• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Utomhusbion går mot halvtid

Film är en strålande konstart.

 

Egensinnig – klichéartad – stilla båtäventyr

 

Flimmers utomhusvisningar av film har snart hunnit halvvägs med bland annat mina favoriter Searching for Sugarman och En bohem i Paris, den förra allmänt och välförtjänt hyllad, den senare tyvärr ganska förbisedd. Visserligen tappar En bohem i Paris styrfarten mot slutet, men idén att tussa ihop de totalt omaka Isabelle Huppert och Benoît Poelevoorde leder till sådana kulturkrockar att jag sällan skrattat så rått.

Tisdagens film Beasts of the Southern Wild är en mörk men rörande historia om en flicka, mirakulöst spelad av 9-åriga Quvenzhané Wallis, försök lägga det namnet på minnet den som kan! Det handlar om att betvinga sin rädsla – att ta ”uroxarna” vid hornen – och att göra det ensam, moderslös som hon är, och med en far som trots en god vilja på intet sätt förmår tillgodose hennes behov av trygghet. En oerhört egensinnig film som förbryllar och oroar och som även kan tolkas allegoriskt om människans utsatthet.

I fortsättningen visas bland annat En oväntad vänskap – en i mitt tycke överskattad film. Jag blir illa berörd av att den rike mannens svarte assistent framställs så klichéartat som en visserligen godhjärtad men barnslig vilde. Filmen är dessutom direkt kulturfientlig i sitt öppna förakt för klassisk musik och operakonst. Filmen gör på mig helt enkelt ett unket intryck.

På söndag visas så Kon-Tiki, Norges bidrag till filmiska båtäventyr liknande Berättelsen om Pi och Djupet. Med färden på flotten Kon-Tiki från Sydamerika till Polynesien förverkligade Thor Heyerdahl alla tiders pojkdröm, men någon större dramatik bjuder den långa färden trots allt inte på. Den fina skildringen av det komplicerade förhållandet mellan makarna Heyerdahl är för mig filmens behållning. Av speciellt intresse för oss lokalt är att östgöten Bengt Danielsson, spelad av Gustaf Skarsgård, som ende svensk deltog i äventyret.

Så långt filmer som jag redan sett, men årets utomhusbio bjuder också på sådant som jag missat. Det gäller The Amazing Spider-Man på torsdag, Bröllop i Italien och Du gör mig galen i nästa vecka samt den avslutande Snow White and the Huntsman på tisdag den 13.

Jag brukar se så många utomhusfilmer som möjligt, men någon typisk besökare är jag inte. Det känns som om medelåldern på publiken stiger med tiotals år när jag sätter mig tillrätta på gräset framför jätteduken vid Färgargården. Visst retar jag mig ibland på sådana som pratar med kompisar eller i mobilen eller, ännu värre, röker under filmerna, men stämningen i stort är ändå väldigt gemytlig och dessa filmer under stjärnorna hör definitivt Norrköpingssommaren till.

Stjärnor förresten, en kväll för flera år sedan fick de konkurrens av häftiga nattlysande moln, men hur många i publiken som uppmärksammade detta skådespel, som pågick 80 km över deras huvuden, skall jag låta vara osagt.

Text: Haldo Vedin
Foto: Flimmer/filmbolagen
Program för Flimmer 30 juli – 13 augusti efter bilderna nedan.

 

LÄNKAR
Flimmer utomhusbio hemsida
Dags för Flimmers filmer under stjärnorna reportage Kultursidan.nu 16/7 2013

 

FLER BILDER FRÅN UTOMHUSBION – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634861201128″]

 

FÄRGAREGÅRDEN Norrköping

Sommaren 2013
Flimmer utomhusbio

30 juli kl 21.45
Beasts of the southern wild us. 2012
Gripande om sexåriga flickan Hushpuppy som bor tillsammans med sin pappa i husvagnar och bilar i Louisinas träskmarker vid tidpunkten för orkanen Katrina.

Förfilm: Beskedet, Daniel Eklund, 2012,

1 augusti kl 21.45
The amazing Spider-Man us. 2012
Peter Parker söker sanningen om sitt förflutna på företaget Oscorp. Ett litet djur med åtta ben och gifttänder förändrar hans framtid.

Kl 21.30 Norrköping Stunt Camp utför en bodyburn.

4 augusti kl 21.30
En oväntad vänskap fr. 2011
Feelgoodfilm om kriminelle Driss som får jobb som personlig assistent åt den förmögne men förlamade Philippe.
IFK Norrköpings Souvenirshop kommer finnas på plats.

6 augusti kl 21.30
Bröllop i Italien dk 2012
Frisörskan Ida har blivit frisk från sin cancer när hon upptäcker att maken är otrogen. I Italien, på dotterns bröllop, möter hon en änkling som till en början är bitter.
IFK Norrköpings Souvenirshop kommer finnas på plats.

8 augusti kl 21.30
Du gör mig galen us. 2012
Manodepressive Pat flyttar hem till föräldrarna. Nu vill han återvinna sin ex-fru Nikkis svalnade hjärta. Tiffany lovar att hjälpa honom.
IFK Norrköpings Souvenirshop kommer finnas på plats.

11 augusti kl 21.00
Kon-Tiki en/no. 2012
101 dagar ombord på en flotte över Stilla havet. Med Thor Heyerdal och grabbarna.

13 augusti kl 21.00
Snow White and the Huntsman us. 2012
I den här versionen är jägaren inte bara snäll och låter Snövit löpa. Han blir hennes mentor i kampen mot den elaka drottningen.
Watch a Movie, biografens Cnemas filmfestival för barn och unga, kommer finnas på plats.

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Utomhusbion går mot halvtid

  1. Pingback: Det är något speciellt med utebion.. - KULTURSIDAN.nu