• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fossiler intar Norrköping

Vacker tass
Vacker tass.

 

Första steget i nutiden

 

Vid lunchtid i torsdags kunde flanörerna i Industrilandskapet beskåda en ”riktig dinosaurie”. Riktig på så sätt att den är en skalenlig modell som är nästan 14 meter hög. Modellen, som är tillverkad av glasfiber och väger 3 ton mot verklighetens 50-75 ton, lyftes upp på taket till Flygeln.

 

Kedjefästning
På plats
Reklam för benig Tyrranosaurus
Kedjorna fästs inför lyftet.
B
racchiosaurusen på plats ovanpå Flygeln.
Tyranniosaurusreklam för utställningen i Värmekyrkan.

 

Hur stor en växtätande brachiosaurus var då det begav sig under yngre Juraperioden fick jag en känsla av när när den fortfarande stod på marken framför Flygeln. Lyftpersonalen som fäste kedjorna runt midjan hade det inte helt enkelt. När man däremot kommer från Holmentornet och går backen upp så kan man se den långa halsen som skymtar över taket.

Från sin plats på taket till Flygeln skall dinosaurien väcka intresse för den stora utställning som kommer att visas i den intilliggande Värmekyrkan i sommar. Vid sidan av de nutida modellerna av dinosaurier och skelett visas äkta fossiler som är 70 – 270 miljoner år gamla.

Utställningen med dinosauriefossilierna tillhör ett forskningsinstitut i Moskva och har samlat storpublik på sin turné runt om i världen. Fynden som utställningen bygger på har till största delen gjorts i Ryssland, Mongoliet och Kazakstan. Man räknar också med att utställningen som är Upplev Norrköpings stora satsning i sommar kommer att locka många besökare till Norrköping och Värmekyrkan.

Och ja, visst finns en tyrannosaurus på plats inne i Värmekyrkan när utställningen öppnar den 20 maj.

Text och foto: Sven Åke Molund

  • VÄRMEKYRKAN Norrköping

  • 20 maj – 21 augusti 2011
    Dinosaurium
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Fossiler intar Norrköping

  1. Pingback: Dinosaurierna har klivit in i Värmekyrkan | KULTURSIDAN.nu