• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stefan Teleman visar ett Skvatt på Popsi

Stefan Teleman
Skvätten som SKVATT. Stefan Teleman ställer ut teckningarna som blev över på Popsi.

 

”Jag vill ha kvar handens frihet”

 

Domherran förstås och så en och annan gubbstrutt. När konstnären Stefan Teleman samlade sina skämtteckningar till en bok blev några över. Utställningen i Popsis lilla popup-galleri heter också SKVATT, ses lämpligen i väntan på boksläppet hos grannen Antikvariatet på torsdag.

Som konstnär är Stefan Teleman av den typen som gör vad som faller honom in. Vill han göra djupsinniga mönsterkonstruktioner så gör han det. Vill han måla björkved så gör han det. För att inte tala om fågelholkar, fiskargubbar, till och med en och annan blomma. Politisk satir också. Förstås!

– Jag roar mig hela tiden, säger Stefan Teleman med glimten i ögat. Jag går in i olika projekt.

 


Domherran. Uppkopplad.

 

Domherran, den rödbröstade fågeln med svart hätta, har jag hittills mest sett som en personlig krumelur till julhälsning. Tecknad med tunn linje, kommenterande vardagens vedermödor. Nu får den breda ut vingarna i en utställning som fått titeln SKVATT, samma som boken som ska öppnas först på torsdag, då på Antikvariatet strax intill. Däremot är utställningens bilder inte med i den. Det är de som blev över, när urvalet till bokens kapitel var klart.

– Den sortens teckningar som finns i boken har jag försökt få in i tidningar, berättar Stefan Teleman om upptakten.

En politiskt intresserad konstnär med hjärtat till vänster, behöver inte tänka länge för att få en idé. Inte heller en grånad konstnär med barnbarn. Ett eller många pappersark senare har idén fått gestalt.

– Det är så suveränt att teckna. Jag kan sitta med papper och penna vid ett bord, behöver inte gå någonstans. Behöver ingen dator, jag vill ha kvar handens frihet.

Problemet var att dagspress inte använder sig av skämtteckningar nu för tiden. Folkbladet i Norrköping gjorde ett försök men det fungerade inte layoutmässigt. Stefan Teleman satt med en hög med mer eller mindre näbbiga teckningar. Då dök tanken på en bok upp, projektet tog ny fart och riktning.

– Facebook är en arena där jag lagt ut bilderna då och då. Då får man omedelbar bekräftelse. Men nu har jag jobbat med det här under våren och inte visat något.

 


Popsis popup-galleri. Stefan Teleman ställer ut under en vecka.

 

Utställningen i den lilla montern i Popsi innehåller bilder som blev över, en liten skvätt som skvatt för att anspela på den mångtydiga titeln. Det är mycket med Domherran, som kan både ses som konstnärens alter ego – ”Han är mycket spänstigare än vad jag är” – och som en bitsk tankefigur som med järnrör i näven säkrar sitt övertag mot bofinkarna.

– Det blir en själv på något sätt och vis ändå.

Teleman tecknar även gubbstruttar och andra människogestalter, grova karikatyrer, ofta som besvärjelser mot åldrandet men också kommenterande andra samhällsfenomen.

Svart linje på vitt papper. Några röda stänk, ibland en färglagd bakgrund. Merparten av bilderna har text: ”Domherran har låtit sig fotograferas med barnbarn. GILLA” och vi förstår att konstnären driver med sig själv för en bild som lagts upp till allmän beskådan på sociala medier.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

POPSI Norrköping

4 – 8 maj 2015
Utställning – SKVATT

Stefan Teleman
Teckningar

ANTIKVARIATET Norrköping

Torsdag 7 maj kl 19
Bokrelease – SKVATT
Stefan Teleman

Carina Milde samtalar
Boa Pettersson spelar basklarinett

LÄNKAR
Stefan Teleman hemsida
Popsi hemsida Facebook
Antikvariatet hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Stefan Teleman visar ett Skvatt på Popsi

  1. Pingback: Glappet i Holkpartiet skvätter ut i bok (recension) - KULTURSIDAN.nu