• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter Kruse sätter Passagen i rörelse

Fyra vita skjortor på ett bord.
Fyra vita skjortor på ett bord. Former i rörelse av Peter Kruse som visar sina verk på Passagen i Linköping.

 

…och liksom sväva över bordet

 

Peter Kruse ställer ut konst med rörlig form – formad rörelse i konsthallen Passagen fram till slutet av november. Han arbetar med rörlig skulptur, kinetic art, och använder sig ofta av vardagsföremål, som möbler och dörrar och annat som han hittar i second hand-butiker. De får en ny dimension och liv då han tillför mekanik och rörelse.

– Jag vill inte kalla min konst för ”rörliga skulpturer”, Det är en beteckning som är klumpig. ”Form i rörelse” är en betydligt bättre beskrivning, menar Peter Kruse.

Peter Kruse (f 1941) inledde sin konstnärliga karriär som animatör, vilket bland annat resulterade i filmen One Armed Bandit (1973). Fascinationen för det rörliga ledde till att han under 1980-talet började skapa rörliga skulpturer.

Peter Kruse är verksam på Konstepidemin i Göteborg och finns representerad på Konstmuseet i Göteborg och på flera andra offentliga institutioner och platser. Han har gjort ett flertal separatutställningar samt deltagit i en mängd samlingsutställningar, främst i Sverige och Norge.

 


Händelse med trenchcoat och bara armar. På konstnärens hemsida finns filmen på verket i rörelse.

 

Hemma i ateljén ser det ut som en blandning mellan konstnärsateljé och verkstad. Där finns många exempel på hans konst, kluriga konstruktioner som vardagsföremål på ”fel” platser och rörliga objekt.

Ett exempel på hans ”form i rörelse” är ett antal dockarmar på en rock som börjar röra sig genom en enkel anordning, Händelse med trenchcoat och bara armar.

– Jag är ingen ingenjör men jobbar med sunt bondförnuft och med många försök så går det. Den tekniska biten gillar jag, men man får inte låta den ta överhanden över det konstnärliga, menar Peter Kruse.

Kruses verk är ytterst välgjorda, minutiöst avstämt i rörelser, med eller utan ljud. Man kan inte låta bli att fascineras av att man får så djupa intryck av något som är så enkelt.

– Vi lever i en tillvaro där allting ska gå så fort. Det är den långsamma och lugna rörelsen som vi tilltalas av.

Men det intressanta är inte att det rör sig, utan att lyckas få det att röra sig på ett sätt som är laddat, säger Peter Kruse.

 


Liten gul våg.

 

Fyra skjortor ligger på ett gammalt tapetserarbord med avsågade ben. Till en början väcker det förundran hos betraktaren. Strax börjar skjortorna att röra på sig och liksom sväva över bordet.

– Det finns någonting magiskt i rörelse, som liknar koreografi och det är den som ska få ett objekt att röra sig intressant i rummet. Rörelse är som vilket material som helst, men det kan bli väldigt uttrycksfullt, menar Peter Kruse.

På frågan om var han hittar inspiration till sina konstverk så är svaret att han finner den i de saker han hittar och samlar.

– Det ligger många försök bakom dock. Man måste ha lust att experimentera. Nio av tio försök skrotar jag eftersom de endast ser roliga ut. Ibland bidrar slumpen till att göra något bättre, avslutar Peter Kruse.

Det är väl värt ett besök till utställningen Rörlig form – formad rörelse. Den bjuder på många överraskningar och ger konsten flera dimensioner och tolkningarna är oändliga, vilket ger fantasin motion. För besökaren och betraktaren i Passagen är allt detta helt gratis.

Text och foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PASSAGEN Linköping

18 oktober – 30 november 2014
Rörlig form – formad rörelse
Peter Kruse
Rörlig skulptur

LÄNKAR
Peter Kruse hemsida
Passagen hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.