• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM-studenter beskriver Spången

Ögonkontakt
Ögonkontakt. KSM-studenterna skildrar med värme arbetet och kramarna på Spångens snickeri.
Foto:
Eleonora Lundblad / Mathias Ebert

 

Snickare med rätt att kramas

 

KSM-labbet är en yta på Stadsmuseet i Norrköping där studenterna som läser vid Kultur, Samhälle och Mediagestaltning vid Linköpings Univeristet har möjlighet att presentera sina projekt för en större publik.

Mellan den 5 maj och 12 juni är det Spången Snickeri i Norrköping som beskrivs i bild och text i ett kandidatprojekt. Det är Eleonora Lundblad och Mathias Ebert som sedan i januari följt några anställda vid Spångens Snickeri och som nu visar upp resultatet. När vi, några timmar före vernissagen, besöker utställningslokalen är Eleonora och Mathias i full färd med att hänga berättelserna och bilderna.

 

Mathias Ebert och Eleonora Lundblad hänger upp Spången
Pallkragebyggare
Mathias Ebert och Eleonora Lundblad hänger sin utställning om Spången Snickeri.
Pallkragebyggare.

 

Spångens Snickeri är en dagverksamhet inom Kommunens Vård- och omsorgsverksamhet och har funnits sedan 1977. Verksamheten finns nu på Lindövägen och man har kanske blivit mest berömd för tillverkningen barnmöbler och köksmöbler. Kunder är kommunen men också privatpersoner och företag. Målet med verksamheten, som inte har några vinstkrav, är att arbetarna skall aktivera sig, må bra och träffa andra människor. Eleonora och Mathias berättar också att de blev förvånade över den öppenhet och kamratskap och värme som finns på arbetsplatsen.

För några år sedan visade SVT en film om Spångens verksamhet och Mathias medger att intrycken från den filmen har haft påverkan när man tog kontakt för att få genomföra det här projektet.

 

Mäter Kramgott
Måttstock. Kramgott.

 

Utställningen är värd ett besök och det är bara att fråga sig fram till KSM-labbet, som nu hamnat lite i skymundan när Restaurang Knäppingen byggs om.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • KSM-LABBET Norrköpings stadsmuseum

  • 5 maj – 12 juni 2011
    Spångens snickeri

    Fotoutställning av Eleonora Lundblad och Mathias Ebert
Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.