• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gott slut efter kulturstarkt 2013

Musikstaden År 2013 föddes Bråvallafestivalens. Nocturnals råa retrorock intog en av scenerna.

 

Norrköping är en Kulturstad av rang

 

2013 var ett starkt år för Norrköping sett ur kultur- och nöjesperspektiv. Så starkt att kommunens styrande, efter att ha missat att nämna Bråvallafestivalen på de välkomnande skyltarna vid infarten när det begav sig, nu uttalat visionen om Musikstaden som ska blomstra 2020. Nog vattnades den visionen friskt i lervällingen under några sena junidygn. Medan arrangören räknade biljettintäkter räknade kommunen skatteintäkter på sidoinkomsterna och fann att eftersmaken var god.

Men hallå, Norrköping är redan i dag en stark Musikstad inom en rad kategorier. Och med flera festivaler, från Folkmusikfestivalen FiN till East Backyard festival. Men visst kan det bli mer, högt och lågt, djupt och brett. Inte minst när Hörsalen äntligen (årets arbetsseger?!) återinträder i tjänst, förhoppningsvis 2015.

Norrköpings symfoniorkester plockar hit världsstjärnor i långan rad, inte minst tack vare chefdirigenten Michael Francis goda kontakter. Ett starkt intryck gjorde mötet med pianisten Valentina Lisitsa, inte för att hon är årets uppburna stjärnsolist, utan för hennes enkla och djupa hängivenhet.

 


Jubileumsstaden. Tre institutioner firade 100-årsjubileum under året.

 

100-årsjubilarerna Stadsbiblioteket (en av årets Broocmanpristagare), Stadsmuseet och Konstmuseet har ett gemensamt ursprung, Villa Swartz. Det har de har firat, Konstmuseet mest och kaxigast med ett konstfyrverkeri som landat här och där i centrala staden inklusive inom museets väggar. En uppskattad present till kommunen och dess invånare var Ernst Billgrens skulptur Eget hem som fått plats vid Stadstornet.

Den spännande konsthallen NP33 lockar samtidens konstnärer som nattflyn kring ljuset, året har bjudit på en rad storartade utställningar. Också Konstforum och Kronan och övriga gallerier bidrar till Konststaden Norrköping.

Den ekonomiska verkligheten för såväl konstnärer som gallerier är dock oroande mörk och osäker. Många älskar konsten, men få vill betala. Galleri Dag Andersson stängde under året. Kreativt kontor & Galleri öppnade.

 


Teaterstaden / Dansstaden. Östgötateatern gav Historien om en soldat på Bråddgatan 34.

 

Teaterstaden Norrköping rymmer amatörteater, fria professionella grupper och Östgötateatern, vår regionala teater som även inkluderar Ung scen öst. Vårens månadslånga teaterfestival med Teater Bråddgatan 34 som centrum var ett styrkebesked för det levande mötet mellan publik och aktör. Inte bara huvudarrangören Kvartersteatern stod på scenen, det gjorde också andra amatörer, teaterelever från Marieborg och fria grupper.

I somras tog två nya teatergrupper, Revolverteatern och Rabalder, en ny scen i besittning mitt i Knäppingsborg, med familjeteater och fars. Folklustspelet i Cederdalen har blivit en kär tradition. Och Chopp event kastade loss från gamla scener och landsteg på Strömsholmen.

Östgötateatern har presenterat angelägen och stark teater, från Änglar i Amerika till Bluebird, under året i Norrköping. Och presenterat en rad små pärlor på andra scener – inklusive dansföreställningen Historien om en soldat. Trots alla skriverier om den penningbrist som åter står för dörren. Det blev ingen musikal i år.

Som Dansstad är Norrköping fortfarande en bubblare. Blauba gjorde det Evrívär i somras, i internationellt samarbete. Medan Tromäkis och Impro.nu:s sommarjobbare dansade sig genom Knäppingsborg. Får vi se mer av flamencodansarna som öppnade sin Garderob under Kulturnatten?

 


Musikalstaden. Viruzzz var årets bidrag från Film- och musikgymnasiet.

 

Musikalstaden Norrköping har fostrat generation efter generation av artister. Både Film- och musikgymnasiet och De Geergymnasiet satte upp musikaler i våras, Viruzzz och Spelman på taket. På Arbis scen genomfördes två amatöruppsättningar under sensommar och höst, Nerd productions En tivolisaga och Kulturskolans Som ni vill ha det.

Sedan bytte nyrenoverade Arbishuset namn till Bredgatan 5; nya publikgrupper lockas med basproduktionen Burlesque och syndigt läcker inredning.

Filmstaden Norrköping är mycket mer än en biograf eller två. Mer än en Flimmerfestival. För här produceras filmer nog för att fylla egna små festivaler, Klappan – tack vare pedagogerna på Cnema – och Guldsvanen – till stor del Eastwoods och Film- och musikgymnasiets förtjänst. Ännu ett namnbyte – ETK media blev Kojan filmbyrå.

 


Litteraturstaden. Författare och bokhandlare på väg till Östergötlands egen bokmässa.

 

Kriminalromanen fångar tidens anda, skruvar den till läsarens förfäran och/eller förnöjelse. Några författare är nöjda med att kalla sig amatörer, andra siktar högre. En av dem är Emelie Schepp, som också är en försäljare av rang med debutromanen Märkta för livet. Om ondskefulla händelser men utan avsikt att förnöja skriver också Melker Garay i Råttan och andra onda berättelser.

Några av de lokala författare vi mött har dock helt andra, nog så angelägna ärenden. Thomas Nyboms bok I dina ögon om familjens kamp för rätt hjälp åt dottern som har funktionshinder har nått långt utanför kommunens gränser.

Norrköping är en Kulturstad av rang, ibland med kommunalt bistånd men lika ofta på privatfinansierad grund. Om detta vill Kultursidan.nu berätta, även 2014.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto:
Ann-Charlotte Sandelin, Sven Åke Molund, Samuel Sandelin, Robert Betts, Annika Lindegren, Christian L. Hellberg, Karolina Nilsson, Samuel Claesson och Melinda Reyes Hiltunen

FLER BILDER FRÅN 2013 – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639122300694″]

Bookmark the permalink.

Comments are closed.