• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyrenoverade Hedvig en strålande pärla

Bibelcitat. Agi Lindegrens takmålningar från sent 1800-tal ger Hedvigs kyrka dess särprägel.

 

Konserter är den pelarlösa kyrkans nisch

 

Återuppståndelse. På själva påskdagen återinvigs Hedvigs kyrka av biskop Martin Modéus som håller högmässa med körer och musiker. Vi har gått husesyn i den skimrande barockkyrkan från 1673 som är som nyrenoverad från 1890-talet, då den fick de särpräglade takmålningarna signerade Agi Lindegren. Ett stort arbete återstår att göra innan allt är tipptopp, orgeln får sig en översyn som pågår ett tag till.

 


Altarkrucifixet och en del av altartavlan.

 

– Nu kan man se detaljerna i altartavlan, säger kantorn och organisten Ulf Tellin som ansvarar för verksamheten i det som blivit Norrköpings församlings bästa konsertkyrka.

Det är Pehr Hörberg, 1700-talets store kyrkomålare som målat så många altartavlor i Östergötland. Den här skildrar hur den återuppståndne Jesus visar sig för den tvivlande lärjungen Tomas. En av de många i gruppen omkring huvudpersonerna är Pehr Hörberg själv, som på sedvanligt sätt bevarade sitt ansikte för eftervärlden.

Altartavlan är bara förnamnet på den rengöring och renovering som gjorts av fast och lös interiör under ett års tid. Takmålningarna har fått tillbaka sin ursprungliga lyster, färgflaga för färgflaga – för de var riktigt illa däran – fästs mot putsen i ett tålamodsprövande arbete. De höga kyrkfönstren släpper in ljuset som lyser upp biskop emeritus Martin Lönnebos pärlor, hans Frälsarkrans, som omgärdar kyrkorummet.

– Den ska kompletteras med en helt ny pärla, en grön.

 


Ljust skimrande och alldeles nyrenoverad inuti är Hedvig en praktpjäs till kyrka.

 

Ulf Tellin pekar ut nyheterna. En lång ramp gör koret tillgängligt för alla. I koret står en liten skulpturgrupp av den heliga familjen i folkloristisk stil av konstnären Jerzy Przybyl. Att allt skimrar så fint beror också på den nya ljusarmaturen, med energisnåla men effektiva lampor.

Organisten Fredrik Ingå justerar den nya ljudanläggningen, 16-kanalers. Han påpekar att nu behöver gästande musiker inte ta med egen anläggning, den här räcker till. Högtalarna hänger högt upp på tvärgående stålband.

1950-talets renovering har justerats mot det mer sobra hållet. Sittbänkarnas gula sidor har tonats ner till mörkt blågrön. Golvet under bänkarna är nylagt. De tidigare röda pelarna som bär upp läktaren har fått en stillsam marmorering.

Vapenhuset har fått behålla sin 1950-talsstil med fisken i glasfönstret, ikonen i nischen, tystnadspliktens mussla över porten och herrnhutiska stjärnlampor i taket.

 


Främre spelbordet. Härifrån styr Ulf Tellin det stora orgelverket uppe på läktaren.

 

Orgelrenoveringen är inte klar, det dröjer en månad till innan alla stämmor ljuder som de ska. Den är spelbar och Ulf Tellin demonstrerar de två spelborden: ett uppe på läktaren och ett nere vid koret. Där framme ska domkyrkoorganisten Mattias Wager sitta och spela när orgeln återinvigs på Eriksdagen den 18 maj.

Efter återinvigningen av Hedvigs kyrka på påskdagen tas kyrkan åter i bruk Först med en sing-along-konsert med Händels Messias Annandag påsk, den som vill tar med sig sitt eget partitur och klämmer i i körsatserna – uppsjungning en timme före konserten. För det är konserter som är Hedvigs stora nisch, det pelarlösa kyrkorummet har både fin akustik och god sikt.

– Matteus kyrka är mer av en kyrka för vanliga högmässor, Olai riktar in sig mer mot familjegudstjänster medan Hedvig har konserter, beskriver Ulf Tellin som gärna kallar Hedvig en lågtröskelkyrka, som det ska vara lätt att känna sig välkommen till.

 


Det enkla och rena finns också mitt i nybarockens guldglitter.

 

Tänkarkvällarna kommer tillbaka, ”då vi bjuder kända och kända personer att tala”.

– Vi ska sätta igång med något nytt, Evening songs, andaktskvällar på både svenska och engelska.

– Det ska bli jätteskönt och trevligt att komma igång igen, avslutar Ulf Tellin. Jag har känt abstinens. Tänk att få komma in med körerna igen. Och få spela på orgeln.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Foto-Kenny Nilsson och Ann-Charlotte Sandelin

HEDVIGS KYRKA Norrköping

20 april 2014 kl 11
Invigningshögmässa
Biskop Marin Modéus, församlingsherde Pether Ström Broman, Hedvigskören, Barnkör, Brassensemble

21 april kl 15 (Uppsjungning kl 14)
Invigningskonsert
Händels Messias
Dirigent: Ulf Tellin
Hedvigskören, musiker ur SON
Solister: Susanna Stern, Veronica Knutsson, Emil Frodlund, Albin Ahl

23 april kl 11.45
Örnens blick
Miniföredrag
om korfönstren av Myra Ekström, präst.

 23 april 12.10
Orgelmusik
Ulf Tellin, organist.
Efteråt sopplunch i Hedvigs Prästgård.

27 april 17.00
Söndagskväll i Hedvig
Konservering av takmålningar och andra katastrofer Eva Ringborg, konservator
Ulf Tellin, orgel.

18 maj
Orgeln återinvigs
Mattias Wager

25 maj
Förklädd Gud

LÄNKAR
Hedvigs kyrka länsstyrelsen pdf
Hedvig konserveras med tålamod och lim reportage Kultursidan.nu 18/6 2013
Fullsatt i Hedvig när Martin Lönnebo kom med Livets pärlor reportage Kultursidan.nu 20/2 2012

FLER BILDER FRÅN HEDVIGS KYRKA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644065201576″]

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.