• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfulla Hörsalsparken fick Sienapriset

Fontänerna porlar
Porlande fontäner. Vattnet ger liv och rörelse vid Hörsalsparkens stora trappa ner mot Gamla Rådstugugatan.

 

”Juryn är på jakt efter nya, vågade trender”

 

Landskapsarkitekternas finaste pris i Sverige. Omdiskuterade Hörsalsparken fick Sienapriset när Sveriges Arkitekter samlades till årets guldgala. Landskapsarkitekten Cecilia Österholm från Norrköpings kommun tog emot priset i Stockholm tillsammans med övriga inblandade i projektet.

– Jätteroligt att vi har bredden att vi får två nomineringar två år i rad, säger hon.

”Gedigen och nyskapande”, ”lekfullt kittlande park”. Jurymedlemmarna som utsett Hörsalsparken till 2015 års mottagare av Sienapriset för bästa nya landskapsarkitektur fångar kvaliteterna i två skönt slingrande meningar.

Hörsalsparken övertygar med en landskapsarkitektur som är både gedigen och nyskapande. Med estetisk precision och stor förståelse för platsens sammanhang i staden har en vacker och lekfullt kittlande park skapats.

Ett av Norrköpings mer utskällda projekt får pris, det är inte första gången opinion och ledning går isär. Men ligger det något i vad juryn säger?

 

Hörsalsparken får Sienapriset 2015
Blommigt. Mot slutet av sommaren nådde de perenna växterna sin fulla höjd och fyllde ut de strama blomsterkaren.

 

Norrköpings kommuns landskapsarkitekt Cecilia Österholm berättar att uppdraget var att öppna upp den slutna Hörsalsparken och göra den mer tillgänglig. AQ Arkitekter i Eskilstuna fick uppgiften att lösa problemet.

– Målet var att koppla samman parken med omgivningen och göra den till ett stråk. Den skulle upplevas trygg för dem som passerade där och vara grön.

Gedigen kan anläggningen kallas. Vad som är nyskapande är möjligen lite svårare att förstå. Det klassiskt korslagda stråket fungerar, folk rör sig och går i rask takt eller sakta mak nerför eller uppför de breda trappstegen mellan Drottninggatan och Gamla Rådstugugatan.

– Prisjuryn är på jakt efter något mer vågat, ute efter nya trender. Då är Hörsalsparken ett mer vågat projekt, tolkar Cecilia Österholm juryns val.

Många nya parker och torg föreslås få det prestigefyllda Sienapriset. Endast fyra nomineras och det låter Cecilia Österholm förstå är en stor ära. Förra året nominerades Strömparken med laxtrappan som direkt vann Norrköpingsbornas uppskattning. Dess vänliga, organiska uttryck kontrasterar mot den mer strama Hörsalsparken.

– Jätteroligt att vi har bredden att vi får två nomineringar två år i rad, och vinner i år, kommenterar Cecilia Österholm.

Var det ”lekfullt kittlande” kommer in i Hörsalsparken är inte helt lätt att se. Kanske det är trappan som inte är en utan flera. Den enorma trappanläggningen har delvis fått sitt utseende på grund av hänsyn till de gamla murresterna från platsens tid som kyrkogård.

Planerna på hiss för handikappade skrinlades tidigt av politikerna, på grund av ekonomi. En sådan måste skötas, medan utformningen av Hörsalsparken pekar mot en så robust och underhållsfri park som möjligt.

 

Samling i Hörsalsparken för att lyssna till talarna.
Mötesplats. Redan året före invigningen togs Hörsalsparken åter i bruk som rum för demonstrationer. Här finns nu stora kuber som är tänkta att fungera som talarstolar.

 

Växterna som var så ynkliga det första året har numera växt till sig i de långsmala karen. Det är perenner som ska återkomma år efter år, rudbeckia, kärleksört och andra ganska vanliga växter som vi känner igen.

– De flesta nådde sin fulla storlek nu i år. Med träden tar det förstås längre tid, det är lindar och ett körsbärsträd, berättar landskapsarkitekten.

Kanske det är vattnet som finns på flera ställen som står för det lekfulla?

– Jag tycker om hur vattnet leds nerför eller uppför trappan, säger Cecilia och påpekar hur porlandet från fontänerna tar bort trafikbruset från gatan.

Hörsalsparken blev redan från början en plats för möten. Där är öppna ytor vid sidan av gångstråk och blomsterkar.

– Det finns kuber som man kan sitta på och som också är tänkta som moderna talarstolar. Det är jättebra att det fungerar, uppskattar Cecilia Österholm.

Hörsalsparken har blivit en plats för vardag och för möten. Kanske värd sitt pris.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Peter Holgersson/Norrköpings kommun

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HÖRSALSPARKEN Norrköping

19 november 2015
Sienapriset

Sveriges Arkitekters Landskapsarkitekturpris

HÖRSALSPARKEN
Landskapsarkitekt
: Joakim Malmquist, AQ Arkitekter.

Byggherre: Norrköpings kommun.

Juryns omdöme
Hörsalsparken övertygar med en landskapsarkitektur som är både gedigen och nyskapande. Med estetisk precision och stor förståelse för platsens sammanhang i staden har en vacker och lekfullt kittlande park skapats.

Jury
Landskapsarkitekt LAR/MSA Karin Sjölin
Landskapsarkitekt MSA Gustav Jarlöv
Landskapsarkitekt MSA Helena Bjarnegård
Erik Simonsen, Cementa
Jan Lang, Starka Betongindustrier

LÄNKAR
Sveriges Arkitekter hemsida
Nya Hörsalsparken binder och särar krönika Kultursidan.nu 28/5 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.