• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Maja och Alva ska göra sommaren vacker

En vacker dag
Dags för repetition. Maja Dusén granskar hur myggan sitter. I bakgrunden Alva Turdén och Marcus Fyrberg.

 

Gullig, rosenröd och enkel

 

Bästa sommarjobbet, fyllt av sång och dans. Det var på Östgötateaterns buss till Sound of Music-föreställningarna i Linköping Marcus Fyrberg, Maja Dusén och Alva Turden lärde känna varandra på riktigt.

En vacker dag heter deras lättsamma sommarmusikal om framtidsdrömmar, som främst ska spelas på äldreboenden. Några offentliga framträdanden är också inbokade.

– Vår handling är gullig, rosenröd och enkel. Musiken är det absolut viktigaste, framhåller Marcus Fyrberg. Den bygger på den klassiska meningen ”en vacker dag” …blir du stor …blir du kär …vet du vad du vill med ditt liv.

 

En vacker dag, Marcus Fyrberg
Alva Turdén tar täten.

 

Alva Turdén och Maja Dusén kryper upp i soffan i Dansakademiens uppehållsrum, mittemot sitter Marcus Fyrberg. Det är han som startade projektet efter att ha kläckt idén för busskamraterna, som spelade två av barnen i familjen von Trapp, och fått klartecken från Kultur- och fritidskontoret som köpte in tio föreställningar.

– Jag är bara tretton år, då är det svårt att få sommarjobb. Nu får jag göra det bästa jag vet, säger Alva Turdén som är yngst i gänget.

Tillsammans valde de ut sånger, med doft av sommar, som skulle passa för en äldre publik. Experthjälp fick de från mor- och farföräldrar som tipsade om Taube och Lasse Berghagens En kväll i juni. Sedan snickrade de ihop en historia om tre syskon, vad en storebror skulle säga till sina yngre systrar. För en papparoll ville Marcus inte ta på sig.

– Marcus har lagt grunden och vi har försökt bygga vidare, säger Alva.
– Han har ju erfarenhet, kan sång, dans, koreograferar, har skrivit manus, tillägger Maja.

Sång- och dansmannen Marcus Fyrberg är inte så gammal han heller med sina 21 år. Ändå har han rejält med erfarenhet i sitt bagage, först med barnroll på Östgötateatern, sedan flera år på Arbis, hans ”bästa skola” med Robin Karlsson som läromästare, med inhopp hos ChoppEvent. Efter studenten från musikprogrammet på De Geergymnasiet fortsatte han till studier på Balettakademin i Stockholm, samtidigt som han ställde upp för Norrköpings symfoniorkester och Kulturskolan så fort de behövde en ung konferencier eller stöttepelare för unga artister. Cirkeln slöts när Östgötateatern kallade in honom till Sound of Music.

Han har upptäckt att han trivs med kombinationen av att jobba som pedagog parallellt med att utveckla sitt artisteri.

 

En vacker dag, Marcus Fyrberg
Tekniskt pill för att få musiken på plats.

 

Även Maja Dusén och Alva Turdén har redan en hel del i bagaget. Maja ställde sig på Mirums öppna scen för barn och ungdomar och sjöng. Där upptäcktes hon och har nu deltagit i Unga begåvningars konsert i Hedvigs kyrka två år i rad. På köpet har hon fått flera mindre uppdrag.

– Utan Roland Engdahl och Erling Fredriksson skulle jag inte vara där jag är i dag, säger Maja Dusén.

Maja mötte Alva när båda blev uttagna att ingå i den stora familjen von Trapp som musikalen Sound of Music handlar om. De var många barn, bildade två lag som turades om att spela föreställningarna på Östgötateaterns stora scener i först Norrköping och sedan i Linköping.

Alva Turdén har sjungit mycket tillsammans med Maria Olofsson och Östgötamusiken när de gjort Astrid Lindgrenföreställningar och allsång. Vid sidan av sången så spelar Alva saxofon.

Dags att dra igång dagens repetition. Myggorna fästs och den enkla scenografin ställs upp. Den vita skärmen ska bytas ut mot en som Marcus tidigare bildlärare målat. Det ska bli ett kök med fina skåpsluckor.

– Tänk att komma ut med färg, att få höra barnröster, säger Marcus om varför han vill göra en föreställning som vänder sig till äldre publik. Min sångpedagog på Balettakademin i Stockholm hade jobbat med kultur i vården, en eldsjäl. Tänk att komma ut till dem som inte kan ta sig till kulturen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TURNÉFÖRESTÄLLNING Norrköping

Sommaren 2015

Öppna föreställningar
11 juli Wikbolandsmarken
15 juli Gubbens trädgård
En vacker dag

Musikal / sångprogram
Prod: Marcus Fyrberg

MEDVERKANDE
Maja Dusén
Alva Turdén
Marcus Fyrberg

LÄNKAR
Sommarens teaterkarta ritas om 2015 lista Kultursidan.nu 3/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.