• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kulturskolan har flyttat in och packat upp

Uppackat!
Uppackat. Kulturskolan har (nästan) flyttat in i sina nya lokaler på Fotbollsgatan 2.

 

”Vi lämnar Hörsalen”

 

Grönt och blått. Mitt under pågående läsår har Kulturskolan flyttat in bakom Nya Parken. Musiken breder ut sig mest men här är också rum för bildkonst och drama. Knappt är flyttkartongerna urpackade förrän det är dags för inflyttningskonsert.

Kulturskolans flytt ingår i rockaden av skolbyten i Norrköping. Under tiden Kulturskolan har bott i kappsäck efter att ha lämnat Kristinaskolan (som renoverats för Kungsgårdsgymnasiets behov) har verksamheten varit spridd i staden. Eleverna har förutom redan tidigare utnyttjade lokaler i Hörsalen och på Ruddammskolan fått sin undervisning på De Geergymnasiet och Lennings. Filmeleverna stannar kvar på Cnema.

 


Glad över nya lokalerna. Ulla Britt Eriksson är biträdande kulturskolechef.

 

Från början var planen att renovera Kristinaskolan, men strax kom en ny lösning. Från början låg Förskollärarseminariet här på Fotbollsgatan. Sedan har grundskoleelever kommit och gått. Kulturskolan samsas nu med Ektorpsringens mellanstadieelever och ser fram emot samarbetet med skolans kulturprofil och med andra grundskolor i kommunen.

– Vi vill växa, säger biträdande rektor Ulla-Britt Eriksson.

Aulan, med stora ljusinsläpp och skjutbara sittplatser i lila och rött för drygt 100 personer, är en viktig pusselbit. Framför gradängplatserna breder ett vidsträckt golv ut sig. En flygel står i ett hörn och ser diskret ut.

– Vi lämnar Hörsalen, även om det kan hända att vi hyr in oss, säger Ulla-Britt Eriksson.

Aulan kommer att täcka nästan alla Kulturskolans behov av orkesterrepetitionssal och scen modell större. Lokalen kan ta 200 personer allt som allt. Det räcker för så gott som alla evenemang, förutom vid de tillfällen då pedagogerna ser en fördel i att möta publiken i andra lokaler och sammanhang.

 


Kan skjutas ihop och fällas upp. Publikgradängerna rymmer drygt 100 sittplatser. Kaja Vaht sitter på en.

 

Vid entrén tar besökaren av sig skorna. Första veckan av inflyttningsperioden hjälps den administrativa personal till med att hjälpa kulturskolans elever och föräldrar tillrätta.

– Foajén är jättetrevlig, tycker Ulla-Britt Eriksson och hoppas att få till ett fik. Vi jobbar på att ordna med en liten scen som ungdomarna kan vara ansvariga för.

Kaja Vaht, pedagog i piano och sång, blir min ciceron i korridorerna, de gröna och de blå. Färgsignalerande scheman sitter utanför ljudtäta dörrar till undervisningsrum för enskilda elever eller små grupper. Körer och orkestrar har stora rum till sitt förfogande. Rentav så att här finns möjlighet att bygga inspelningsstudio.

Vi hälsar på hos en stråklärare och inne i pianorummet slår Kaja Vaht sig ner vid elevpianot och spelar en truddelutt. Det blir bra bilder.

 


Här kan elev och lärare sitta bredvid varandra och spela.

 

Kulturskolan är mer än musik, även om den genren står för största andelen av utbudet för ungdomar upp till 25 år. I källarvåningen hittar vi ett ljust bildskaparrum och ett mörkt rum för drama och teater. Kulturpedagogerna har ett stort arbetsrum där de förbereder sina besök ute på skolorna i kommunen.

Lite här och där hittar jag konst som jag sett på utställningar under de senaste åren, en nallebjörn här och en vargkvinna där. Fåglar och andra djur av olika konstnärer. Det gör mig glad.

– Konstmuseet har varit här och tittat. Det kommer ännu mera, lovar Ulla-Britt.

Och så var det det där med Inflyttningskonserterna. Två har redan varit, en återstår på måndag.

– Våra fördjupningselever brukar ge konserter under terminerna. Det passade bra att de är de första som ger konserter här, tycker Ulla-Britt Eriksson.

De kommer att följas av fler. Kulturskolan har ett stort konsertutbud, oftast riktat mot elevernas anhöriga. Men alla är välkomna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURSKOLAN Norrköping

19, 20, 24 november 2014 18.30 (visning av lokalerna 17.30)
Inflyttningskonsert

Kulturskolans fördjupningselever

Ny adress: Fotbollsgatan 2

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.