• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Planera för Bråvallafestival i tio år till (krönika)

Folkert Koopmans skriver under
Tio år till. Folkert Koopmans skriver på. Till vänster Stefan Papangelis, VD för Upplev Norrköping, till höger Lars Stjernqvist, kommunstyrelsens ordförande.

 

Tiden är den avgörande skillnaden

 

2016–2025. Kommunen har länge flaggat för att ett långtidsavtal var på gång med FKP Scorpio som arrangerar Bråvallafestivalen. I tisdags eftermiddag, direkt efter kommunstyrelsens sammanträde, skrev Folkert Koopmans och Lars Stjernqvist under för ytterligare tio år. Tyngden i signalvärdet kan inte underskattas.

– Avtalet ger FKP Scorpio option att nyttja mark och byggnader på Bråvalla. De avropar inför varje år, förklarade Upplev Norrköpings VD Stefan Papangelis på affärssvenska.

Kartan är densamma, kommunens service är densamma – mer och bättre vatten kommer ju redan i år – och städningen ska preciseras lite bättre. Innehållsmässigt är det nya avtalet i stort sett detsamma tidigare års överenskommelser.

 

Folkert Koopmans
Ingen kostymnisse. Folkert Koopmans ger ett lugnt och engagerat intryck.

 

Tiden är den avgörande skillnaden. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist talade, förstås, åter om visionen om Norrköping som musikhuvudstad år 2020. Stefan Papangelis om att Bråvallafestivalen snabbt blivit ett av Norrköpings starkaste varumärken.

– Det här gör att företagen kan planera och investera, lyfte Folkert Koopmans fram och syftade på både stora artistmanagers – FKP Scorpio har ett eget artiststall – och små spelare som hotell och restauranger.

Det växande musikunderhållningsföretaget FKP Scorpio ordnar festivaler, turnéer och shower. Det innebär att utrustningen kan flyttas från festival till festival, från land till land. Sådant sliter och till exempel scenerna behöver regelbundet ses över. Själv talar han om att investera i nya stora elgeneratorer. För att Bråvalla ska bli Skandinaviens bästa, inte bara största, festival behöver han skruva lite mer på den, lite här och lite där.

Att de stora pengarna går kommunens näsa förbi bekymrar inte finanskommunalrådet Stjernqvist. Jag har tidigare hört honom säga att risktagande (bara artistgagerna går på mellan 100 och 150 miljoner per festival) och vinsthämtning är företagets sak. Nu säger han det igen.

Det är helt i sin ordning att han markerar gränsen mellan vad en kommun ska göra och vad företag ska göra. Han vet ju att en hel del trots allt gör nytta i form av handel – tält, gummistövlar och mat – för att inte tala om hotellnätter. Det ger omsättning och löner – som i sin tur ger skatteintäkter värda många miljoner.

– Sörby herrgård serverar 20.000 portioner till artister, anställda och volontärer, exemplifierar Stefan Papangelis.

 

Undertecknat
Signerat. Avtalet skrivs under av fyra personer: Lars Stjernqvist, Kicki Liljeblad (som inte var med vid presskonferensen), Stefan Papangelis och Folkert Koopmans.

 

Tioårsavtalet gäller faktiskt bara ett stort fält och några byggnader en månad per år. Det innebär att Bråvallafestivalen kan ruckas på någon vecka hit eller dit, men inte mer. Stefan Papangelis påpekar att allt mest stått tomt sedan flygmakten lämnade.

Tio år är en rimlig tidshorisont. Tillräckligt lång för att våga investera. Tillräckligt kort för att en kommun med plötslig växtvärk ska kunna fundera över hur Bråvalla ska användas i framtiden. Avtalet får inte lägga en död hand över det gamla flygfältet.

Det är också en lagom tidsrymd för en gigantisk festivalarrangör att se över om konceptet med utescener för stående publik i regn och lera håller även under 2020-talet eller om det är dags att flytta och förändra sin underhållningscirkus.

Ja just det, där finns en passus i avtalet om att kommunen inte får ge tillstånd till konkurrerande stora konsertarrangemang under ett par veckor runt festivalen.

Folkert Koopmans är minst av allt en kostymnisse. I sin eviga mjukiströja är han sig lik sedan den där festivalen jag tror att han startade med sina kompisar någon gång för mer än 25 år sedan. Jag frågar vad han ser fram emot de närmaste dagarna.

– Bra väder!, säger han och jag anar ett bistert leende mot alla lomhörda vädergudar.

– Bra underhållning, fortsätter han entusiastiskt utan att specificera några favoritakter. Det blir eldshower och fyrverkerier!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRÅVALLA Norrköping

2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025
Bråvallafestivalen

Option under tio år, med möjlighet att avstå under ett år
Avtal mellan Norrköpings Kommun och FKP Scorpio Hultsfred AB

LÄNKAR
Bråvalla hemsida Facebook
FKP Scorpio hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.