• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Frustande soulmaskin i Dynamos kittel (recension)

UpBeat!

UpBeat! Northern UpBeat är bättre och tajtare. Eller så funkar rockmusik bättre i strålkastarljus än i solsken.

 

O det skulle ju va Dans, Dans, Dans #2

 

…och dans blev det. Northern UpBeat spelar en sådan musik som det är svårt att sitta still till. Ett närmast fullsatt Dynamo blev som en kokande kittel till deras pumpande toner. Varmt? Du skojar?

Jag tror mig veta en del om amerikansk soul. Både från skivbolagen Stax och Tamla Motown och dess underetiketter. Men det hjälper ju inte mycket i det här fallet. När soulen plockades upp av den nordengelska modskulturen i slutet på 1960-talet valde man oftast obskyra B-sidor och andra okända spår.

Och det säger ju en hel del om bredden på kvaliteten om även okända låtar kunde låta så här bra.

 


Kören Marina Keteli och Maria Lundby samt sångaren Roger Källs.

 

Northern UpBeat är en pumpande, frustande soulmaskin. Alla jobbar stenhårt, och inte en sekund slår man av på tempot. Det är soul med rockkänsla och punkattityd. Rogga Källs vid micken dansar, skuttar och krälar till musiken. Blåsarna frustar och flämtar. Körtjejerna glittrar, glammar, körar och klirrar tamburin. Bas, trummor och gitarr bygger ljudslott. Och Johan Skaneby spelar iPad… jag menar orgel.

Och det är ju bara att kapitulera! Och att strunta i att man inte känner igen låtarna, trots att de låter som världshits. Antagligen är det världens bästa singelbaksidor. Eller så är min okunnighet stor.

Jag såg dem senast på Munken in the Park för två år sedan, och det är bara att konstatera att de är ännu tajtare nu. Eller så är det så att all rockmusik blir bättre när det är mörkt. Strålkastare passar bättre än solsken.

Rätt många är utpumpade och går när det är slut, men många stannar också och dansar till Gördis, som är kvällens DJ. Det skulle också Magnus ”Weeping Willows” Carlson varit. Men han är sjuk, sägs det.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DYNAMO Norrköping

20 september 2014
O det skulle ju va Dans, Dans, Dans #2

Northern UpBeat

UPPSTÄLLNING
Roger Källs, Gustav Eriksson, Niklas Barwe, Kaj Hägerström, Maria Lundby, Pelle Karlsson, Johan Wester, Johan Skaneby och Marina Keteli

LÄNKAR
Northern UpBeat Facebook MySpace YouTubeDynamo om hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.