• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Glittrande evergreens och À la Alice Babs (recension)

Åsa Sjöberg
Nu svänger det. Energiknippet Åsa Sjöberg backades upp av bland andra Stefan Andersson vid konserten på Studio Skandia.

 

…tempot högre och synkoperna blåare

 

Veckans Estraden på Studio Skandia bjöd på två sångerskor. Åsa Sjöberg, en skön alt i glittrande fodral och uppbackad av Olle Eilestams säkra trio. Ann-Christin Hallgren, en glittrande sopran som i kompanjonskap med pianisten Marcus Österlund förvaltar arvet efter Alice Babs, lätt, lekfullt och musiskt.

Kvällen med skön musik från 1900-talet flöt nästan helt av sig själv. Konferencieren Mattias Schönbeck – på språng mellan runstenar och skådespeleri – hade inte så mycket mer att göra än att introducera och avsluta plus att sköta den viktiga klappan. Det är ju tv-spelning Estraden handlar om varje vecka.

 


Åsa Sjöberg och två tredjedelar av Olle Eilestams trio.

 

Åsa Sjöberg

Happy days are here again och Åsa Sjöberg är tillbaka! Den präktiga tvåbarnsmamman i det lyxigt glittrande designfodralet såg ut som om hon aldrig lämnat scenen. På gott humör och tryggt uppbackad av Olle ”Söndagsöppet” Eilestam, piano, Lars ” Robert Wells” Risberg, bas, och Stefan ”Christer Sjögren + Sandviken Big Band” Andersson.

Tillsammans bjöd de på välkända evergreens med sväng och melodi, från mitten av förra seklet. Som dansanta Cheek to cheek (som sjungits av alla de stora från Ella F till Doris D) och tuffa Chattanooga Choo Choo (swingande foxtrot med Glenn Miller). Eller lite senare Burt Bacharachs I’ll never fall in love again. Enda svenska låten är Lisa Nilssons Var är du min vän?

Tillsammans med Olle Eilestam, mannen med det distinkta anslaget, sjunger hon Something stupid, den som Nancy Sinatra gjorde tillsammans med pappa Frank. En raffinerad låt där kvinnostämman ligger som en bas under mansstämman. Och på andra sidan Over the rainbow sjunger Olle Eilestam The way you look tonight med känslig röst som, även om han drabbas av en tupp i halsen, skickar en hälsning till Frankie boy. (Synd att inte den glade basisten Lars Risberg också får sjunga.

Åsa Sjöberg har en jämn och bra röst men inte förrän på sluttampen vågar hon släppa det trygga spåret i I can’t give you anything but love. Extranumret blir sambadoftande Copacabana.

 


Uttryck. Ann-Christin Hallgren följer Alice Babs snitslade bana.

 

Ann-Christin Hallgren

Efter paus blir tempot högre och synkoperna blåare, Ann-Christin Hallgren och Marcus Österlund har tagit över scen och tangenter. It don’t mean a thing, if it ain’t got the swing. Det samspelta paret har redan varit ute en del med sitt program À la Alice Babs, som i toner och ord skildrar Sveriges första tonårsidol (innan ordet var uppfunnet) som blev Duke Ellingtons favoritsångerska.

Monica Zetterlund och Anita Lindblom har fått flera efterföljare men det är lite tystare om Alice Babs (dottern Titti Sjöblom turnerar i höst). Det är inte helt enkelt att ringa in vad det beror på, det handlar om mer än bara rösten, redan den utmaningen sållar bort merparten som ens tänker tanken.

Alice Babs hade ett stort omfång, tre och en halv oktaver, sångbara toner hela högen. Hon landade lekande lätt i swingen, med en musikalitet som tillät henne att kliva utanför den objektifierande kvinnorollen som vokalissor så ofta tvingades in i. Med Charlie Norman och inte minst i Swe-Danes blev hon en musiker i jämnbredd med de allra bästa. Då handlar det inte om det nationella planet, Alice Babs gjorde även internationell karriär.

– Alice Babs hade klockren röst, bländande teknik och lekfullhet, sammanfattar efterföljaren och påpekade att Alice Babs är den enda icke operaartist som utnämnts till hovsångerska.

 


Samspelta. Marcus Österlund ackompanjerar – och får briljera också han.

 

Huruvida Ann-Christin Hallgrens röst rymmer alla tonerna neråt vet jag inte, uppåt kliver hon lekande lätt. Annars har hon alla ingredienserna. Ann-Christin har en klar tonbildning som passar bra till de uppdrag hon har som solist vid kyrkokonserter. Den rösten tar hon med sig, utan åthävor, och det fungerar (det finns operasångare med olycklig kärlek till jazzen). För precis som Alice Babs har Ann-Christin Hallgren lyckligtvis aldrig lyssnat på dem som säger att en hög sopran inte kan sjunga jazz.

Hon tar med sig nyanser och frasering, hon förmedlar stämning och känsla. Det blir så helt rätt i Day Dream med mjuk improvisation. Det är också roligt att se hur Marcus Österlund är jämbördig medmusiker, inte underställd ackompanjatör, konserten igenom.

Studio Skandias publik kan svaret på frågan om genombrottet – glättiga Swing it, magistern. Huvuden och fötter nickar i takt allteftersom konserten följer den snitslade banan från schlager till mer avancerade uppgifter. Mötet med storbandsledaren Duke Ellington 1963 var avgörande. Tillsammans spelade de in flera album och vi får höra en av Shakespearesonetterna Shall I compare thee to a summer’s day?. Nyanserad från pianissimo till crescendo. Men först läser Ann-Christin högt Eva Ströms översättning.

– Duke Ellington skrev sina tre Sacred conserts för henne. Den tredje innehåller mycket improviserad musik och finns bara i en piratinspelad upptagning, säger Ann-Christin Hallgren och lägger till att nu håller ”vi på och gör en nyinspelning”. Vilken tur att hon är körledare också.

Jag har hört Ann-Christin sjunga värdiga Lord dear Lord above och friska Freedom tidigare, i kyrk. Nu, i den senare, släpper hon loss mer än tidigare, tillåter sig gå utanför partituret. Ur den tredje konserten hör vi slutligen Is God a three-letter word for Love? En predikan värdig Duke och Alice Babs.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

ÅSA SJÖBERG BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ANN-CHRISTIN HALLGREN BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PUBLIK MED MERA BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STUDIO SKANDIA Norrköping

21 oktober 2014
Estraden
TV-inspelning/konsert

Prod: Nordrama

MEDVERKANDE
Konferencier: Mattias Schönbeck
Åsa Sjöberg, sång, med Olle Eilestam trio

Olle Eilestam, piano
Lars Risberg, bas
Stefan Andersson, trummor

Ann-Christin Hallgren, sång, och Marcus Österlund, piano

LÄNKAR
Åsa Sjöberg hemsida
Ann-Christin Hallgren hemsida
Studio Skandia Facebook konsertkalender tv-inspelningar

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.