• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Danska stickprov i Tydningen (recension)

Tydningen, litterär tidskrift från Uppsala, här fångad på Antikvariatets röda soffa. Flera av detta nummers skapare kommer från Norrköping och Östergötland.

 

…möta poesi ansikte mot ansikte

 

”Tydningen är en tidskrift knuten till föreningen Litteraterna, ett studentförbund vid litteraturvetenskapliga institutionen. Uppsala universitet.” Detta står att läsa på omslaget till nyss nämnda tidskrift och det var också den enda ledtråd jag hade till vad tidskriften jag hade i min hand kunde tänkas innehålla. Nej, det är inte riktigt sant. ”Tema: Danmark” står där också.

Efter att ha bläddrat lite i tidskriften förstår jag att de flesta medverkande är födda på 1990-talet och på ett eller annat sätt verksamma inom litteraturens värld, många av dem som studenter men även författare och skribenter. Vad som motiverar en presentation av tidskriften, nr 11/2014, på Kultursidan.nu är att flera av de medverkande har anknytning till Norrköping och Linköping

Tidskriften har alltså Danmark som tema och i skriften har man gjort ett stickprov ur den samtida danska litteraturen med bland annat tre danska debutanter på svenska. Chefredaktören Malin Niklasson skriver att det är något stort på gång i det litterära Danmark men att tidskriften inte försöker definiera vad det är utan vill ge oss möjlighet att ta del av det i stället. Vi får möta mycket poesi ansikte mot ansikte. Som en kontrast finns även en välskriven reflektion över författarikonen Karen Blixen. Bildens poesi avbryter det skrivna ordet på en och annan sida. Bland andra har Norrköpings egen Stefan Teleman bistått med poetiska tolkningar av naturen.

Norrköpingsfödde Filip Lindberg, som är aktuell med debuten (Ämne saknas), medverkar i Tydningen genom ett kritiskt granskande av boken En av oss sover av Josefine Klougart. Filip fokuserar på de poetiska bilder Josefin frammanar och drar en parallell till Lacans uttalande att ”sanningen har fiktionens form”. Det handlar om bilder som är så intensiva och traumatiska är de blir reala. Bilderna uppfattas som verklighet.

Emelie Annerfalk kommer ursprungligen från Linköping. Hon har gjort en kritisk granskning av Yahya Hassans poesi. Författaren är statslös palestinier med danskt pass och han skildrar en uppväxt i en värld som sviker och som fortsätter att göra det. Emelie framhåller att hans poesi skär i de givna mönstren.

Jesper Larsson och Oscar Manfred är två medverkande som studerar vid Linköpings universitet. Oscar Manfred har formgivit tidningen och Jesper Larsson har fotograferat omslaget. Sara Jernberg, Sara Börje, Johanna Sellén och Lisa Broms är skapare av de bilder som finns i tidskriften, förutom de som Stefan Teleman är upphov till. Två av dem har kraftfulla linjer och färger. De uttrycker ansikten. Den tredje är gjord i blyerts eller tusch och föreställer ett landskap.

Tidskriften Tydningen är en trevlig bekantskap. Den står att finna på Antikvariatet i Norrköping för en billig penning. Förhoppningsvis kan den hågade prenumerera på den. Nya litterära bekantskaper kan vara nog så stimulerande på badstranden eller varför inte inne i skönaste fåtöljen då regnet öser ner utanför fönstret.

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

TIDSKRIFT

Tydningen nr 11/2014
Tema: Dannmark
Förbundet Litteraterna, Uppsala

LÄNKAR
Tydningen hemsida
Litteraterna hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.