• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Måleri och skulptur på Konstforum

IMG_0968

Måleri och skulptur. Agneta Björklund, Karin Häll, Monika Masser och Alexandra Skarp ställer ut tillsammans på Konstforum i Norrköping.

 

Om oss människor i den tid som är nu

 

Agneta Björklund, Karin Häll, Monika Masser och Alexandra Skarp är fyra konstnärer som kommer från Studio 44 i Stockholm. Just nu är de aktuella i Norrköping med en utställning på Konstforum. Agneta och Alexandra målar, Karin och Monika skulpterar. Själva tror de att de blev inbjudna till Konstforum för att de är lite mer åt det traditionella hållet. Deras uttryck är samtida klassiskt.

 

Agneta Björklund ställer ut på Konstforum
Agneta Björklund använder ofta dottern som modell.

 

Agneta Björklunds bilder föreställer ansikten. Konstnären berättar att hon utgår från fotografier när hon målar. Oftast är det dottern som varit modell. Agneta målar i lager på lager och bilden kommer nära genom sin förstoring. Först tecknar hon i kol. Sedan fixeras bilden. Därefter tar akryl vid. Så varvas lagren. På en bild rinner färgen över ansiktet. En annan bild har ett tunt mönster i yttersta lagret. Bakom betraktar barnets ögon den som ser på verket.

 

Karin Häll ställer ut på Konstforum, här bakom verket Släkttrådar
Bakom Släkttrådar. Karin Häll visar textila skulpturer.

 

Ett par uppförstorade skridskor vilar på ett litet podium. Karin Häll berättar att hon kommer från en västmanländsk bruksort och att skridskorna kan ses som ett fryst minne. En annan skulptur består av många par arbetshandskar som samverkar i ett trådnät. De uttrycker delaktighet. Trådarna går i varandra som mänsklighet och historia.

Längst in i galleriet står en åsna i naturlig storlek. Den är täckt med packfiltar och associationerna går till packåsnan som förflyttas samtidigt som den bär på en last. Kanske en metafor för mänskligheten.

 

Alexandra Skarp ställer ut på Konstforum
Här började Alexandra Skarps fascination för träets ådring. Pannåernas baksidor smög sig in i målningen och blev ett plank.

 

I Alexandra Skarps bilder ser man influenser från populärkulturen, framför allt serietidningar. Ett nytt uttryck i hennes konstnärskap uppstod efter att hon under lång tid sett plywoodbaksidan på sina undanställda målningar. Ådringarna börja leva sitt eget liv och Alexandra fyllde i där hon såg bilder. Hon jobbar i äggoljetempera men har också gjort digitala grafiska blad.

 

Monika Masser ställer ut på Konstforum
Idén ger materialvalet för Monika Masser vars skulpturer gärna berör människans innersta.

 

Monika Massers skulpturer tar sig många olika uttryck. Ett par strumpor är upphängda i ett fönster men de ringlar ner på golvet, där de korvar sig eller böljar som ett hav. De kan även ses som ett ormskinn och den process som uppstår då skinnet ömsas. I ett hörn står en hopknuten bunt i vaxmaterial.

– Det är något gåtfullt över det som är hopbuntat, säger hon.

Man ser bara det yttersta lagret och när man vecklar ut det blir det något helt annat.

Silikon, lera och sten är andra skulpturer gjorda i. Mycket kroppsdelar, gärna organ. Monika Masser visar på något som antyder ett hjärta men också kan vara ett organiskt hus med ingångar och skorstenar.

– Människan talar ju om hjärtat som om arkitektur, det har kammare och förmak, säger hon och menar att med kroppsdelarna vill hon kanske helst berätta om det gemensamt mänskliga.

Fyra konstnärer på en och samma utställning komplicerar utställningen samtidigt som de ger den en egen dynamik. Pudelns kärna är olika i vart och ett av konstnärskapen, men tillsammans berättar de historien om oss människor i den tid som är nu. Det är en sevärd utställning så ta dig tid att se den!

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

KONSTFORUM Norrköping

19 oktober – 3 november 2013
vernissage lördag 19 oktober kl 12-16
Måleri och skulptur
Agneta Björklund

Karin Häll
Monika Masser
Alexandra Skarp

LÄNKAR
Agneta Björklund hemsida
Karin Häll hemsida
Monika Masser hemsida
Alexandra Skarp hemsida
Konstforum hemsida

FLER BILDER FRÅN AGNETA BJÖRKLUND – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636682233943″]
FLER BILDER FRÅN KARIN HÄLL – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636681121415″]

FLER BILDER FRÅN MONIKA MASSER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636681146335″]

FLER BILDER FRÅN ALEXANDRA SKARP – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636682269083″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.