• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fem nya lokala filmprojekt får fondstöd

Blod, skam o fläckar
Får bidrag. Kommunikationsbyrån Sibships filmprojekt Blod, skam & fläckar får produktionsstöd av Norrköpings filmfond.

 

Crazy Pictures Kickstartar på 20 nivåer

 

760.000 kronor. Fem nya filmprojekt får dela på pengarna från Norrköpings filmfond. Crazy Pictures, som tidigare fått en miljon kronor av fonden, bjuder in publik och fans att stödja deras långfilmsprojekt genom Kickstarter.

Norrköpings filmfond delar ut 760.000 kronor till fem filmprojekt. Villkoret är att de helt eller delvis spelas in i Norrköping.

– Det är verkligen roligt att se vilken spännvidd det finns på filmskapandet i Norrköping och Sverige. säger Kikki Liljeblad, ansvarigt kommunalråd för Norrköpings filmfond i ett pressmeddelande från Norrköpings kommun.

Tre projekt får produktionsstöd.
Undergången, Mediabruket, 300.000 kronor
Faktafiktion i sex delar för TV och dokumentär. ”Världens första postapokalyptiska inredningsprogram och en instruktionsfilm i hur man överlever världens undergång.”
Hockey och höga klackar, Vindelfilm AB och Lina Steén Media 200.000 kronor
Dokumentärfilm om Mikke, stolt transvestit och passionerad hockeyfantast.
Blod, skam & fläckar, Sibship, 200.000 kronor
Dokumentärfilm som i en ”menstruell roadtripp” följer aktivisten Louise Berg i hennes kamp att förändra synen på menstruation.

Två projekt får utvecklingsstöd med chans till produktionsstöd längre fram.
Backfire, Inger Scharis 30.000
Långfilmsprojekt inspirerat av en verklig händelse där en far räddade sin radikaliserade styvson från Islamiska Statens grepp.
Pojken som fann en ny färg, Melo Film & TV AB
Långfilmsprojekt baserat på boken med samma namn. Filmen ska handla om en familj och om föräldraskap. Om kärleken mellan två personer och ett barn som inte är som alla andra.

– Det här är fem intressanta projekt som kommer att bidra till att utveckla filmkulturen i kommunen och som också lyfter aktuella och angelägna samhällsfrågor, menar Kikki Liljeblad.

 

Vid premiären för Poesi för fiskar 2014
Crazy Pictures vill göra en ännu större film. Fotot är taget vid premiären för kortfilmsserien Poesi för fiskar 2014.

 

Tidigare i år meddelades att Crazy Pictures får en miljon kronor i produktionsstöd till sin kommande dramathriller Den blomstertid nu kommer. En miljon räcker dock inte långt när man gör långfilm och därför gick de för några dagar ut med inbjudan till sitt Kickstarterprojekt.

De som stöder filmen – med en summa mellan 50 och 30.000 kronor (20 nivåer att välja på) – får belöningar som varierar mellan egna namnet på tackraden i filmen (50 kr), ett kraschat minifordon från den kommande produktionen (7.500 kr) och att stå som medproducent till filmen (30.000 kr). Den som väljer att lägga 300 kronor får en egen DVD/Blue-Ray-kopia hemskickad och behöver inte gå på filmpremiären som beräknas bli av i december 2017.

På några få dagar har de fått 1.722 löften om små och stora bidrag på sammanlagt nära 590.000 kronor. Det märks att Crazy Pictures vunnit en stor publik med sina tidigare filmprojekt Den blå mannen och kortfilmerna i Poesi för fiskar.

Norrköpings filmfonds uppgift är att stödja den lokala filmbranschens utveckling och därmed även Norrköping som kulturstad. Målet är att öka produktionen av film och TV i Norrköping. Tre miljoner kronor per år ska gå till filmprojekt på olika stadier.

Kommunen räknar med att när filmproducenterna sätter snurr på bidragen ska det ge mer klirr i den kommunala kassakistan, i form av inköp, och på längre sikt beskattningsbara inkomster och gärna även filmturism, typ Wallanderfilmerna som lockat turister till Skåne.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Pressbild till Blod, skam & fläckar och Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Norrköpings filmfond hemsida
Mediabruket hemsida
Lina Steén Media hemsida
Sibship hemsida
Inger Scharis Imdb
Melo Film & TV AB hemsida
Crazy Pictures hemsida Kickstarter YouTube1 Youtube 2
Crazy Pictures får första filmmiljonen reportage Kultursidan.nu 15/7 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.