• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En ung 100-åring firades glatt!

Tårtan!

Tårtan!

 

Tal, tack, föredrag och tårta

 

När jag inträder genom dörrarna till en av dagens 100-åringar (Konstmuseet jubilerar ju också, liksom Stadsmuseet. Det sista tycker jag personligen är lite fuskigt, men jag kan förstå att vissa gärna vill se det så) råder förväntan i luften. Förväntan och lite spänning. Vid in- och utlåningsdisken står bibliotekschef Birgitta Hjerpe och samspråkar med Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Kikki Liljeblad. Dagen till ära tar jag bibliotekschefen i hand och gratulerar till jubileet.

När jag går igenom barnavdelningen och den skönlitterära avdelningen, möter jag bibliotekspersonal, samtliga iförda tidstypiska kläder. Det är fint, vackert, lite kul och speciellt. I informationsdisken sitter den för dagen uniformsprydde ”ryttmästaren” Tommy Jansson. Jag beger mig en våning upp där jag möts av Ingela Karlsson, iförd en vinröd långklänning, med en liten hatt med band under hakan.

 

Bibliotekspersonalen förvandlade sig till damer, fruar och pigor modell 1913.
 Bibliotekspersonalen förvandlade sig till damer, fruar och pigor modell 1913.

 

Jag har beslutat mig för att hålla mig i Norrköpingsrummet, ifall några jubileumsbesökare känner sig lite nyfikna också på den verksamheten. Men först kollade jag det lilla faktabordet på fackavdelningen där det fanns en text om året 1913 och Norrköping, som jag själv hade författat. Man kan säga att det blev föreningen Norrköpingsrummets Vänners, som jag är ordförande för, bidrag till jubileet.

Klockan 10 hör jag fiolmusik nerifrån den så kallade Salongen. Det är en av bibliotekets vaktmästare, Jonathan Borgsjö, som spelar en egenkomponerad låt till bibliotekets ära. Därefter hälsar Birgitta Hjerpe välkommen och presenterar två tidigare bibliotekschefer, nämligen Conny Äng och Anna-Lena Höglund.

Birgitta tackar Bertil Swartz vars anfader Carl Swartz skänkte Villa Swartz till kommunen, att användas för stadsbibliotek och Norrköpings konstförenings samlingar. Birgitta Hjerpe tackar vidare gratulanter, hon tackar föreningar och andra som hjälper till med att göra verksamheten till det den är, hon tackar sin personal och sist men inte minst tackar hon besökarna, låntagarna, utan vilka biblioteket inte skulle existera alls.

 

Firare i Salongen
Många deltog i firandet.

 

Därefter håller kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson ett litet tal till bibliotekets ära i vilket hon framhåller vikten av biblioteket som mötesplats. Hon hyllar också biblioteket för arbetet med att stimulera människor till läsande, inte minst genom bokcirklar.

Nästa gratulant är Kikki Liljeblad som från Norrköpings kommun överlämnar en check på 30.000 kronor att använda till kompetenshöjande verksamheter för personalen. Så kommer Karin Veres från Symfoniorkestern som med ett fyrfaldigt leve hyllar biblioteket och därefter är det några blåsare ur orkestern som stämmer upp en fin fanfar.

Så kallar Birgitta Hjerpe fram bibliotekarien Lo Ek som tilldelats Bengt Hjelmqvists pris för sitt arbete med projektet Människorna mellan raderna, som rönt internationell uppmärksamhet.

Det dukas upp till tårtkalas och det blir genast proppfullt i Salongen. Jag får besökare i Norrköpingsrummet och vi pratar mycket, dels om glädjen över att biblioteket fyller 100 år, men många undrar också varför inte Norrköpingsrummet firas. Ett Norrköpingsrum, det vill säga en lokalhistorisk samling, har funnits på biblioteket sedan 1930-talet, säger jag, så det fyller inte år ännu.

Efter lunchen, kommer fler besökare ur bland andra Norrköpingsrummets vänner in i Norrköpingsrummet. Alla är glada, alla är nöjda med det program biblioteket bjuder på. Flera har lyssnat på Mats Baurmanns föredrag om den första bibliotekschefen Hjalmar Lundgren, och är mycket nöjda. Många lyssnar också till nästa föredrag, då Magnus Höijer kåserar om människor han mött under tiden som journalist. Han gör det mycket bra, underhållande och roande och det så kallade ”Mellanrummet” är så gott som fullt.

 

Blå häst spelade upp till Bibliotekstarantella.

En tarantella på bibban. Blå häst förärade Norrköpings stadsbibliotek nyskrivna låten Bibliotekstarantella.

 

Jubileumsdagen avslutas med en timmes konsert med norrköpingsorkestern Blå Häst. Dagen till ära framför de en tämligen nyskriven låt kallad Bibliotekstarantella.  Blå Häst har sina fans och de är naturligtvis på plats, men hel del av den stora skaran biblioteksbesökare har också stannat kvar för att njuta av- och låta sig roas av Blå Hästs underfundiga låtar.

Norrköpings Stadsbibliotek skall vara enormt nöjda över sin jubileumsdag! Mycket folk var där, glada och intresserade, och till och med i Norrköpingsrummet var det gott om besökare denna jubileumsdag.

På väg mot ett nytt sekel! Jag ser fram emot det.

Text: Eva Lindblad
Foto: Carina Ljung, Klara Danielsson, Annika Lindergren, Malin Ringdahl

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

22 oktober 2013
100-årsjubileum

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida
Norrköpingsrummets vänner hemsida

FLER BILDER FRÅN FIRANDET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636858398396″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.