• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norpar låneböckerna på Stadsbiblioteket

Said Zenkari matar in en bok i Norpan.
Återlämning pågår. Stadsbibliotekets IT-ansvarige Zaid Zenhari matar in en bok i Norpans inlämningsstation.

 

Följ med på bokens väg på det sluttande planet

 

Nu är Norpan invigd. Fast hon har redan varit igång i en månad. Norpan är en återlämningsmaskin för boklån och andra medier. Kultur- och fritidsnämndens nye ordförande Olle Vikmång klippte bandet innan det var dags för demonstration av 2,5-miljonersinvesteringen.

 


Invigning med bibliotekarien Ingrid Loeld Rasch, IT-ansvarige Said Zenhari och Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång.

 

Besökare på Stadsbiblioteket i Norrköping har den senaste tiden mötts av en ny interiör. Receptionsdisken har förminskats till ena väggen och biblioteket har fått en öppnare attityd. Sedan länge har man kunnat låna böcker med automatfunktion och sedan cirka en månad har man också kunna lämna tillbaka sina lån i automat.

Att detta är möjligt beror på att man genomfört ett teknikskifte och utrustat medierna med så kallad RFID-teknik. RFID står för Radio-frequency identification och är en teknik för att läsa information på avstånd från transpondrar och minnen som kallas för taggar. Medierna i biblioteket är försedda med koder som innehåller 13 siffror.

För besökaren så är det en automat som nu gäller för att lämna tillbaka sina lån. Inte speciellt dramatiskt egentligen om man inte tycker att det varit trevligt att köa till inlämningen. Förändringen är mera dramatisk om man går bakom kulisserna!

Norpan är namnet som man nu gett återlämningsfunktionen. Träffande namn på flera sätt men det passar bra på funktionen då maskinen ”norpar åt sig böckerna” som Ingrid Loeld Rasch beskrev namnet vid invigningen.

 


Sluttande bandet tar återlämnade medier från gatuplanet ner till källaren.

 

Klippte det röda bandet gjorde Olle Vikmång, S, ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Norrköping sedan i höstas. Han har egen erfarenhet från biblioteksarbete, bakom disken i Vilbergens bibliotek. Ett trivsamt jobb, tycker han, med kontakt med besökarna just när de återlämnat sina låneböcker och andra lånemedia.

Från början var han tveksam till 2,5-miljonersinvesteringen i den nya utrustningen av just den anledningen, att mötet mellan personal och besökare minskar. Olle Vikmång ändrade dock inställning då han också konstaterat att hantering av böcker är tungt och sliter hårt på armar och axlar. Mötet med kunderna kan ske på bättre sätt än när man tar emot låneböcker.

Vad händer då när man stoppar in boken i automaten frånsett att man kan får ett kvitto på återlämningen? Bibliotekets IT-ansvarige Zaid Zenhari guidade alla nyfikna vid invigningen. Från markplanet sluttar ett band ner till källaren där en 18 meter lång bana hanterar medierna. Medier är bättre att säga än böcker då det också handlar om ljudböcker, tidskrifter, film och musik med mera.

I källaren sorterar Norpan medierna som ska tillbaka upp på hyllorna i Stadsbiblioteket låneavdelningar och i magsinet. Men också till filialbiblioteken och andra samverkande Det kan vara en bok som hör till Stadsbiblioteket i Norrköping men som någon i Boxholm har reserverat. När boken då återlämnas så känner systemet av att läsare i Boxholm väntar på den och lägger den i en box för Boxholm.

 


Svisch! Boken sorteras från bandet ner i en box, till ett annat bibliotek, eller som här på en specialvagn för Stadsbibliotekets interna boktransporter.

 

De böcker som skall tillbaka upp på hyllorna i Stadsbiblioteket sorteras i speciella, batteridrivna, vagnar. För att minska belastningsskadorna så kan dessa vagnar lutas så att medierna kan plockas i vågrätt läge när de ska lyftas in i hyllorna igen.

Därmed är de redo för utlåning igen. Låna får biblioteksbesökaren dock göra i en annan apparat.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.