• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Grevinnan sopade Tornerbanan (recension)

Grevinnan sopade banan med de andra riddarna.
Grevinnan tog hem Tornerspelet. I alla fall i det  som utspelades tidigt på lördagseftermiddagen.

 

Riddare är dyrbara saker

 

Med en from förhoppning att få se blod, tarmar och avhuggna huvuden tog jag mig in på arenan där tornerspelen skulle hållas. Nu blev det ju inte riktigt så, men det kanske var lika bra. Riddare är dyrbara saker, fick jag höra. Vad vi istället fick se var en tämligen autentisk version av hur riddarträning gick till under medeltiden.

 


I väntan på tur. Tre av turneringens sex ryttar, närmast Sir Wilhelm Erövraren.

 

Jag blev lite chockerad över att det hela ackompanjerades av modern rockmusik. Nog för att jag gillar Queens We will rock you, Men jag hade väntat mig lite tidstypiska klanger. Och Gagnam style fick det att klia över kroppen. Men det är kanske vad som krävs för dagens publik? Jag tycker ändå att det förtog lite av stämningen, men jag anpassade mig. Och reklamen för hamburgare och ett privat vårdbolag mm bakom bortre läktaren glömde jag bort så fort ryttarna kom in (men fult var det).

Sex ryttare av jämn könsfördelning och med sammanlagt 375 kg utrustning visade oss hur dåtidens gymträning gick till. Första grenen var ”kvintan”, vilken handlade om att i full fart rida och träffa en sköld med sitt spjut. Men det gällde att se upp – ställningen svängde runt och i andra änden satt en kula i kedja och hotade att smälla till ryttaren!

Sen blev det dags för ”head spearing”, och mina förhoppningar stärktes en kort stund. Men det visade sig att det var några stackars havrekuddar på marken som skulle spjutspetsas i förbifarten. Det var inte helt lätt i full galopp, och inte alla lyckades.

 


Ringduell. Korshjärta plockar en ring. Grevinnan på andra sidan.

 

Ännu svårare var det att fånga tre ringar på ställningar med spjutet. Särskilt som de minskade i storlek efter avstånd. Bara en ryttare klarade alla tre. ”Ringduellen” var ännu mer spännande: två ryttare red från varsitt håll och skulle spetsa var sin ring på en ställning. Det var bara det att ringarna satt på en vipparm, och när den ena fångats upp föll den andra ner. Det gällde att vara först. Stort publikjubel när två ryttare lyckades ta sina ringar samtidigt!

Mer stridslekar följde. Äpplen fick stryk med svärd och havrepåsar åkte på spö med stridsklubbor. Så red man ikapp efter spjut. Vissa fuskade glatt. Mellan varven jonglerade väpnarna med eld och stal äpplen från tävlingarna.

 


Utdelas poäng för fräckaste huvudprydnaden? Den här ligger bra till.

 

Så skulle dagens bästa riddare utses genom publikomröstning, och Grevinnan vann en solklar seger. Man kanske skulle kunna tro att det var för hennes fördelaktiga yttre (hon pryder även omslaget på årets program), men faktum är att hon sopade banan med de andra deltagarna. Jag tror hon var bäst i alla grenar utom en.

Det var både kul och underhållande, men vad kostar det att slippa reklamen? Nej, det är säkert för mycket. Men kan man inte få lite medeltida musik? Ursäkta en purist.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRUNNSPARKEN Söderköping

29 – 31 augusti 2014
Tornerspel

under Söderköpings Gästabud

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida program-pdf
Stadsfest när Gästabudet flög i luften reportage Kultursidan.nu 30/8 2014
2014 års Gästabud öppnar idag reportage Kultursidan.nu 29/8 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.