• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ester tar kommandot (recension)

Dubbel-påklädning.
Dubbel-påklädning. Situationskomiken blomstrar när Ester ska hjälpa Rudolf på med den fina uniformsjackan.

 

”Snart börjar det”

 

En minimal halvcirkelformad scen med ett rött draperi som två långa ben sticker ut under. Det är Rudolf (Gunnar Nordanskog) som sover. På skärmarna runt omkring hänger hans kläder utspridda. Det är hela dekoren; minimalistisk och effektiv.

Clownen Ester (Åsa Forsberg) går runt och städar. Det går väl sisådär. Mest flyttar hon skräp. Vem är det som har slängt det här pappret här? ”Det är ju du!”, ropar barnen i publiken. Jaha, visst ja. Clown och clown, förresten – hon har en röd näsa. Men det räcker för att höja förväntningarna hos oss.

Snart börjar det.

 


Tuban fyller upp hela rummet.

 

Ester lyckas få liv i Rudolf. Men han måste få kläder på sig, och det är lättare sagt än gjort. Det visar sig att han talar ett språk som vi inte förstår, men det verkar Ester göra. Åtminstone nästan. Hon lyckas i alla fall hämta plagg efter plagg som de, under mycket situationskomik, lyckas ikläda Rudolf. Barnen kiknar av skratt när de båda försöker ta på sig jackan samtidigt.

När Rudolf har fått på sig allt visar det sig att han är en tubaspelare i galauniform. Efter lite mer gastande på Ester kan han börja spela. Spänningen stiger.

Snart börjar det..!

Men ack ock ve och evig olycka – varitéensemblen har givit sig av och kommer aldrig mer igen. Tji varité! Sammanbrott hos Rudolf! Allt är förbi.

Då är det Ester som tar kommandot. Efter att tidigare ha blivit hunsad av Rudolf är det nu hon som bestämmer att the show must go on. Rollerna är ombytta, och efter att Ester burit in stol och notställ igen ett antal gånger ger Rudolf efter. Dags för Esters varité!

 


”Såja, såja. Ptrro. Fin häst.” Ester som dressör.

 

Och Ester är ju städerska, det har vi redan fått se. Nu återkommer hennes få städutensilier som rekvisita i föreställningen. Jag ska inte avslöja allt. Jag tänker inte berätta hur den skäggiga Näktergalen från Säffle får sitt skägg, men att lejontämjarens lejon är en golvmopp kan jag avslöja. Och visst ser vi alla ett lejon! Första halvan av föreställningen roade mest de mindre barnen, men nu får vi större barn också vår dos.

Samspelet mellan clownen Ester och tubaspelaren Rudolf är ett nöje att se. Mest är det gester och fysisk humor (vi förstår ju inte språket). Tuban fyller upp hela rummet och känns i kroppen. Den är också fysisk. Med små medel skapas stor närvaro. Minimalistiskt och effektivt, som sagt.

Ola Citron har regisserat pjäsen, som jobbades fram från en idé av Åsa Forsberg. Teater Fenix startades av skådespelarna Åsa Forsberg, Martin Öster och producenten Linda Moberg 1997. Premiären på Teater Bråddgatan 34 (Hallarna) var fullsatt.

Text: Michael Strandhed
Repetitionsfoto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

14 september 2014 kl 15 Premiär
Spelas även 15–16/9 kl 9.30
Kom och se: Esters varieté

– en föreställning med clown och tuba
Manus: Teater Fenix och Ola Citron
Regi: Ola Citron
Scenografi: Benita Bergfeldt-Löfgren
Snickeri: Pehr Ellgårdh
Prod: Teater Fenix

MEDVERKANDE
Åsa Forsberg och Gunnar Nordanskog

LÄNKAR
Teater Fenix hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Teater Fenix, 2 clowner och 1 tuba reportage Kultursidan.nu 6/9 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.