• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Öppnade rum under Norrköping Pride

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/5703055494/[/flickr]

Sveriges egen Mark Levengood trodde att han och pojkvännen var Finlands enda bögar.
När han var med om Finlands första Pridefestival samlades i alla fall 12 personer.

 

Litet bildsvep från Arbetets museum

 

2011 års upplaga av  Norrköping Pride är nu slut och därmed också tredje årets festligheter. Många rum öppnades när Norrköping fylldes med föredrag, workshop, utställningar och en mängd andra aktiviteter.

Arbetets museum var ett centralt rum under festivalen. Redan på eftermiddagen före invigningen spelade cellisten Martin Börjesson, som också sjöng och pratade under rubriken Nordeuropeiskt svanstroll. Bland många andra programpunkter.

Nere i Laxholmskällaren visades ett par utställningar. Dels en konstutställning av Veronica Granberg som berättar att ”Måleriet betyder allt för mig” och att hon frånsett några kortare konstkurser på ABF under tidigt 1990-tal är självlärd. När hon målar akryl på duk använder hon i huvudsak helt vanliga (förbrukade) plastkort då de ”bidrar till en större frihet i skapandet”.

I samband med Invigningsfesten på fredagskvällen visade fotografen Anna Wahlgren bilder från sitt fotoprojekt Texas Gay Rodeo. Hon har tidigare belönats med Årets Bild för bilder på pojkar och unga män i Rosengård i Malmö. En fyndig liten installation av ”halm och kruka” fungerade som blickfång och inkastare till bildvisningen.

Den stora invigningen ägde rum i entréhallen till Arbetets Museum. En lång rad talare avlöste varandra på årets tema Öppna rum. Man var också överens om att Norrköping är en bra stad som kommit långt när det gäller HBT-frågor.

Först ut var arrangörernas talesperson Desireé Ljungcrantz som gladdes åt att så många kommit till festivalen. Sedan talade RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund som berättade hur det var för henne att komma ut och hur hennes familj då reagerade.

Att frågorna är samhällsviktiga kan man konstatera när Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson förklarade hur stolt hon var över att ha fått chansen att inviga och kände en ära i att få vara med.

Journalisten och författaren Inti Chavez Perez, som nyligen erhöll bokpriset Slangbellan för debutboken Respekt – en sexbok för killar, lockade publiken till skratt innan dagens huvudtalare Mark Levengood till sist tog över. Han berättade hur han som 16-åring trodde att han och pojkvännen var de enda bögarna hemma i Finland och hur han var med om den första Pridefestivalen i Finland som samlade 12 personer!

Little Marbles, den populära musikduon sjöng och spelade mellan talen.

Sedan blev det fest i Laxholmskällaren.

Text och foto: Sven Åke Molund


LÄS MER Skimrande bubblor som behövs Kultursidan 5/5 2011

FLER BILDER FRÅN INVIGNINGEN OCH FESTIVALEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157626680718478″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.