• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De laddar för Skrattbrand på Grand

Närsynt. ”Byt hand hela tiden så jag inte hinner få tag på påsen.” Mattias Schönbeck och Lotta Källström spelar ett par som inte riktigt når fram till varandra.

 

”Han ska inte ha någon kostym alls”

 

I Bråvikssalen är det full röra men det glittrar fint i fonden. Per Magnus Lilja klättrar på stegen för att nå upp till ljusriggen där lamporna hänger på en allt fylligare rad. Lars Fager väntar lugnt i morgonrock, kanske den hör till kostymen eller är hans privata. Carina Perenkranz går väl påpälsad i kofta och basker, inte för att det är aningens svalt i Grand hotells festsal utan för att hon snart ska repetera. Om några dagar är det premiär för årets nyårsrevy och alla har fullt upp. Carina inte minst, hennes namn återkommer på var och varannan rad på listan över alla olika ansvarsområden, från Affisch till Texter (hon har skrivit fyra nummer, Lotta Källström tre).

– Jag avskyr att sy, även om jag kan. Nu håller jag på att sy på finalkostymerna, säger hon.

Men ett leende visar ändå att Chopp events ledare Carina Perenkranz alltmer intresserar sig för kostym och scenografi. Lite gammalt, en hel del nytt, varav något är inköpt och något är sytt.

– Den här gången har det kanske blivit mer att jag står för det mesta, valt texter och tagit ut ensemblen – en underbar ensemble, säger Carina och bubblar av värmande ord som sprattelgubbe, skönsångare, krutgumma och lokal gubbe och påminner om att Mattias Schönbeck fick 2013 års Laila Westersundstipendium.

 


Riggning. Per Magnus Lilja ser till att lamporna kommer upp i tid till premiären.

 

Den nyblivna stipendiaten repeterar just nu tillsammans med Lotta Källström i en minifoajé med två fåtöljer och en djärvt skuren spegel, strax intill festvåningens toaletter. Att utrymmet är minimalt passar bra, dels är scenen i Bråvikssalen liten, dels ska Mattias Schönbeck spela en mycket närsynt person. Lotta Källström spelar mot spegeln med Mattias bakom sig.

– Det är bra när du flyttar påsen mellan händerna hela tiden, kommenterar Mattias när de gör en kort paus.

Numret de repeterar ingår i den klassiska nummerrevyns teman – ”Kommunen, Kärleken, Könet och Kungligheter” – har Carina Perenkranz förklarat strax innan. Lotta Källström har en raffig klänning som var med redan i sommarens revy på Strömsholmen. Mattias Schönbeck bär hatt och så småningom även glasögon modell flaskbotten till rosa skjorta och mörka byxor.

– Han är inte klädd så här i scenen. Han har inga kläder alls, avslöjar Lotta Källström. Men så kan vi inte repetera nu, tänk om någon kom förbi.

 


Här gäller det att få till något roligt om att stå på stationen och vänta på tåget. Pernilla Parszyk och Johan Ringström repeterar.

 

– Komedi är svårt att repetera, det är inte förrän publiken kommer som man får syn på vad som verkligen är roligt. Någon har sagt att det är som att diska utan diskmedel.

Johan Sjöstrand och Pernilla Parszyk har hittat ett lite större rum där de ägnar sig åt att vänta på tåget. Till numret hör ytterkläder och resväska. Pernilla Parszyk, Carinas parhäst i Judit & Judit-reklamen, har blivit riktigt hemmastadd i Norrköping men för Johan Sjöstrand är det första gången. Så mycket av stan har han ännu inte sett.

– Det är som att vara på repläger, säger Pernilla Parszyk och skrattar. Vi bor på hotellet och repeterar här hela dagarna. Det är jäkla intensivt.

– Idag skulle vi väl repa till klockan 19, säger Johan Sjöstrand.

– De andra ja, du och jag fortsätter på rummet till klockan 21, replikerar Pernilla snabbt.

 


Två skådespelare och en liten barnvagn. Lars Fager och Carina Perenkranz repeterar ett nummer om äldreboende.

 

Tillbaka i Bråvikssalen står Lars Fager och Carina Perenkranz på scenen. Lars har fortfarande morgonrocken på, nu ser man att den ingår i kostymen som också inkluderar käpp, ska det va’ så ska det. Ljudet når inte så långt utan de mikrofoner som ska vara på plats till genrep och premiär, fokus nu är på text och att hitta fram till scenens uttryck.

24 nummer ska det bli, allt som allt en revy på dryga två timmar. Skrattbrand på Grand är årets titel – Carina Perenkranz ville anspela på att det brunnit i Norrköping under året men ändå göra något positivt av det. Och så rimmar det!

– Imorgon och på torsdag kommer Anders Håkansson och är showdoktor. Vi har lagt scenerna och entréerna. Hans uppgift är att krydda.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BRÅVIKSSALEN, GRAND HOTEL Norrköping

10 – 25 januari 2014
Skrattbrand på Grand
Texter: Carina Perenkranz, Lotta Källström, Anna
Bromee, Sösdalarevyn, Staffan Bjerstedt
Iscensättning: Carina Perenkranz, ensemblen samt Anders Håkansson (showdoktor)
Ljus: Per-Magnus Lilja (ljussättning med Carina Perenkranz)
Ljud: Magnus Jonsson
Sömnad: Siw Backman och Carina Perenkranz
Övrig produktion: Carina Perenkranz, Chopp event

MEDVERKANDE
Carina Perenkranz, Pernilla Parszyk, Lotta Källström,
Mattias Schönbeck, Lars Fager och Johan Ringström

LÄNKAR
Chopp event hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONERNA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639485717565″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.