• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sabaton sprudlar av spelglädje (recension)

Sabaton
Mellan det bombastiska och det oskuldsfulla. Sabaton sprudlade av spelglädje på Bråvalla.

 

Bombastiskt, skojfriskt och oskuldsfullt

 

Jag vet inte om Sabatons show på Bråvallas näst största scen, Luna, är en briljant regisserad teater med lysande skådespelare, eller om Sabaton verkligen blev så överraskade av uppslutningen som de säger. Jag tror det lutar mot det senare. Jag undrar verkligen vilka som var mest lyriska, bandet eller publiken?

Vad är det då vi ser? Å ena sidan en välrepeterad show där låtarna sitter som en smäck och ett Sabaton i högform. Det är fullt ös, energiskt och explosivt redan från start, med extra betoning på explosivt. Eldkastarna går bokstavligt talat varma, och det sparas då rakt inte på krutet heller när effekterna badar allt i ljus. Det är precis så effektfyllt och överdådigt som man vill att Sabaton ska vara.

 

Sabaton
Öser in explosiv energi.

 

Det betyder dock att det inte heller blir några större överraskningar på den fronten. Men vad hade kunnat ge det, egentligen? Möjligen en överflygning med stridshelikoptrar i formation under finalnumren, men utmed den vägen ligger nog bara hybris, ekonomisk ruin och vansinne för bandet. Det här duger alldeles utmärkt. I alla fall för stunden…

…å andra sidan tror jag inte att storheten nödvändigtvis kommer påverka grabbarna från Dalarna än på ett tag. De verkar som sagt uppriktigt rörda över fansens uppslutning på Bråvalla. De må ha byggt upp sin image med bombastiska shower och låtar på ett tydligt krigstema, men de ger ett väldigt jordnära och nästan oskuldsfullt intryck. Det kan vara därför de nästan verkar golvade av publikmängden och dess gensvar på showen.

 

Sabaton
Plojhumor. Charmigt men med förbättringspotential.

 

Dock är mellansnacken mest rena plojgrejer bandmedlemmarna sinsemellan samt ibland även deras crew, och de kan inte anklagas för att bedriva humor på någon hög nivå. Men vi småfnissar förnöjt även fast de berättar att de drar samma skämt på alla konserter. Till viss del i alla fall. Det finns tydliga glimtar av spontanitet och en del spex känns helt klart improviserade.

Inom teatervärlden finns det en tradition att busa lite med varandra under den sista föreställningen, utan att publiken ska märka det. Så känns spexen i showen. Oförberedda, men lite uppsluppet och skojfriskt, utan att man tar sig på för stort allvar. Detta är helt klart showens svagaste punkt, här finns det en del förbättringspotential, som i sig inte är något negativt för ett band som ändå är så starkt som Sabaton nu är.

Sabaton gör ju nämligen ändå sin grej, och de gör det med bravur. Publiken älskar dem och sjunger med varenda låt. Vanligtvis brukar det vara artisten på scenen som leder sin publik, men här var det nog faktiskt stundtals tvärt om.

En del tycker kanske inte att de är det häftigaste bandet att lyssna på längre (min kära mor har till och med uttryckt sig positivt om dem! Ve Och Fasa!) men vad har det för betydelse när man får låtar man faktiskt gillar serverade i en snygg show av en sångare som bokstavligt talat sprudlar av glädje över att få göra det? Tja, jag kommer definitivt se fram emot nästa gång jag ser dem, så överlåter jag gnällandet till de hårdrocks-hipsters som nu verkar finnas där ute.

Text och foto: Samuel Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

27 juni 2015
Scen: Luna 23.30
Sabaton

LÄNKAR
Sabaton hemsida Facebook
Bråvalla festival hemsida Facebook

BRÅVALLA – LÖRDAG 27 JUNI
KSMB fortfarande arga djupt i hjärtat recension Kultursidan.nu 29/6 2015

BRÅVALLA – FREDAG 26 JUNI
Låt röstmiraklet Emeli Sandé inspirera recension Kultursidan.nu 29/6 2015
Gatlopp  mellan Bråvallas scener reportage Kultursidan.nu 27/6 2015
Färgglad punk på riktigt recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Winnerbäcks eld brinner stilla och stark recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Världsstjärnan Robbie Williams recension Kultursidan.nu 27/6 2015

BRÅVALLA – TORSDAG 25 JUNI
Tuffa Arch Enemys growlande Alissa recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Danko Jones is fucking Rock ‘n’ Roll! recension Kultursidan.nu 26/6 2015
De fyra coola syskonen Sierota recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (Echosmith)
The Districts hårda 1900-talspop recension Kultursidan.nu 26/6 2015
Osäkrade minnen från Bråvalla dag 1 recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (A Day To Remember)
Sonic Surf City i sinnessjukt tempo recension Kultursidan.nu 25/5 2015

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Nu du Bråvalla. Nu kör vi! reportage Kultursidan.nu 25/6 2015
Planera för Bråvallafestival i tio år till krönika Kultursidan.nu 24/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.