• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Färgstarkt fokus på ungdomscirkusen

Norrköpings ungdomscirkus.

Luftakrobatik med tyg, ring och trapets. Johan Celander har följt Norrköpings ungdomscirkus under flera år.

 

Koncentrationen som inte döljer glädjen

 

Glädje, samarbete och strålkastarljus. När Johan Celander tar med sig kameran till Norrköpings ungdomscirkus är Östgötateaterns chef långt borta. Kvar finns ett kärleksfullt öga för alla barn och unga som presterar på topp. Nu visar han sina bilder i Studion på Konstforum.

Färgerna lyser ur cirkusmörkret. I rött, gult, blått och grönt strålkastarljus visar barn och unga sin skicklighet på enhjulingar, med rockringar, på golvet och uppe i luftens trapetser och linor. Just när de är som bäst.

 


Kaxig Final år 2012.

 

Johan Celander är en av många cirkusföräldrar i Norrköping. Kanske han blev det en sommardag när cirkusens tält stod i Vasaparken och erbjöd en heldags cirkusskola med avslutande föreställning med sina stolta barn på kvällen. Kanske han tänkte att cirkusens gemenskap fostrar barnen och anmälde dem i början av en höst. Eller så kom han hem från jobbet en kväll och beslutet var redan fattat, vid köksbordet eller rentav på skolgården.

Cirkusföräldrar gör samma sak som fotbollsföräldrar, ridskoleföräldrar, hockeyföräldrar. De skjutsar och hämtar, de hjälper till och ställer upp där det behövs. Inte minst är de där när det är dags för föreställning, som publik och som cirkusarbetare.

Tydligt är att Johan Celander följt Norrköpings ungdomscirkus länge. Äldsta bilden av de 47 som fyller väggarna är från 2007, en från 2009, merparten tagna 2010–2014.

 


Parakrobatik, Diablo, Rockring.

 

Att fotografera cirkus är som att fotografera dans, svårare än att fånga teaterscener. Rörelserna är snabbare, ljuset skarpare. Ögonblicket är i detta nu men inte i nästa.

Utställningen försöker gruppera med en hel del nybörjare som bygger pyramider på golvet. Jag ser en clown och unga cyklister på ett hjul. Det är klassisk cirkus med jonglörer, akrobater och kautschuk. En visuell kvalitet är mängden av utövare i samma linje, när tre unga killar i rad låter sina diablohjul spinna. Gemensamt för dem alla, oavsett ålder, konstart och erfarenhet, är koncentrationen som inte döljer glädjen i utövandet.

En vägg ägnas luftakrobatikens sköna konst. Med långa tygvåder, tvär trapets, tung lina och arielring med tvärslå. Här har Johan Celander några av utställningens vackraste bilder. En flicka i tyllkjol med en tygvåd bakom huvudet. En tätt beskuren arielring. En ung kvinna som sträcker sig upp i trapetsen.

Johan Celander tillåter sig att beskära efter motivet. Djärvt och perfekt på samma gång. En fyra personer hög akrobatgrupp är därför mycket hög och mycket smal.

Cirkus åt alla! Min spontana tanke kring utställningen är att alla barn borde få ägna sig åt cirkus. Och att kanske, kanske här hos Norrköpings ungdomscirkus, väcktes teaterchefen Johan Celanders tankar om Östgötateaterns samarbete med de cirkusartister vi fått se på teatern, främst från nycirkusen Cirkus Cirkör.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STUDION, KONSTFORUM Norrköping

27 september – 12 oktober 2014
Norrköpings ungdomscirkus

Fotografi
Johan Celander

LÄNKAR
Norrköpings ungdomscirkus hemsida
Konstforum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.