• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater Rabalder flyttar ut på Färgargården

Nu bryter vi
Stopp! Nu bryter vi. Panelsamtalet bakom Markus Lundahls programledarroll har urartat.

 

”Återhållsamhet är inte min grej”

 

Överdrifter och absurditeter ska staplas på hög mot en faluröd husgavel i Färgargårdens milda grönska. Med start på torsdag gisslar Teater Rabalder egna och andras fördomar i sin nya sketchföreställning Underhållning pågår. Sång och dans råkar det också bli.

Föreställningen är den enda som hålls utomhus på riktigt i Norrköping i sommar, i alla fall som jag lyckats hitta. Vikbolandsspelet tar paus i år och andra grupper har flyttat in i tält i Knäppingsborg, visserligen både genomskinligt och luftig. Utemiljön är värt regnrisken hävdar gruppen och när jag känner den söta doften efter eftermiddagens regnskur är jag beredd att hålla med.

 

Mikael Scott och Sara Stjärnerstrand, Rabalder
De vill roa i sommar. Mikael Scott och Sarah Stjärnerstrand uppskattar Färrgargårdens miljö.

 

Kanske det faktum att Mikael Scott drabbades av utbrändhet för två år sedan och först nu känner att han kommit igen, har gett Teater Rabalders humor en djupare mognad. Det är i alla fall främst han som poängterar hur fridfullt det är att repetera bland träd och fåglar på Färgargården. När han tidigare bara ville roa så vill han nu roa med ett budskap.

– Vi har tänkt till mycket kring olika samhällsproblem och hur man kan förmedla det med humor. Det finns otroligt absurda situationer, bara att skruva ännu ett varv eller två.

Ett samtal med teatergruppen varar inte många sekunder utan att någon av de fyra medlemmarna gör just det, skruvar ett varv eller två. Som när Sarah Stjärnerstrand uppskattar Café Färgargårdens tillmötesgående så bara måste Markus Lundahl klämma till med att ”vi är en lättsmält godbit till kaffet”.

– Humor har ofta ett allvarligt budskap. För två år sedan tog vi upp frågan om villainbrotten i farsen Två tjuvar och ett par. Med budskapet ”lås om er”, fortsätter Claes Martin Hoffsten på sitt allvarshumor-sätt.

Claes Martin, Mikael och Markus kvarstår i gruppen sedan farsen som spelades regnsommaren 2013 i Knäppingsborg medan Sarah Stjärnerstrand är nytillkommen. Tre killar och en tjej, är inte det sned könsfördelning à la gammal killhumor? undrar jag. Jag får veta att det främst handlar om kompetens, inom humorområdet förstås.

– Vi hade lika gärna kunnat byta ut Sarah mot en kille, säger Claes Martin utan att blinka, typisk dubbelskruv på gränsen till trippel.

Sarah Stjärnerstrand tar det lugnt, van som hon är vid kamratens humor och vet vad den står för.

– Det är jätteviktigt att vi kan lita på varandra när vi jobbar, säger Sarah. Då känner jag trygghet och kan släppa loss.

 

Claes Martin Hoffsten, Rabalder
Med röd fluga. Claes Martin Hoffsten imiterar en känd författare.

 

I nästa nu är det dags för repetition, eller åtminstone fotosession. Claes Martin Hoffsten breder ut sig som den värste översittare. Det hör förstås till rollen och jag förstår vad de menar när de säger att de vill spegla fördomar.

– Vi kommenterar våra egna fördomar på en kollektiv nivå. Vi är själva en del av det här, säger Markus Lundahl.

– Det är inte så enkelt som att komma fram och säga ”Hej, jag heter Claes Martin och jag är fördomsfull”, säger Claes Martin Hoffsten och lockar fram ett skratt, mitt.

Kan man skoja om allt? Det är svårt, man måste vara aktsam påpekar Micke Scott.

– Som tiggeriet, det är ett svårt problem som är så politiskt laddat på alla håll. När vi skojar om det så talar vi om att ”vi har sett det här”, fortsätter Markus.

Mikael Scott är van att skriva, hans humor rymmer ofta ”en korkad karaktär och en som är mer tänkande”. Den här gången har alla kämpat med att skriva. Och med skådespelande. Och med regi, det fungerar bra tycker de eftersom det handlar om just sketcher. Vilket innebär att Markus Lundahl som regisserade för två år sedan nu också står på scenen.

Om en vecka möter de publiken, det är då de får svar på om mödan med texter och två månaders repetitioner verkligen gett resultat. Kommer underhållningen att pågå under varje minut av den omkring timmen långa föreställningen?

– Publiken är alltid en regissör utan att veta om det, hävdar Claes Martin.

– Jag ser det som att man har en bägare med vatten. Om publiken tycker det är kul då häller man i lite till, säger Mikael Scott. Återhållsamhet är inte min grej, kör på bara.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

23–26 juli 2015 kl 19
Underhållning pågår

En sketchföreställning
av och med Teater Rabalder

MEDVERKANDE
Mikael Scott
Sarah Stjärnerstrand
Claes Martin Hoffsten
Markus Lundahl

LÄNKAR
Rabalder Facebook
Två tjuvar och ett par roar utan paus recension Kultursidan.nu 7/8 2013

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Teater Rabalder flyttar ut på Färgargården

  1. Pingback: Underhållande Rabalder vid stuggaveln (recension) - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Sommarens teaterkarta ritas om 2015 - KULTURSIDAN.nu