• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Solid start med sug för SON:s Wienerår (recension)

Eugene Tzigane
Mäktigt och precist med sug. Amerikanske dirigenten Eugene Tzigane var redan i Sverige och kunde ta över för chefdirigenten Michael Francis.

 

Sällan ”vackert” men mycket gripande

 

Österrike för hela slanten. Norrköpings symfoniorkester inledde säsongen med en kväll som fått den dubbeltydiga rubriken På plats i Wien. Inhoppade dirigenten Tzigane och virtuosa violinisten Hyeyoon Park satte tonen för kommande spelåret. Solitt, gripande och med sug.

Det var Österrike för hela slanten med symfoniorkestern i säsongspremiären i en halvtom men entusiastisk och säkert kunnig De Geer-hall. Beethovens Uvertyr (1807) med romerskt tema, Coriolanus, lät mycket mäktigt och precis. Jag satt nära förstaviolinerna som satte varenda rytmisk detalj. Det var dynamiskt, säkert med större orkester än ”Ludwig van” tänkt sig, men mycket effektivt.

 

Solisten Hyeyoon Park
Underbarnet har växt upp.  Hyeyoon Park debuterade med Seoul Philharmonic Orchestra i Korea när hon var nio år. Här genomförde hon en virtuos konsert.

 

Alban Bergs violinkonsert (1935) Till minnet av en ängel – med underbarnet Hyeyoon Park – var virtuos. Berg är den mest romantiska av de kärva tolvtonsgubbarna och det lät lite som en modern Brahms. Den kända Bachkoralen Es ist genug i modern tappning är ett av de största ögonblicken i 1900-talets musik. Det lät sällan ”vackert” i nutida tappning men det var mycket gripande.

Men sin gedigna bakgrund som kammarmusiker var den unga Park mycket exakt och lyhörd. Möjligen lät det mer som Schönberg eller Webern än den mer personlige och romantiskt influerade Berg, men det är en mindre anmärkning.

Titan, Mahlers etta (1888-1898), bygger på sångcykeln Lieder eines Fahrenden Gesellen ungefär ”En ung hantverkares vandringssånger”. I början var det mer klassisk romantik med folkmusik, naturlyrik med fågelsång och en märklig mollvariant av Broder Jakob. Efter hand blir det dock det stora drama som Mahler strävade efter, säkert hade han också ett Beethovenkomplex, man kunde höra vissa ekon.

Tur då att dirigenten Eugene Tzigane, som hoppade in för Michael Francis, mest har gjort opera de senaste åren. Det blev stundom ett enastående sug i musiken, överlag verkade orkestern mycket välrepeterad och koncentrerad, även utan sin chefdirigent.

Man hade kanske kunnat lätta upp programmet med något av den lättare musik som wienarna också gör så bra, men orkestern och solisten spelade i stort sett helt felfritt och det var en solid inledning av året för SON.

Text: Lars Henriksson
Foto: Norrköpings symfoniorkester

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

3 september 2015
även 4 september i Crusellhallen, Linköping
På plats i Wien

Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Eugene Tzigane
Solist: Hyeyoon Park, violin

PROGRAM
Beethoven: Coriolanus, uvertyr

Berg: Violinkonsert – Till minnet av en ängel
Mahler: Symfoni nr 1 – Titan

LÄNKAR
Eurgene Tzigane hemsida
Hyeyoon Park info
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
SON färdas hem till Wien i höst reportage Kultursidan.nu 9/5 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.