• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arkeologidag i bara Mässingen

En stor husgrund, av syllsten och med rejält spisfundament. Ann-Charlotte Feldt står på betongkanten till ett hus byggt 1865.
En stor husgrund, av syllsten och med rejält spisfundament. Ann-Charlott Feldt står på betongkanten till ett hus som byggdes 1865.

 

Besök i två gropar i nya stadens utkant

 

Så var det dags för den årliga arkeologidagen. Det är en högtidsstund för oss som gärna lever i det förflutna. Jag firade den dubbelt med att besöka 1600-talet och bronsåldern.

Vid gamla busstationen möttes ett tjugotal ivriga besökare upp av projektledare Ann-Charlott Feldt från Östergötlands museum och arkeolog Joel Westblom från Jönköpings läns museum, som driver utgrävningen som ett samarbetsprojekt. Rättare sagt befann vi oss i det som från mitten av 1800-talet heter Sveaparken, och det är det inte många som vet. Hela kvarteret heter Mässingen, och redan hade jag lärt mig två nya saker.

Det är en prospekteringsgrävning som pågår sedan två veckor och som ska vara avslutad den 3 oktober. Sedan ska Botrygg AB bebygga platsen.

 


En skärva av finaste kakel, importerat från Holland.

 

Vi befinner oss i yttersta utkanten av Norrköping. Eller… på 1600-talet hade vi gjort det. Här började stadens åkrar, och vi står vid gränsen av ett lite finare område. Hertig Johan av Östergötland (Gustav Vasas sonson) grundade vid den här tiden vapenfaktori i staden och startade bygget av slottet Johannisborg (i slutet av Slottsgatan). Den Nya Staden anläggs. En spännande tid.

Och minnena av all tid sedan dess utplånades när man byggde busstationen på 1950-talet. Här finns bara en massa schaktmassor ned till ett mörkt raseringslager, som Joel Westblom pekar ut för oss. Det är från början av 1900-talet. Men sen… kommer 1600-talets lämningar!

Vi får se grunden av en litet ekonomibyggnad eller uthus. Eller är det, som Ann-Charlott Feldt tror, ett dass? Det vet vi inte än, men det är en pusselbit.

 


Fyndlådor. Föremålen grovsorteras på plats.

 

Vid den andra grävgropen, borta vid Slottsgatan, är inte den mellanliggande historien lika utplånad. Från en föredömlig byggnadsinventering av Norrköping från 1947 vet man redan mycket om vad som har legat här. Här har legat ett hus från 1865, och längre bort väntar man sig resterna efter ett garage. Och det är särskilt med tanke på det som allt grävmaterial måste mellanlagras och undersökas innan slutlig förvaring.

Vi visas en vägg från 1700-talet och en eldhärd med funna benrester. Här har lagats mat. Eventuellt har det också brunnit. Kan det vara ryssarna år 1719? En kraftig brandvägg mellan två hus har även hittats.

Inga sensationella fynd har gjorts än, men det vi får se är spännande nog. Man har hittat bränt tegel med hovavtryck, kanske från ett får. Lite målad puts och holländskt importerat kakel höjer pulsen en smula. En bit bössflinta och ett antal skaft från kritpipor får vi också se. Ett piphuvud har man funnit. Den har den för 1600-talet typiska krukformen, visar Joel Westblom.

Men det lär hittas mer. Under utgrävningsperioden har man visningar varje onsdag kl 12.30 och 18.00. Passa på att gå dit!

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MÄSSINGEN Norrköping

31 augusti 2014 kl 12, 13
3, 10, 17, 24 september samt 1 oktober kl 12.30 o 18.00
Arkeologisk utgrävning

Visning
Arr: Östergötlands museum

LÄNKAR
Östergötlands museum hemsida arkeologiblogg facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.