• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgöta kammarsolister spelar i jul

Kamelerna kommer till Annandsgskonserten.
Kamelerna kommer till Annandagskonserten i Immanuelskyrkan.

 

”Du kommer att ha dina virtuosa tillfällen”

 

En glatt uppfordrande upptakt präglar Mendelssohns Sinfonia i Ess-dur. Östgöta Kammarsolister repeterar inför Annandagskonserten i Immanuelskyrkan.

Förra sommaren träffade jag orkestern som då kallade sig Östgöta Unga Kammarsolister. Nu har de släppt ordet Unga, kanske för att flera av dem är färdigutbildade och har börjat etablera sig i sitt yrke. Vad de däremot inte vill släppa är kontakten med varandra. Och möjligheten att visa upp sig för hemmapubliken, släkt och vänner, säga ”Hej, här står vi nu”. En konsert på sommaren, en konsert vid jul. Annandagens är den femte i ordningen.

 


Koncentration. Matias Malmqvist framträder även som solist i en violinkonsert av Bach.

 

Som violinisten Matias Malmqvist, sedan ett par år engagerad vid Norrlandsoperan i Umeå. Han är Annandagskonsertens solist i J. S. Bachs Konsert för violin i E-dur.

– Jag var femton år när jag spelade Bachs violinkonsert senast. Det är inte världens svåraste stycke men det har sina utmaningar.

Matias Malmqvist vill inte framhålla sig själv utan pekar på att Bachs konsert mer är ett samspelsstycke än till för solisten att briljera. Solisten är också den som leder stråkorkestern på kammarmusikers vis.

– Du kommer att ha dina virtuosa tillfällen där du broderar ut musiken, kontrar Sofie Sunnerstam bestämt.

 


Östgöta Kammarsolister julen 2014. Konsertmästaren Sofie Sunnerstam är violinisten ytterst till vänster.

 

Sofie Sunnerstam är drivande kraft i Östgöta Kammarsolister där hon har rollen som konsertmästare. Det märks i de mendelssohnska upptakterna där 15 par ögon fästs på violinisten Sofie som sitter längst fram till höger.

Som konsertmästare fastställer hon konsertprogrammet, efter ett intensivt mejlande fram och tillbaka mellan Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Oslo och New York och var nu alla orkestermedlemmar befinner sig. Vilka kommer hem och spelar med i jul? Förslag på verk? Och så allt det administrativa – ”Alexandra Carlgren hjälper också till” – med att beställa noter, lokal, reptider, affisch och marknadsföring.

– Vi ger ett uruppförande, Nu faller snö av Emmy Lindström. Egentligen säger Sofie Sunnerstam det nästan det första hon gör när jag klivit in i den julpyntade Immanuelskyrkan där ljusen lyser i granen i koret och kamelerna travar i ökensanden mot stallet i Betlehem.

Emmy Lindström kommer från Linköping och ingår i gänget även om hon inte sitter med i orkestern under Annandagskonserten.

 


Yngst. Linda Hou, näst längst till höger, spelar viola.

 

Linda Hou går första året på musikhögskolan i Oslo. Hon är 18 år, är yngst i orkestern och blev inbjuden till Östgöta Kammarsolister redan förra året. Jag ber henne jämföra Kammarsolisternas orkester med hur det var att spela på Kulturskolan och musikgymnasiet i Norrköping.

– Det är mer engagerat, alla vill driva orkestern framåt. Det är roligare att spela här, säger Linda Hou.

En pianokvartett av Schumann kommer att inleda Annandagskonserten. Sofie Sunnerstam spelar tillsammans med Jenny Augustinsson, viola, Beata Söderberg Quinn, cello, och förstås pianisten Karin Haglund. Också Karin får säga hej till hemmapubliken, senast gav pianisten, som är bördig från Söderköping, årets barnkonsert under Östergötlands musikdagar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

IMMANUELSKYRKAN Norrköping

26 december 2014 kl 18
Annandagskonsert
Östgöta Kammarsolister

PROGRAM
R. Schumann – Pianokvartett i Ess-dur, op 47
Emmy Lindström – Nu faller snö – uruppförande
J. S. Bach – Konsert för violin i E-dur
F. Mendelssohn – Stråksymfoni nr 6 i Ess-dur

MEDVERKANDE
Konsertmästare – Sofie Sunnerstam, violin
Solist – Matias Malmqvist, violin
Violin: Sofie Sunnerstam, Matias Malmqvist, Lovisa Ehrenkrona, Lovisa Hagman, Olivia Lundberg, Victor Mobäck, Anni Odenhall, Lina Samuelsson, Erik Wallin
Viola: Jenny Augustinsson, Linda Hou, Damon Taheri
Violoncell: Beata Söderberg Quinn, Alexandra Carlgren, Rebecka Lagman, Klara Skogqvist
Kontrabas: Björn Malmqvist
Piano: Karin Haglund

LÄNKAR
Östgöta Kammarsolister hemsida Facebook
Årets kulturstipendiater hedrades reportage Kultursidan.nu 16/12 2014
Unga kammarsolister spelar hemma reportage Kultursidan.nu 16/8 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.