• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kojan (f.d. ETK media) gör adventsfilmer

Arbete pågår i Kojan. Från vänster Carl Lohman och Kevin Gullberg, till höger Simon Öster, i rummet bakom fönstret Jacob Danell och Filip Jounot.

Filmarbete pågår. Till vänster Carl Lohman och Kevin Gullberg, till höger Simon Öster. I rummet bakom fönstret Jacob Danell och Filip Jounot. Det var i våras filmföretaget flyttade in i sina nya lokaler vid Norra Promenaden.

 

Nästa steg är lång kortfilm i vår

 

Glöm ETK media! Filmföretaget byter namn till Kojan och talar om det för publiken med fyra kortfilmer i fyra olika genrer som visas som förfilmer på Cnema under advent.

– Kojan passar oss bättre. Vi är unga. Vi vill behålla lekfullheten i arbetet, också när vi inte är lika unga längre. Och även om vi växer så vill vi inte bygga en fyrkantig organisation med kostymnissar, säger Jacob Danell och tillägger: Och vi kan alltid bjuda in på en fika.

Cnemas filmpublik blir först ut med att lära sig det nya namnet under advent. Kojan har börjat spela in sin egen adventskalender, fyra korta filmer som kommer att visas som förfilm, en ny varje vecka.

Medarbetarna är specialiserade, var och en på sin uppgift, de hugger in som kugghjul i arbetsprocessen. Medan klippning (Simon Öster) och ljudläggning (Jacob Danell) sker med den första filmen som spelades in under den gångna helgen pågår regissörens (Carl Lohman) förberedelser för den andra. De två övriga är Kevin Gullberg och Filip Jounot, som har manusskrivande och foto/grafik som sina specialiteter.

 

Simon Öster filmar och klipper.
– Vi vill utmana oss själva. Och lära känna en bredare publik, säger filmaren Simon Öster.

 

– Det blir en dramakomedi, ett film noirdrama, en actionkomedi och ett djupt, tungt drama, berättar Simon Öster. Vi gör filmerna för att utmana oss själva, testa olika sätt att berätta på. Och för att testa vad som går hem hos publiken.

På två tre minuter hinner man faktiskt både skapa stämning och intrig. Särskilt som kompositören Anton Berlin skriver musiken till filmerna. Men filmerna är inte bara en kul grej, de är samtidigt förberedelser för nästa steg i Kojans utveckling.

– Vi kommer att producera en jättestor kortfilm i vår, avslöjar Simon Öster. Det som vi gör nu är ett sätt för oss att träna och se att vi klarar det. Ett mycket större projekt med story och budget. Det ska bli den riktiga starten för Kojan.

Arbetstiteln för den 15 minuter långa kortfilmen är Den sista människan. Manus är färdigskrivet och med Film i öst som stöd på väg till Svenska filminstitutet.

 

Kojplats för Carl Lohman, Filip Jounot, Simon Öster, Jacob Danell och Kevin Gullberg.
Kojplats. För Carl Lohman, Filip Jounot, Simon Öster, Jacob Danell och Kevin Gullberg.

 

I ett ändå längre perspektiv hägrar långfilm för filmmakarna. Samtidigt som de arbetar hårt med att göra reklamfilm, stolta är de över Agdanomineringen till utmärkelsen Årets produktion, för en reklamfilm för Stokvis tape.

– Vi har en affärsidé och en vision. Affärsidén handlar om att göra reklamfilm, med teknisk perfektion, medan visionen handlar om det kreativa berättandet. Många inom näringslivet tycker vi är skumma. För oss hänger det ihop och befruktar vartannat.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Anton Berlin hemsida
Cnema hemsida
Film i öst hemsida
Kojan/ETK media hemsida
Svenska filminstitutet hemsida

FLER BILDER FRÅN KOJAN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637871711376″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.