• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skandiateatern blir Studio Skandia

I ny regi. Per Enstedt och Bo Lindström ser ljust på Studio Skandias framtid.

 

”Vi söker fler samarbetspartners”

 

Sommarkonserten 18 maj är bara början för Nordrama som tar över Skandiateatern och gör om lokalen för tv-bruk, Studio Skandia. Nordramas Bo Lindström och Per Enstedt planerar för samarbete med bland annat 24nt, estradunderhållning för en bred målgrupp och mobilsåpa för unga. Idéer och planer sjuder i lokalen på Drottninggatan där Chopp Event showade i mer än fem år och där musikalen Rent gjorde succé under vårvintern.

 


Ruffigt i New York. Musikalen Rents scenografi står kvar ett tag till.

 

Rents scenografi står kvar med sitt ruffiga New York-stuk. Den står kvar också den 18 maj då Studio Skandia lever upp med Sommarkonsert. Mattias Schönbeck ställer upp som konferencier. Musiker från Symfoniorkestern medverkar och ett niomannaband backar upp både Maria Olofsson, Stefan Wikström och Ann-Christin Hallgren. Det blir smakprov ur musikalen Rent, Frontiers spelar och trollkarlen Magic Ramondo uppträder. Och mycket mer ändå. Inför speciellt inbjuden publik.

– Showen blir två timmar TV som sänds i efterhand, berättar Bo Lindström. Vi vill visa upp Norrköping som musikstad, unga musiker och etablerade artister.

I planerna finns att göra återkommande program, varje vecka från och med någon gång i höst. Fritt inträde, folk ska kunna fika, komma och gå medan artisterna växlar om på scenen. Många lokala artister och några med nationellt genomslag.

 


Efter Rent. Regissören Johan Pettersson städar upp i Skandias salong.

 

Bo Lindström vill nämligen också visa upp Nordramas kompetens som leverantör av kvalitativ Tv-underhållning. Han har jobbat med TV3 i London i många år innan kärleken förde honom till lilla Åby utanför Norrköping. Vid sidan av jobbet som frilansande filmare är musiken ett stort intresse.

– Det här kan vi göra i Norrköping, det har ju gjorts förr, säger Bo Lindström och tänker bland annat på Ragnar Dahlbergs populära Café Norrköping.

Han ser hur renodlade musikprogram försvunnit ur TV-rutan och ersatts av tävlingar och häftiga kameraåkningar. Han vill återskapa TV med en annan kvalitet.

– Det är artisterna som ska bära programmet, hävdar Bo Lindström. Hälften av Sveriges befolkning är över 47 år, det är en målgrupp som det inte görs television för längre.

Något han vill ändra på med musikprogrammet. Går allt vägen med den första kvällen så blir det fortsättning i höst – i 24nt och 24corren och på Studio Skandia.

 


Ovanvåningen kommer att utnyttjas, bland annat till ungdomssatsningen Leva.

 

Leva heter Nordramas ungdomssatsning. Åtta unga skådespelare från Norrköping spelar varje vecka in tre korta avsnitt i en relationsserie. Två pilotavsnitt är redan klara, nu ska det bli 12 till. De läggs både ut för mobil plattform och sänds i 24nt.

– Det är ett nytt format. De är 8 minuter långa och läggs ut på webben tre gånger per vecka. Sedan slås de ihop till ett 24-minutersavsnitt och sänds i TV, berättar kollegan Per Enstedt.

Han pekar på de tomma lokalerna på ovanvåningen, bakom Skandias väldiga läktare. Här ska Leva spelas in.

Det kostar pengar att göra TV. Förhandlingarna pågår med NTM-koncernen, som 24nt och 24corren tillhör.

– Vi söker fler samarbetspartners, säger Bo Lindström full av tillförsikt.

Fler mediehus och TV-kanaler än NTM behöver fylla sina TV- och webbsatsningar med innehåll.

 


Nordramas Per Enstedt är full av idéer.

 

Namnbytet till Studio Skandia markerar att Skandiateatern nu blir en multiscen. Scen och salong ska genomgå en varsam renovering, tillbaka till 1940-talet. Kontrollrum behövs för den mer tekniska delen av all TV- och filmproduktion, troligen byggs det på läktarens bakre delar.

– Jag har varit slöjdlärare i 18 år, så jag kan hantera både såg och pensel, säger Per Enstedt.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

STUDIO SKANDIA Norrköping

18 maj 2014
Sommarkonsert – Estraden
Arr: Nordrama

MEDVERKANDE
Konferencier: Mattias Schönbeck
Artister: Maria Olofsson, musiker ur SON, Stefan Wikström,

ungdomar från De Geergymnasiet, Ann-Christin Hallgren,
smakprov från musikalen RENT, Johan Dalene, Sara Andersson,
Frontiers, Magic Ramondo, husband m.fl.

LÄNKAR
Nordrama hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Skandiateatern blir Studio Skandia

  1. Pingback: Leva – ny TV-serie för unga med mobil - KULTURSIDAN.nu