• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfullt modefoto i Konstforums Studio

Oda Alida
Drömmannen? Oda Alida utgår från idéer och dagdrömmar, hon placerar ett objekt i ett nytt sammanhang och undersöker vad som kan hända.

 

Tänk om det var en stor, varm och mjuk man…

 

Jag gillar nallen i badkaret. Egentligen tål han inte vatten men han tycks trivas med sällskapet. Oda Alida Bjørke iscensätter drömmar och fantasier i sina moderelaterade fotografier. Utställningen på Konstforum i Norrköping är hennes debut.

Oda Alida Bjørke startade i Norge, föddes, växte upp och studerade fotografi. Först på folkhögskola, sedan fördjupade hon sig innan hon tog steget över till Sverige och vidare studier i Malmö. Som avslutning på Fotoskolan i Göteborg gör hon nu sin praktik hos en fotograf och ett modemagasin. På vägen har hon släppt Bjørke med sitt norska Ø.

 


Uppdelningen i ljusare respektive dunklare miljöer är ett enkelt men också effektivt grepp.

 

Modefotografi roar Oda Alida. Nu låter hon sina bilder roa betraktaren i Studion på Konstforum. Här möter drömmar och fantasier mode och blir till iscensatta berättelser.

Särskilt roas jag av nallen i badkaret. En ganska så storväxt nallebjörn med ljust brunlockig päls som kontrasterar mot det gröna, retroriktigt mosaikkaklade badrummet. Egentligen tål han inte vatten men han gör sig fint där han sticker upp ur det vita badkaret i sällskap med den badklädda kvinnan med glänsande turkos badmössa och svart nos. Det är fest med vin och doftljus i det intima rummet. En air av tjusighet som hör övergången mellan 1950 och 1960-talet till. Han är stor, varm och mjuk och har henne i fokus. Tänk om det var en stor, varm och mjuk man…

– Det blir storytelling i bilderna. Jag sätter in ett nytt objekt och ser vad som händer. Här är det någon som lever ett välordnat liv, lite tjusigt. Hon söker en annan. Är det verkligt eller är det en dröm?, förklarar Oda Alida.

Bilderna på väggen i Studion har hon hämtat från olika fotoprojekt, två tre stycken från varje. Med uppdelningen i lite dunklare miljöer och lite ljusare fungerar helheten väl. Oda Alida arbetar med naturligt ljus, som ibland får lite hjälp på traven av lampor.

– Jag utgår från idéer, jag är en dagdrömmare. Eller att jag ser ett objekt och hittar på en historia utifrån det. När jag sedan tar bilden så kommer jag på nya saker hela tiden, berättar Oda Alida.

 


Den gamla gårdsmiljön lockar fram nya fantasier.

 

Miljöerna växlar, från en ren skolkorridor (ung kvinna faller ur ett elevskåp) till ett gammal bebyggelse på landet (pilot med änglavingar som går uppför en trappa). Associationerna krockar och humor uppstår. Ibland är hon själv modellen på bild, det är praktiskt, ibland någon annan.

– Jag har jobbat ihop med designern Veronica Lindahl som går på Tillskärarakademin i Göteborg.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STUDION, KONSTFORUM Norrköping

8 – 22 februari 2015
Vernissage 8/2 kl 14.00
Oda Alida

Foto

LÄNKAR
Oda Alida hemsida Facebook
Konstforum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.