• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

God stämning på länets bokmässa 2013

Joel Miller trivdes med tillströmningen, "man hinner prata med folk".

Mötet med publiken. Det är därför Joel Miller deltar i mässan och visar upp sina naturböcker.

 

Böcker till salu på biblioteket

 

– Det är trevligt, man hälsar på folk och så byter vi böcker med varandra, kolleger emellan. Författaren Titti Knutsson står tillsammans med vännerna i den informella föreningen Barnboksmakarna i Östergötland en trappa upp i Stadsbiblioteket i Linköping. Titti Knutsson kan räknas som Norrköpingsförfattare sedan ett år tillbaka. Vännerna är deckarförfattaren Ann-Mari Tormalm och Katarina Genar. Den senare är visserligen hemmahörande i Linköping men hon har lånat namnet på en stadsdel i Norrköping till sin barnbok Pensionat Vidablicks gåta.

– Min mormor bodde på Nygatan i Norrköping och jag såg namnet på spårvagnen många gånger, det var så poetiskt.

För andra året i rad genomförs Östergötlands bokmässa och det märks att arrangörerna träffat rätt. Det litterära Östergötland är livaktigt och gillar att komma ut och möta såväl publik som likasinnade. Här finns mycket att se oavsett om man är intresserad av att läsa om knypplade spetsar från Vadstena eller dagsaktuell politik. Och det är lätt att stöta på någon bekant i mängden.

En dam från ideella föreningen Barnbokens vänner gör reklam för föreningens verksamhet för att främja barns läsning. Bland annat får alla nyfödda barn i Linköping en bok, en antologi.

– Vi är den enda föreningen i landet som arbetar så här, säger hon uppfordrande.

 

Jonna Björnstjerna har hittills gjort tre böcker om familjen Kanin. Dessutom är hon etablerad barnboksillustratör.
Jonna Björnstjerna har hittills gjort tre böcker om familjen Kanin. Dessutom är hon etablerad barnboksillustratör.

 

Norrköpingsanknytningar är det gott om på mässan och jag hittar de flesta. Serietecknaren och barnboksförfattaren Jonna Björnstjerna har flyttat hem efter fem studieår i London. Hon visar både sina egna böcker om Familjen Kanin och andra böcker där hon står för illustrationerna.

– Det är faktiskt flera barn som besöker mässan och några känner till mina böcker. Det är roligt.

I närheten har Melker Garay gjort som så många andra, dukat bordet fullt med hela sin utgivning, böcker med hårda pärmar och svarta omslag. Det har också Joel Miller som fått kanske smalaste utrymmet, där går inte att sitta bakom bordet. Men i gengäld utnyttjar han väggen till sina fotografiska naturstudier. Hans böcker handlar om möten i skog och mark med kameran i handen. Till salu för en hundralapp.

Konstnären Åke Bjurhamn står tillsammans med poeten Yvonne Andersson. De lärde känna varandra på förra årets bokmässa och ger nu ut Madonnans dröm, med hans målningar och hennes texter.

– Jag skriver på olika sätt, inifrån och ut när jag skriver helt mitt eget. Och utifrån och in till Åkes bilder, säger Yvonne och visar ett uppslag med en färgsprakande målning på ena sidan och en dikt som startar i en koltrast på den andra sidan.

 

Emelie Schepp satsade på ett riktigt mässpris – och sålde bra. Därmed beredde hon vägen för ett växande intresse för uppföljaren till Märkta för livet.
Emelie Schepp satsade på ett riktigt mässpris – och sålde bra. Därmed beredde hon vägen för uppföljaren till Märkta för livet.

 

Kriminalförfattaren Emelie Schepp kan konsten att sälja. Hon sitter helt nära entrén invid en hög cirkel med böcker i pocketformat. Mässpriset 29 kronor lockar, liksom omslaget och titeln Märkta för livet som signalerar spänningsläsning. Det är inte många minuter hon sitter ledig och högen med böcker sjunker. Dessutom har hon ansvarat för en av mässans många programpunkter, ett mer än välbesökt seminarium om att ge ut på eget förlag och om författaren som varumärke.

Strax intill står Helen Engström, förläggare med inriktning på utbildningslitteratur i litet format. Böcker som inte tar stor plats, trevligt formgivna. ”Kunskap på nolltid” är hennes fyndiga slogan.

– Min nisch är lärare som lär ut det de är experter på. Att skriva och ge ut en bok förstärker dem och deras ämnen.

Det kommer hela tiden en smal ström med folk in genom entrén. Åsa Husén värmer sig med té vid kulturproducenten Popsis bord och önskar att publiken kom gruppvis och att dörrarna stängdes däremellan. Annars är hon nöjd med dagen.

– Det är intressant att se hur folk stannar till om det redan står någon annan besökare. Jag har sålt både av min egen diktsamling och så böcker av Marcus Birro, säger Åsa Husén.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

STADSBIBLIOTEKET Linköping

12 oktober 2013
Östergötlands bokmässa
ARR: Linköpings stadsbibliotek, Dibb förlag

 

LÄNKAR
Östergötlands bokmässa hemsida
Norrköpings starka lag till bokmässan reportage Kultursidan.nu 17/9 2013

FLER BILDER FRÅN BOKMÄSSAN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636547857923″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to God stämning på länets bokmässa 2013

  1. Pingback: Östergötlands bokmässa 2013 | Emelie Schepp