• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fullspäckat Norrköping Pride

Norrköping Pride 2011
Öppna rum! är mottot för årets Pridefestival i Norrköping. Så här ser programmet ut.

 

Skimrande bubblor som behövs

 

Egentligen borde Pridefestivaler inte behövas. Egentligen borde det vara Pridefest jämt. Talespersonen Desirée Ljungcrantz, som bloggar om livets bekymmer och glädjeämnen även då det inte är festival, skriver i årets festivalprogram om bubblor.

Om såpbubblor som flyger i vinden, om det regnbågsfärgade skimret, om bubblorna som brister när hatet slår hårt, om bubblor som ger en frizon från sexism, transfobi, homofobi och rasism, förhoppningsvis i alla fall, under de två dagar som Norrköping Pride varar.

Öppna rum! är ordet för året. Det gäller både alla de platser festivalbesökarna kan gå till, men också om själva handlingen: att öppna, att ge plats, i geografin och i tanken. Utropstecknet är både ett gläderop och en uppfordrande maning till det slutna.

Jag blir mer inspirerad än överväldigad av det Kulturnattsfeta programmet, 60 händelser från fredag lunch då Broadway öppnar konstutställningen Naket och njutningslystet medan Arbetets museum prickar av första programpunkten av många – film och workshop: Fyra nyanser av våld. Museets programpunkter är överlag problemorienterade och vidgar samtalet till islamism och fördomar.

Innan allt utmynnar i lördagskvällens stora efterfest på Kulturkammaren har det hänt hur mycket som helst: Birgitta Stenberg har varit där, det har hållits Pridemässa i Hedvigs kyrka, hbt-band har rockat loss och slutsatser dragits av 2000-talets öppna regnbågsfamiljer.

Och bubblorna har växt och skimrat, eller brustit och fallit eller rentav befunnits obehövliga i några av de rum som öppnats under Norrköping Pride 2011.

Ann-Charlotte Sandelin

 

  • NORRKÖPING PRIDE

  • 6-7 maj 2011
  • Öppna rum!
  • ABF
    Arbetets museum
    Broadway konditori
    Hedvigs kyrka
    Knäppingsborg
    Kulturkammaren
    Norrköpings konstmuseum
    Norrköpings stadsbibliotek
    RFSL Seaside
    S.t Olai församlingshem
    Verkstad
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Fullspäckat Norrköping Pride

  1. Pingback: Öppnade rum under Norrköping Pride | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.