• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Alice med en karl i varje hamn (recension)

FidelioFidelio. Men en käresta i varje hamn.

 

En annan slags trohet

 

Våren är här, festivalernas tid framför andra. På kort tid har Cnema levererat tre festivaler, Balkanfilmer, Barn- och ungdomsfilmer och nu senast en serie franska filmer. Det är ett bra sätt för att lyfta fram andra filmskapare och filmländer än de för svensk publik mest vanliga – svenska och anglosaxiska. Nästa filmfestival handlar dock inte om något land utan om ett intresse: Ellixir, actionsporternas filmfestival.

Den franska filmfestivalen var intensiv men kort, en till två filmer per dag i slutet av april.

Fidelio, l’odyssée d’Alice (engelsk titel är Alice’s Journey) är en originell film om ensam kvinna ute till sjöss och hennes problem i både kärlek och arbete. Fidelio har givetvis med trohet att göra – Il pastor Fido hette en en gång omåttligt populär pjäs, den har inget med präster eller hundar att göra utan betyder just ”den trogne herden”.

Fidelio är också namnet på Beethovens enda opera om den heroiskt trogna Leonora. Hon klär sig i manskläder för att kunna jobba incognito i en manlig värld. Något liknande gäller Alice i filmen, men trohet är inte hennes styrka, något som skapar stora problem.

 


Chef och älskarinna. Alice spelas av Ariane Labed.

 

Poängen är, antar jag, att hon gör ungefär samma som en manlig kollega skulle ha gjort i den stereotypa världen till sjöss. Det blir mycket trassligt när hon har ”en man i varje hamn”, dessutom när hon ibland är chef med ansvar för sina underlydande älskare. Konflikten mellan det privata och det professionella skildras på ett intressant sätt också.

Gott spel hindrar det hela från att bli mer som en pamflett för jämställdhet, även om man ibland kan undra om det måste vara ett framsteg att kvinnor kan få bete sig lika svinaktigt som män alltid har gjort, och komma undan med det, så att säga. Svår fråga!

Den komplexa huvudpersonen framställs också mer som erotiskt tanklös – och mycket sexuell, med många explicita scener – än som elak. Sevärd och provokativ film.

Text: Lars Henriksson
Foto: ur filmen

CNEMA Norrköping

26 april 2015
Fidelio, Alice’s Journey
(Fidèlio l’odyssée d’Alice)
Regissör: Lucie Borleteau
Manus: Mathilde Boisseleau (collaboration), Lucie Borleteau (screenplay), m.fl.
Medverkande: Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie m.fl.
Drama, Frankrike 2014

LÄNKAR
Fidelio  Imdb
Cnema hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.