• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Till minne av dem vi saknar

Släppa taget
Släppa taget. Bilden är hämtad från ett annat sammanhang men gestaltar tankarna på hur publiken kan vara delaktig i verket Can you hear me.

 

Ett steg åt sidan för minne och saknad

 

Var inte rädd att tala om döden. Ett inslag under årets nyårspromenad blir Magdalena Åkerströms och Tuttika Sens konstinstallation i Västgötebacken. Den som vill kan ta ett steg åt sidan och i ett bildspel se dem de älskat och som de saknar.

– Norrköpingsborna är jätteviktiga, säger Magdalena Åkerström och hoppas få in många bilder.

Bildspelet ska projiceras mot husgaveln som står vid gränsen till den inramade parkeringsplatsen i kvarteret Trehörningen mitt emot Stadsmuseet. På marken ska hundratals vita objekt vara fästa, uppåtsträvande. Tanken är att de som kommer dit ska interagera med dem, delaktigheten är bärande del. Can you hear me heter verket, hämtat från en rad i låten I’m calling you ur filmen Baghdad Café. Den kommer att spelas på platsen.

 


De vi älskar och saknar ska lysa upp mörkret. Magdalena Åkerström framför husgaveln som bildspelet ska projiceras mot på nyårsafton.

 

Grundidén är curatorn Magdalena Åkerströms medan konstnären Tuttika Sen står för det konstnärliga uttrycket. Grunden för projektet är djupt personlig.

– Min pappa dog plötsligt när jag fyllt 40 år. Han var bara 67 år.

Pappans död startade en process som några år senare fört kvinnan från nordligaste Sverige till Norrköping. Hon gjorde ett lappkast i livet, bytte från designbranschen till kulturstudier med inriktning mot konst. Livet är viktigt. Men döden är det också.

– Jag vill tala om döden. Vi är så rädda för att låta den finnas. Vi säger att någon har gått bort, kilat vidare, avlidit. I stället för att säga att någon har dött.

Magdalena Åkerström är mån om att säga att hon inte menar att provocera. Det ska bli en fin stund, den som vill lämnar gångstråket på Västgötagatan en stund och går innanför planket på parkeringsplatsen.

– Det är en inbjudan. Man har möjlighet att stiga åt sidan och försjunka i sina egna tankar.

Curatorsrollen passar Magdalena Åkerström som säger att hon älskar det praktiska. En curator står för grundidén, det viktiga ämnet, och är en fixare men behöver andra, konstnärer, som bidrar med sina idéer och gestaltning.

– Jag visste att det skulle handla om döden, minnet och styrkan i de människor vi minns och saknar. Det skulle också äga rum i det offentliga rummet och bjuda in till deltagande.

Magdalena kom i kontakt med konstnären Tuttika Sen som är verksam som frilansande kulturproducent inom en rad genrer.

– Tuttika är perfekt. Hon har jobbat med det offentliga rummet i sitt konstnärliga skapande. Och så är hon världens idéspruta, jag skulle vilja krypa in i hennes hjärna och se hur där ser ut.

 


Tuttika Sen har lång erfarenhet av konstprojekt i det offentliga rummet.

 

Magdalena Åkerström beskriver första mötet med konstnären. Efter att hon presenterat sitt koncept var det tyst en stund.

– Sedan började det att bubbla: det skulle vara något att skicka, bilder och så sången. Allt kändes självklart, det blir en stark och värdig upplevelse.

Nu träffas curatorn och konstnären varje vecka. Idéerna ska genomföras, det kräver förberedelser och lösningar ner på detaljnivå. Hur ska de små objekten fästas så att de inte sticker iväg? Och kunna lösgöras enkelt av de medverkande?

Magdalena har mycket att stå i. Hon har fått sponsorer som står för kostnaderna. Hon ska ta emot alla porträtt som hon hoppas kommer in. Parkeringsplatsen ska stängas av i god tid och anslutningen till elektricitet ska fungera. Hon vet vilket fönster storbildsprojektorn (en stor och stark som når hela vägen) ska stå i. En av de många bilder som tonas in är på hennes pappa. En annan på hennes mormor.

– Nyårsafton blir bra. Det gamla dör bort. Och det nya föds.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto och illustrationer: Ann-Charlotte Sandelin, Magdalena Åkerström och Birger Österberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VÄSTGÖTEGATAN Norrköping

31 december 2014
Can you hear me
Konstinstallation

Konstnär: Tuttika Sen
Curator: Magdalena Åkerström
I samarbete med kulturföreningen V.O.D.K.A.N. och Upplev Norrköping

LÄNKAR
Tuttika Sen hemsida
Magdalena Åkerström Mejla bilder senast 12/12

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.