• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En sång i Hörsalens Öppet hus

To make you feel my love. Systrarna Sanna och Elise Sjöö på besök från Stockholm intog scenen och visade vad Hörsalen är till för, sång och musik. Robin och Kerstin Frisell lyssnade.

 

En cool byggnad man kan göra mycket i


To make you feel my love. Sanna Sjöö intog Hörsalens scen, först lite försiktigt sedan allt säkrare. Sången lyfte mot taket och upp till läkaren. Några personer smög sig ner i stolarna i salongen, andra stod kvar i gången. Mjukt och med fina nyanseringar till systern Elise Sjöös följsamma ackompanjemang på flygeln. En improviserad minikonsert, två låtar, på Hörsalens scen.

Kerstin Frisell som flyttat till Norrköping ville visa stan och Hörsalen för sonen Robin, hans flickvän och hennes syster som är på besök. Flygeln på scenen lockade och sången gav för en stund just den mening som Hörsalen haft för så många, den mening som Lisa Tilling och Lasse Fredrikson vill att byggnaden ska få tillbaka.

 

Öppet hus drog en jämn ström med intresserade.

Öppet hus för Hörsalen. Många klev in och skrev upp sina idéer och tankar om Hörsalen.

 

De håller Öppet hus i Hörsalen i helgen, lördag och söndag. En jämn ström av besökare kliver uppför trapporna och tas emot i foajén. Paola Wikström-Fredrikson bjuder på glögg och saffransbullar. Hon är en av volontärerna som hjälper till, Hörsalen Norrköpings hjärta står det på skylten på bröstet.

– Jag har själv stått på scenen och mina barn som går i skolan behöver en scen. Jag vill att det ska fortsätta så, inte bara bli kontor, säger Paola Wikström-Fredrikson.

– Jag brinner för Hörsalen, har varit här mycket när jag var yngre. Det är en cool byggnad man kan göra mycket i, menar Plux Stahre, som också är volontär och talar med besökarna, berättar om Hörsalens historia och visar runt.

På väggen i foajén sitter ett stort papper. Under rubriker som IDÉER!, TÄNK!, TYCK!, VAD VILL DU HA HÖRSALEN TILL? skriver besökarna sina förslag och tankar. Musiken är viktig förstås och förslagen därutöver går via café och föredrag till sådana som målats med den breda penseln – en Mötesplats som är som en växel/rangergård i samhällets centrum.

– De borde lagt pengarna här i stället för i Hörsalsparken, tycker Anita Pellams som bott i Norrköping i sex år.

Det är första gången hon besöker Hörsalen och hon gillar det hon ser. Hon skriver ”Galleri Utställningar” som sitt förslag och talar dessutom om teateruppsättningar. Nyligen lyssnade hon till unga musiker i Immanuelskyrkan som gjort henne ”alldeles lyrisk”, de borde kunna vara här också.

 

Lisa Tilling, Lasse Fredriksson och Henric de Koster.
Engagerade. Lisa Tilling, Lasse Fredrikson och Henric de Koster.

 

Idéerna är så många att de kan fylla ett helt kulturhus från morgon till sen kväll. Det är just det Lasse Fredrikson och Lisa Tilling siktar på. Ska Hörsalen gå runt och bära sig måste den fyllas av aktiviteter, det räcker inte med några kvällskonserter i veckan. Kommunens politiker har svängt, de är positiva men partierna är positiva på olika sätt. Eller som en politiker sagt till Lasse: Ni behöver inte jobba mer på opinionsbildning, budskapet har gått fram.

– Nu vill de ha förslag från oss i stället, säger Lasse Fredrikson.

Det är syftet med Öppet hus och det var syftet med de frukostmöten som hölls för en månad sedan då många aktiva kulturarbetare träffades. Därutöver har Lisa Tilling och Lasse Fredrikson träffat andra aktörer, det gäller att agera på ett sådant sätt att ingen blir rädd för att konkurreras ut. Publika lokaler med centrala lägen är Crescendo, Lilla teatern medan Skandiateatern just nu bara hyrs på kort tid men inte ska räknas bort.

Vem ska äga Hörsalen – kommunen eller en förening? Är en fråga som ännu inte riktigt kommit upp på bordet på allvar men svaret kan kan påverka renoveringskostnaderna. Här är mycket att hugga tag i, ”elen är ett råttbo” och vvs-frågan måste lösas. Kommunen har värderat arbetet till mellan 45 och 50 miljoner kronor. Något Lasse Fredrikson hoppas går att pressa rejält, bland annat med sponsring.

– Det finns företag som är intresserade av att bjuda på mantimmar på Hörsalen, fast de vill inte sponsra kommunen.

Lisa Tilling tillägger att Hörsalen är ett bra renoveringsobjekt för hantverksutbildningar.

 

Stolarna behöver renoveras.
Adoptera en stol. Några tusenlappar och den blir som ny.

 

– Akustiskt är Hörsalen lite av en amfiteater. Det räcker att du talar så når det ända upp till sista plats. Det finns inte någon annanstans i stan, förklarar Lisa Tilling.

En sådan kvalitet är värdefull, även om det värdet inte noterats i pengar. Henric de Koster är också är angelägen om att få tillbaka Hörsalen, inte minst för Bråvikens kammarsymfoniker som han är ordförande för.

– Akustiken är perfekt oavsett om det är kör, orkester eller blandat. Dessutom är Hörsalen lagom stor. Om man har en kammarmusikkonsert så kan man få en lagom stor publik, så det går runt ekonomiskt, understryker Henric de Koster.

Salongen rymmer 400 stolar, renoveringsobjekt de också. Liksom orgeln, var renoveringen lär gå på 4-5 miljoner bara den.

– Vi ”säljer” orgelpiporna och tangenterna, föreslår Lisa Tilling och bygger vidare på idén om att ”adoptera” stolar som tidigare kläckts .

– Om 10.000 människor ger 500 kronor per år – hur svårt kan det vara, frågar Lasse Fredrikson entusiastiskt.

När Sanna slutat sjunga och Elise händer är stilla vid flygeln går Lasse Fredrikson upp på scenen.

– Jag har en vision, att ni kommer tillbaka igen, säger han och berättar om våren 2015 då Malena Ernman, Olle Persson, Peter Johansson och Peter Jöback lovat att komma, bara Hörsalen öppnar igen. Då får systrarna Sjöö också stå på scenen, om de vill.

– Det är det här jag vill ska hända igen. Möten med musik och människor, säger Plux Stahre.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

HÖRSALEN Norrköping

7 – 8 december 2013 kl 11-14
Öppet hus

LÄNKAR
Kulturhuset Hörsalen Norrköpings hjärta facebook
Öppna Hörsalen hela dagen reportage Kultursidan.nu 15/11 2013

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.