• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Daniel Kiihjano släpper ny singel

Solen skiner på Daniel Kiihjano.

 


Kiihjanos trailer för Respect.

 

Vill ge glädje i det svåra

 

Solen skiner på Daniel Karlsson alias Kiihjano DI White Lion. Vi träffar honom på en lastkaj i Butängen, det närmaste vi kommer en ruffig bakgata i Kingston, Jamaica. På fredag släpper han singeln Respect, som ska ta honom ännu ett steg närmare drömmen om att kunna leva på sin musik.

– Vi spelar på Bob Marley Memorial i Skärblacka nu i maj. Det ska bli jättekul att spela de nya låtarna, säger han och avslöjar därmed att singeln bara är ett smakprov på EP:n som kommer lite senare.

 


Kiihjanos musik handlar om att ge glädje, i vardagen, i det mörka, i festen. ”Man kan hitta en utväg.”

 

Med ”vi” menar han Skärblackabandet Vibes of Jah, som han har ett gott samarbete med. Det blir ganska så maffigt med fem musiker, två körtjejer och Kiihjano själv. Han minns gärna förra årets Bob Marley Memorial med exalterad publik som rycktes med av den fartfyllda showen. Publikkontakten är viktig, att få folk att sjunga med och att dansa. Det är då låtarna växer och får nytt liv.

– Vibes of Jah spelar mycket roots själva, berättar han om bandet. Så de tycker det är kul när man kommer med något nytt.

Det nya med Daniel Kiihjanos musik är att han mixar reggaens rötter med modern pop och hiphop, ”modern roots med inslag av hiphop” säger han själv, på hemsidan skriver han reggae/dancehall. Varje ny låt tar honom framåt, ger erfarenhet och utveckling. Med 50 låtar i bagaget, inklusive de som är på väg, har han hunnit lära sig en hel del.

– Jag fokuserar mest på texter och melodier. Kiihjano har alltid sjungit på mjuk reggaeengelska, naturligt för honom som lyssnat till förebilderna – Gentleman, ikonen Bob Marley, Wailing Souls och Sizzla – och eftersom han vill nå ut till alla som vill höra utan att tänka på nationsgränser.

– Jag lyssnar mycket på gammal reggae, det är lite som meditation. Reggaen har ett budskap som tilltalar mig, att livet kan vara svårt men att man ska söka det positiva.

Kiihjanos texter är ibland mer konkreta, ibland handlar de mer om stämningar. Det är viktigt att hitta ett bra sound som passar texten.

– Jag vill lyfta upp folk med min musik. Det händer så mycket konstiga saker i världen men man kan få det bättre, hitta en utväg.

 


– Jag lyssnar mycket på gammal reggae, det är lite som meditation.

 

Daniel vet själv hur det är att hamna under ytan och att hitta vägen upp igen. När en nära vän dog 2009 skrev Daniel Karlsson en minneslåt till honom. Det var då kärleken till musiken väcktes på riktigt, från att tidigare mest varit på lek. Två år senare blev han Kiihjano DI White Lion, släppte låtar på YouTube och jobbade hårt för att få spelningar. Bakom honom står musikbolaget Unity yard/KillahSound.

– Jag har varit förband till Kapten Röd, General Knas, Systrarna Sol, Ras Cricket, räknar Kiihjano upp. Reggaen har växt i Sverige under bara de två senaste åren.

Dina drömmar för framtiden?
– Att kunna jobba med musiken på heltid, det är det här jag älskar att göra. Att dela scen med Gentleman. Att åka till Jamaica.

– Jag skulle vilja vara där, ta så mycket influenser som möjligt. Se hur de lever, skriver sin musik. Kanske köra nån spelning, gå till en studio och viba med dom.
– Så snart som möjligt!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

SINGELSLÄPP

25 april 2014
Respect
Kiihjano DI White Lion
Unity yard musikbolag

SKÄRBLACKA

10 maj 2014 kl 13-21
Bob Marley Memorial

MEDVERKANDE
BM-Familyband
Next Chune
R.U.F.B.
Alvaret
Schoolvibes
Marx Gallo
Kalle Baah
Reggaestrer@
Desmodrôme
Kiihjano & Vibes of Jah
Gräsrot

LÄNKAR
Kiihjano hemsida Facebook
Blacka musik hemsida Facebook
Reggay.se om Kiihjano 2011
Unity yard/KillahSound hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644240947802″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.