• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marion Kahnerts Utställning i brevlådan

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/5764023289/[/flickr]

Skulpturer i ateljéfönstret. Marion Kahnert växlar mellan olika uttryck, som skulptur, träsnitt, grafik.



 

En chansning med utvald konstpublik

 

Först när jag går visar hon en annan sida – ”jag blev osäker på om det var en så bra idé”. Det är just i sådana ögonblick – när man känner att man riskerar något, att man kanske förlorar fotfästet – som konsten vinner nya marker.

Vad har hon gjort? Utgått från sin erfarenhet, att som konstnär ständigt leva med små marginaler och att se det kommunala stödet till gemensamma kulturintressen ätas up av inflation och ointresse. Försökt förstå hur Norrköpings politiker och kulturtjänstemän tänker och fungerar i det byråkratiska maskineriet och känt sig vilsen.

Just den vilsenheten har Marion Kahnert förvandlat till ett konstprojekt, Vilse i maskineriet. 143 unika konstverk, lika stora, i samma färgskala och med samma formspråk, har hon skickat hem till kommunfullmäktiges ledamöter och suppleanter samt till Kultur- och fritidskontorets tjänstemän. En Utställning i brevlådan helt enkelt.

Jag får se en bild på de 144 verken, ett har hon behållit, uppsatta på väggen i ateljén på Plankgatan. Tillsammans bildar de en större helhet, ett mekaniskt maskineri, både vackert och dynamiskt i svart, koppar, rött och vitt. Det är grafik, konstnären har använt en tryckteknik som ger färgfälten struktur och liv.

Verket är en helhet. Samtidigt står varje del för sig själv, på samma sätt som varje mottagare är sig själv och samtidigt en del av en helhet, en tjänsteman på en förvaltning, en fullmäktigledamot i fullmäktige.

Men bilden, hur stor och vacker den än är, visar bara ett delstadium av konstprojektet. Det färdiga resultatet ska stå klart på Kulturnatten den 24 september. Då kan alla, inte bara politikerna och tjänstemännen, se den slutliga gestaltningen av Vilse i maskineriet.

I ett brev som följt med konstverken ger hon mottagarna fyra val, som i korthet kan skrivas:

Intresserad? Låna det, men lämna tillbaka sent i augusti i god tid före Kulturnatten.

Ointresserad? Skicka tillbaka genast.

Definitivt ointresserad? Släng skiten.

Förtjust? Köp verket. Bestäm priset själv.

Det är här, i valet, som Marion Kahnerts idé vacklar på kanten i steget mot projektets verkliga höjd. Mottagarna blir delaktiga i konstverkets slutliga gestaltning när de väljer. Hon har snärjt in dem i sin konst, inte som betraktare utan som medskapare, oavsett hur de agerar, oavsett om de vill eller inte.

– Utan att jag lämnar ut några namn. Det ska vara något roligt och seriöst samtidigt.

Marion Kahnert har vågat förlora fotfästet.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • HEMMA HOS POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN Norrköping

  • 20 maj – 24 september 2011
    Utställning i brevlådan (av verket/verken Vilse i maskineriet)
    Marion Kahnert
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Marion Kahnerts Utställning i brevlådan

  1. Pingback: Kul konstgrepp skapade förvirring i byråkratin | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.