• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De jämförde livet i Sverige och Kenya

Linn Jerrhage och Rebeccca Bäckström
Parbilder. Linn Jerrhage och Rebeccca Bäckström reste till Kenya och fann att människor är sig lika i kärlek och drömmar.

 

Utambulisho betyder ”identitet”

 

Utambulisho betyder ”identitet” på swahili. Linn Jerrhage och Rebeccca Bäckström packade kamerorna när skolkamraterna packade dansskorna. Tre varma februariveckor i Kenya gav dem upplevelser för livet. Deras film- och fotoutställning Utambulisho visas på Hyllan en spiraltrappa upp på Stadsmuseet i vår och i sommar.

Utställningen är en del av De Geergymnasiets utbytesprojekt med en skola i Kenya som satsar på dans. Just nu är det dags för återbesök från Kenya.

Parvis. En lite mindre bild från vanliga svenska förhållanden. På väg. I skolan. Förälder och barn. Hemma. En stor bild från byar utanför Nairobi i Kenya. På väg. I skolan. Förälder och barn. Hemma.

– Det är både likheter och olikheter. Politiskt och i samhället är skillnaderna större. På individnivå är likheterna större, säger Rebecca Bäckström.

Styrkan i bilderna är just enkelheten som lyfter fram de visuella likheterna. Någon går på en väg, lite till vänster i bild, ryggen vänd mot kameran. Någon vilar på sin säng tillsammans med något betydelsefullt, i ena fallet ett husdjur, i andra fallet en fotboll. Dokumentära vardagsbilder med avväpnande prestigelöshet.

– Det är mycket en slump att det blev just det här urvalet. Vi skrev ut bilder vi tyckte var viktiga och bredde ut dem. Sedan valde vi, förklarar Linn Jerrhage.

 


Tre av bilderna på utställningen är fotograferats av kenyanska ungdomar. Den stora bilden till höger har Geoffrey Moriasi tagit. Rebecca Bäckström har tagit den lilla bilden.

 

De är tajta, det märks när de fyller i varandras meningar medan de berättar om den tre veckor långa resan till Kenya tillsammans med skolan. Linn Jerrhage och Rebeccca Bäckström går sista året på De Geergymnasiet med inriktning på film/foto. Utambulisho är deras gymnasieprojekt som startade redan i höstas när de skrev sin ansökan för att få hänga på de dans- och musikelever som skulle resa till Kenya. De Geergymnasieet har genomfört ett utbytesprojekt med en skola i Nairobi i fem års tid med start i dansen. Varje år fokuserar eleverna på ett tema, i år är det Lika värde.

– Vi hade ett fullspäckat schema. Vi har varit hemma hos kenyaner, besökt skolor, kvinnofängelse, barnfängelse, slumområden, barnhem, safari och varit ute vid kusten, berättar Linn och Rebecca.

En sådan resa ger minnen för livet och perspektiv på tillvaron. Sverige är ett rikt land och de uppskattar mer i tillvaron, tänker på skolmat som är en självklarhet. Även om de hoppas kunna påverka dem som ser utställningen menar de att inget kan uppväga erfarenheterna de fått genom att vara på plats.

– När vi var på en skola satt en tjej med mask för ansiktet. Hon hade jobbat i ett kök och svimmat med ansiktet i kokande vatten. Hon satt och grät hela tiden. Hon får inget jobb. Hon behöver opereras men har inga pengar, jag tänkte att hon behöver ju pengar till mat först, säger Linn Jerrhage som drabbades starkt av flickans nöd. De har dålig säkerhet och inga försäkringar.

 


Könsroller? I kortfilmen svarar svenska och kenyanska ungdomar på frågor med anknytning till projektets tema Lika värde.

 

Rebecca minns ett besök på ett barnhem, överfyllt med barn. Fattigdomen och bristen på blöjor, leksaker, mat hade slagit henne vid ett tidigare besök på samma barnhem. Den här gången var det annorlunda.

– När vi gick in genom portarna spelade de låten Withholding nothing. Den är kraftfull, med körsång. Den grep tag i mig. Barnen satt i rader och lyssnade, sjöng med och såg gladare ut än förra gången vi var där. Vi hade med oss kex som vi delade ut, berättar Rebecca Bäckström.

– Det kändes som att vi gjorde något litet för stunden. Det var jobbigt och skönt på samma gång. Lite mer hoppfullt.

Mitt i utställningen hänger filmduken där deras kortfilm rullar. Rebecca och Linn har intervjuat tio ungdomar, i Sverige och i Kenya, ställt frågor kring identitet, lika värde och framtidstankar. Det enkla formatet, intervjun mot en neutral bakgrund och tankar om vad som är viktigt i livet understryker än en gång hur lika vi är, vi människor.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSMUSEET Norrköping

23 april – 30 augusti 2015
Utambulisho

Foto och film
av Linn Jerrhage och Rebecca Bäckström
De Geergymnasiet

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida projektblogg
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.