• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

EWK-museet hänger om och förnyar

Carina Milde hänger om. Under våren hänger 12 bilder på temat Vems röst hörs egentligen i det offentliga rummet? i det yttre galleriet.

 

…om avståndet mellan folket och de folkvalda

 

När EWK gisslade skeenden i sin tid ritade han bilder vars skärpa kan vara lika vass än i dag. För första gången sedan EWK-museet startade i Arbetets Museum 2009 har bilderna i det allra heligaste, det inre galleriet, bytts ut.

I det rummet visas bilder som har en annan innerlighet än den humoristiska satir som fick EWK att framkalla ett leende hos de som såg hans bilder. där hänger Moder Jord som vi sett förr i samma rum. Nästan.

– Det är en annan version av Moder Jord vi hängt. Ett senare original, påpekar Carina Milde.

Det är fem nya bilder. Förutom Moder Jord ser man Trädet – och fågellivet är sig inte heller likt (1992) som skildrar ett kalhygge. De andra skildrar miljöfrågor och en mer ovanlig vinkel på Capitoleum, USA:s maktcentrum. Vid närmare betraktande så känns flera av dem som gamla bekanta, sådana man sett i tidigare utställningar på EWK-museet. Som skildringen av det svenska folkhemmet invid en ankdamm.

– Valet har kommit av att vi sett att vissa bilder återkommit i vår verksamhet under de här fem första åren., förklarar Carina Milde.

 


Flykting, 1987, visas i bildspelet som rullar i det inre galleriet.

 

Förändringen har gjorts för att koppla EWK-utställningen till Arbetets Museums stora satsning Framtidsland som premiärvisas senare i vår. Den utställningen kommer att handla om arbete och vardag i ett hållbart samhälle. Inte bara miljö och natur utan även hur människor bemöter varandra i framtiden.

Galleriet är mörklagt för att skydda de känsliga originalen som framträder i sparsamt ljus. Där visas också många fler i ett bildspel inne i galleriet.

Tolv nya bilder hänger i det yttre galleriet, under temat Vems röst hörs egentligen i det offentliga rummet?
– Jag har sökt efter bilder där EWK problematiserar kring spänningen mellan folket och de folkvalda, det är ju val i år. Bilderna knyter också an till vår temautställning Megafon, som tar upp graffittikonsten i Norrköping, säger Carina Milde, EWK-museets intendent.

En del bilder fångar dagens debatt på pricken – med EWK:s starka medkänsla med dem som drabbas. Sweden AB med lång arbetslöshetskö utanför den stängda dörren känns ännu mer aktuell nu än 1982 då den ritades. Medan Studentrevolt från 1969 med stadiga poliser med höjda batonger mer känns som kommentarer till händelser utanför vårt rikes gränser. Om nu inte Carina Mildes kända fingertoppskänsla fångat det bubblande motståndet mot förslaget på sänkta studiebidrag.

 


Sveriges riksdag från 1992 ingår i den nya temautställningen.

 

– Jag kan inte gå igenom samlingarna utan att svära högt och jubla för att han är så fruktansvärt briljant, sade Carina Milde i en intervju med P4 Östergötland på torsdagsmorgonen.

Det finns all anledning att se EWK:s teckningar på Arbetets museum. I arkivet finns cirka 2.300 bilder. Trots att de har några år på nacken så är de i väldigt många fall aktuella även i dag.

– Hur man än vänder och vrider på det så har vi människor en tendens att upprepa oss  genom historien, sade Carina Milde och tillade något senare i programmet: Vilken politisk fråga det än är så finns han där.

 


Äldreomsorg från 1979. EWK:s kommentar.

 

Utställningen Vems röst hörs egentligen i det offentliga rummet? hänger i det yttre galleriet fram till i juni. Under sommaren kommer EWK-museet att visa helt andra bilder av EWK: porträtt av då aktuella poeter, knutna till landsbygden och jordbruket, som publicerades i tidskriften Perspektiv.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

22 februari – juni 2014
Vems röst hörs egentligen i det offentliga rummet?
Bilder av EWK

Även utbyte av bilder i det inre galleriet har gjorts

LÄNKAR
EWK-museet, Arbetets museum hemsida
En Megafon för graffiti hos EWK reportage Kultursidan.nu 15/11 2013
Carina Mildes tre första år med EWK reportage Kultursidan.nu 1/11 2011
FLER BILDER FRÅN EWK-MUSEET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641305214284″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.