• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Så ska Hörsalen förbli stadens hjärta

Överblick. Från läktaren har man god utblick över scenen. Sidoläktarna är däremot inte lika bra sittplatser.

 

Det fria kulturlivets scen och skyltfönster

 

Visionen ligger nu på Kultur- och fritidsnämndens bord. Eldsjälarna Lisa Tilling och Lasse Fredrikson presenterar idéerna på ett levande kulturhus, öppet från morgon till kväll. Mycket överensstämmer med nämndens egen utredning.

När man kliver in genom de stora järndörrarna så möts man av ett välkomnande café med konst, från lokala konstnärer på väggarna och designdetaljer från lokala designers. Där finns också möjlighet till en liten scen där lunchmusik och cafémusik spelas live.

ur Lisa Tillings och Lasse Fredriksons visioner för Hörsalen

Mycket har hänt. När planerna på att omvandla Hörsalen till kontor presenterades tidigare rågades måttet för många kulturvänner. De protesterade så det hördes ända in i Rådhuset, först genom att samla till konsert i Strömparken sent i våras.

Räddningsaktionen har fortsatt med Lisa Tilling och Lasse Fredrikson som samlande krafter. De har samlat till frukostmöten, hållit Öppet hus i Hörsalen och sökt upp ändå fler. Allt för att skapa en realistisk grund för att bevara Hörsalen som kulturhus, Norrköpings Hjärta, som de själva säger.

 

Tyst och stilla i en av de övre foajéerna. Om något år kan här vara fullt av liv även dagtid.
Sidofoajé en trappa upp. Här kan rymmas aktiviteter på dagtid som ryms i skåp när publiken kommer.

 

I sin skrivelse till kommunen listar de en rad av aktörer som är intresserade av att stå på Hörsalens scen och övriga publika utrymmen. Att Hörsalen passar för musik hörs ju på namnet. Här vill alla skolor med musikelever ta emot sin publik. Norrköping är en körtät stad och ofta är Hörsalen helt rätt – inte bara under Kulturnattens Körmaraton. Plus alla orkestrar, från Bråvikens kammarsymfoniker och Hemvärnets musikkår till gästande rockband.

Dessutom passar den breda och djupa scenen med den excellenta akustiken till teater på alla nivåer, skoluppspel, revy och Riksteatern. Hörsalen har också använts som dansscen tidigare och bör vara attraktiv för detta även i framtiden.

Men listan fylls på med ändå mer: föreläsningar, frukostmöten, galleri, marknader och borgerliga begravningar. Dessutom kan Hörsalen fungera som filial till Turistbyrån och Norrköpingsrummet och vara ett tillfälligt ”skyltfönster” för lokala byråer, designers och hantverkare.

 

Lisa Tilling visar en av många trasiga stolar i Hörsalens salong.
Trasigt. Men det kan lagas för hyfsat billig penning. I Lisa Tillings visioner placeras stolarna på gradänger – och kan tas bort och fram efter behov.

 

– Det är viktigt att Lisa Tilling och Lasse Fredrikson får koncentrera sig på innehållet, kommenterar Hannah Gruffman, kulturstrateg vid Kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun.

Tillsammans med kultursekreterare Åsa-Karin Svensson har hon gjort en kulturpolitisk analys av Hörsalens möjliga utveckling, där också de ger en bild av en byggnad med unika egenskaper som är som gjord för kultur av olika slag. Under de två år som Hörsalen varit stängd för publika evenemang har Hannah Gruffman hört från flera håll att den saknats.

– Det är en enorm efterfrågan, säger hon och på rak arm nämner hon Chopp Event, Arbis och Riksteatern som alla är intresserade av att komma in i Hörsalen.

– Det är billig hyra, lagom storlek, ljudet är bra och den är tillgänglig. Man kommer in och det är bara att sätta igång. Ska man in i Flygeln måste man börja med en massa teknik för att det ska fungera – det blir dyrt.

 

Endast kallvatten. Och bara två toaletter.
Bara kallvatten. Att förnya vvs är inte billigt.

 

Efter att Hörsalen rustats upp lär dock årshyran stiga från nuvarande 800.000 kronor till cirka fyra miljoner kronor, som kommer att belasta Kultur- och fritidsnämnden. Där måste kommunen ställa upp med en lösning, även om intäkterna ökar med ett hus som är öppnare än det varit under hela 1900-talet.

Kultur- och fritidsnämndens budget omsluter visserligen 200 miljoner kronor per år men de delas i ungefär två lika stora delar mellan fritids- och kultursektorn. Merparten av pengarna är låsta i andra lokaler och till nämndens egen personal. I verkligheten finns knappt 12 miljoner kronor, varav 3,8 miljoner går till studieförbunden. Om fyra miljoner av de åtta som återstår för det fria kulturlivet går till Hörsalen, ja, då kommer kulturföreningar och arrangörer inte ha råd att betala någon hyra alls. Lite av ett Moment 22 menar Hannah Gruffman.

Lisa Tilling och Lasse Fredrikson pekar på möjligheter att rusta upp Hörsalen till en billigare kostnad med hjälp av sponsring, men det tror Hannah Gruffman blir för tungt lass för dem att dra.

I stadsplaneringsnämndens detaljplan från 2012 har en tillbyggnad ritats in. Den är delvis tänkt som ersättning för en del av de lokaler som försvann när utescenen och den gamla tillbyggnaden med instrumentuppackningsrum och loger revs.

Men hur en glasbur ska fungera på samma plats där lastbryggan med tillhörande inlastningsrum finns är inte uttalat. Att lastkajen finns kvar är oerhört viktigt, både för kulturstrategen Hannah Gruffman och för Norrköpings fria kulturliv som talar genom Lisa Tilling och Lasse Fredrikson.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

LÄNKAR
Norrköpings kommun, detaljplan hemsida
En sång i Hörsalens Öppet hus reportage Kultursidan.nu 7/12 2013

FLER BILDER FRÅN HÖRSALEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638612568894″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.