• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lek, möte och kreativitet i Vasaparken

Konstprojekt vid utflyktsbordet. Märkvärdigare än så här är det inte. Spillvirke, såg, hammare och spik. Med lite färg och tyger ska här bli delar till en stor gemensam skulptur.

 

Alla kan snickra under skulpturveckan

 

Förra veckan var det Hageby som gällde. Nu är det Vasaparken som håller öppet för Creative camp. I ett hörn av den stora parken mitt i stan, inte så långt ifrån plaskdammen kan man snickra, träna på att snurra på skivor som en riktig dj eller göra sin egen låt eller sin egen film. Mitt i gröngräset.

Kommunens fritidsgårdar håller i trådarna tillsammans med Konstmuseet och studieförbundet Sensus. Inne på Stadsbiblioteket har det varit skrivarkurs och på Konstmuseet pågår en dansworkshop med dansgruppen Blauba som ska leda till en dansfilm.

I närheten sitter familjer och kompisgäng i gröngräset i sensommarkvällen, de som gjort Vasaparken till sitt vardagsrum.

– Vi går och frågar om de inte vill komma och göra en skulptur med oss, säger museipedagogen Ellika Kyndel som är projektledare för Konstmuseets Konstkollo.
IMG_7202

– Jag hittade några bitar och såg att det kunde bli en pall, säger Guillermo Fres.
Förra veckan, i Hageby satsade de på graffittimålning, i Vasaparken föll valet på att göra en stor gemensam skulptur av spillvirke – bit för bit. Det ska vara lättillgängligt för alla, vill man snickra till något på fem minuter så kan man göra det. 15-årige Guillermo Fres visar upp sin pall med färgstark sits.

– Den tog mig två dagar att göra, igår kväll och idag. Jag hittade några bitar och såg att det kunde bli en pall. Här har jag extratyg så att det blir mjukt. Och härunder har jag vikt in spikarna, fast hade jag haft en avbitartång så hade jag tagit bort dem.

Alla färdiga verk, en sol med strålar, en skylt, ett stort snickrat porträtt av en av parkens fritidsledare, läggs i en låda och flyttas allteftersom över till Konstmuseet. Där ska de sättas ihop till en stor skulptur som ska stå på gräsmattan framför museet.

– Jag ville koppla ihop Konstkollot med Konstmuseet som ju har en skulpturpark på baksidan. Men framsidan är ganska oanvänd, säger Ellika Kyndel.
IMG_7199

– Det är kul att jobba med barn och kreativitet, säger Robin Andersson som hjälper till på Konstkollot för andra sommaren i rad.

 

Sommarjobbaren Robin Andersson, som går på De Geergymnasiets estetprogram Film och foto, trivs med arbetet. Under de tre första dagarna har uppemot 50 barn och unga deltagit i verksamheten och än är veckan inte slut.

– Det är kul, man får jobba med barn och kreativitet, säger Robin Andersson.

Med de yngre barnen är det bara lustfyllt när de väl kommit igång. För de äldre kan det vara mer känsligt har Robin observerat.

– Det är det här med grupptryck. Det får vara roligt och kreativt, men inte för mycket. Om en kompis i gänget inte tycker det är coolt så går hela gänget, även de som egentligen vill fortsätta.

För Guillermo Fres är det inget problem, efter att pallen blivit klar har han gjort ett porträtt av Ellika Kyndel. Och hans kompisar tycker att det är kul att vara i Vasaparken.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
IMG_7441
Extra festligt vid vernissagen med dansföreställning.

 

PS! Lördag 10/8 klockan två var det dags för vernissage, framför Konstmuseet. Alla delar hade satts samman till ett stort verk i en cirkel på gräsmattan. På ett bord vid museientrén bjöds hallondricka och salta pinnar. Är det vernissage så är det. Extra festligt blev det när Shär-projektet medverkade med dansföreställningen Evrívär.

 

VASAPARKEN Norrköping

5 – 10 augusti 2013
Creative camp

Skulpturvecka måndag – fredag 14-21
Musiktält onsdag 14-21
DJ-workshop onsdag 14-21
Filmworkshop med iPad torsdag-fredag 14-21
Skrivarworkshop tisdag-onsdag 14-17 på Stadsbiblioteket
Dansworkshop måndag-torsdag kl 10-13 på Konstmuseet

 

LÄNKAR
Creative camp program

FLER BILDER FRÅN SKULPTURVECKAN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634983456568″]

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.