• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping fyller på inför Augustifesten


Påfyllning. En kitchig tekopp modell större har anlänt till Tyska torget.

 

Musikfyrverkeri med Mello Girls, Kiss och Bruce

 

Fyra dagar med tivoli och fest. Augustifesten har något för alla. Aktiviteterna fyller tält, scener och arenor och Stadsloppet har flyttat in i stan. Och som vanligt avslutas kvällarna med musikfyrverkeri, med tema Mello Girls, Kiss och Bruce Springsteen.

Veckoslutet före skolstart har det sedan slutet av 1980-talet varit fest på stan i Norrköping. Första åren karneval där företag och föreningar ordnade utstyrsel och ekipage för att tåga genom staden. Sedan blev det mera en karneval med inresta dansare och musikgrupper och mindre lokala inslag i karnevalståget. Sedan ett antal år är karnevalen ersatt av Augustifesten, fyra dagar med tivoli och artistuppbåd – mest lokala förmågor och några nationella stjärnor – på gator och torg.

 


Åkattraktion på Kristinaplatsen.

 

Redan under måndagskvällen märktes förberedelserna främst vid Kristinaplatsen och på Tyska torget. För där byggdes Axels tivoli, på båda ändar av Drottninggatan söder om Strömmen. Färggranna långtradare och spännande attraktioner som restes i höjden. För Norrköpingsborna märktes det mest genom att trafiken vid Kristinaplatsen var avstängd och resenärerna på busslinje 119 fick åka en omväg.

Den tredje platsen där förberedelser kunde ses var i Vasaparken där den stora scenen, inte alls lika färggrann, var under uppbyggnad. Där spelar Norrköpings Symfoniorkester Musik i det gröna på Onsdagskvällen med Janne Schaffer som gästartist. Under torsdagen kommer Vasaparken att fyllas av RIX FM Festival med många artister – bland andra Ace Wilder och Robin Stjernberg.

 


 Här ska det bli Musik i det gröna med Symfoniorkestern och Janne Schaffer i Vasaparken.

 

Under Augustifesten är det aktiviteter på många olika arenor med skilda inriktningar. Familjedag i Vasaparken, PRO i Strömparken, Stadslopp med start och mål mitt på Drottninggatan och mycket mer. Och så marknadsstånd fredag och lördag.

Frånsett RIX FM satsar arrangörerna mest på lokala artister i år. Norrköpingsbördige Robert Haglund, känd från Fantastic Four, kommer att framträda i Knäppingsborg på lördag kväll. Knäppingsborg har konserter varje kväll i veckan men dessa finns inte med i karnevalsprogrammet.

Torsdag, fredag och lördag blir det sedvanligt musikfyrverkeri från Göteborgs Fyrverkerifabrik. Torsdag är temat  Mello Girls fredag KISS och lördag Bruce Springsteen.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING

13 – 16 augusti 2014
Augustifesten

LÄNKAR
Augustifesten hemsida program

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.