kan erbjuda kan det hända att den publik som kommer får något annat på köpet. Som när han efter att ha avslutat Mozars klarinettkonsert med stor orkester i fullsatta kyrkan Saint-Germain des Prés i Paris gav ett klezmerstycke som extranummer.

– Jag vill skapa fred i världen med min musik, avslutar Samuel Berthod intervjun.

Vi lämnar huset och jag ber honom välja vilken svensk natur han vill bli fotograferad i. Utanför Vinterpalatset i Brårum finns en hel del att välja på: en leende hästhage, björkar, åker och landsväg. Han pekar upp i den mörka skogen, och går nyförälskat in bland träden. Okej.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

LÄNKAR
Samuel Berthod hemsida
Samuel Berthod YouTubekanal 1
Samuel Berthod YouTubekanal 2
Jean-Pierre Stora hemsida

FLER BILDER PÅ SAMUEL BERTHOD – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634747238348″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.