• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Luciakröningen ett ljus i vintermörkret

Var ljus i mörkret.

Var ljus i mörkret! Kommunfullmäktiges ordförande, Louise Malmström bar borgmästarkedjan när hon förrättade kröningen av Norrköpings och Odenses lucior.

 

En riktig ungdomsmusikstad

 

Som traditionen bjuder i Norrköping kröns Norrköpings och Odenses lucior vid en konsert i Louis De Geer dagen före Luciadagen. Föreningen Norden svarar för Norrköpings officiella luciafirande i samarbete med De Geer-gymnasiet, Norrköpings Kulturskola och Norrköpings Tidningar.

Redan när man kommer in i foajén ljuder musiken från en scen. Ungdomar från Kulturskolan framträder i en lång rad och det gör att publiken väntar in i det sista med att gå in i konsertlokalen. Man vill njuta av de duktiga ungdomarna så länge det går. Medan man lyssnar på musiken kan man se vattenfallet utanför växla färg eller se ljusdekorationerna sprida ljus i mörkret utanför konserthuset.

Ljuset släcks i salongen och brasset från NUSO, Norrköpings Ungdomssymfoniorkester, spelar Intrada from Suite No. 5 av Henry Purcell. Det är mäktigt! När brasset tonat ut strömmar ungdomar in och fyller scenen och gångarna – allt under sång.

– Det kommer att vara 350 ungdomar som framträder ikväll, berättar konferenciererna Åsa Sjöberg och Marcus Fyrberg.

Publiken uppmanas att spara på sina applåder till kröningen är klar – en uppmaning som förstärker stämningen, men det är svårt att hålla händerna i styr efter de olika sångnumren.

 

Luciatåget inför kröningen
Okrönta. Luciorna med tärnor har radat upp sig på scenen.

 

Till tonerna av Koppången av Pererik Moraeus, med text av Py Bäckman, kommer Norrköpings och Odenses lucior in. Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström kröner dem och tänder sedan de höga ljusen.

– Vänskapen med Odense är 70 år gammal, förklarar Louise Malmström och håller luciornas händer högt upplyfta.

I ett kort tal berättar hon en saga där solen och mörkret tävlar med varandra. Slutsatsen blir att om alla bidrar med att på sitt sätt vara ett ”ljus” så har mörkret inte en chans. Man behöver inte vara ett helgon likt Lucia, men alla kan bidra till en bättre värld genom att vara ett ljus i tillvaron.

Kröningen av luciorna i Norrköping kommer cirka en vecka efter att de krönts i Odense, Norrköpings vänort sedan 1945. I båda städerna framträder också unga musikstipendiater från de olika orterna. Från Odense var det Rasmus Halle på trumpet och David Gottschalck Bolving på piano och från Norrköping Ragna Rydberg på tvärflöjt och Hampus Torarp på piano.

Mest imponerande är alla ungdomar som vid denna konsert får framträda och Norrköping kan glädja sig åt att vara en riktig ungdomsmusikstad. Under konserten framträdde De Geergymnasiet musiklinjes kör tillsamman med Norrköpings Ungdomskör samt en rad av Kulturskolans körer för yngre röster.

Ett Staffansspel med Staffansvisor i ett potpurri framfördes under ledning av Sonja Nichols och Kristina Burin-Eriksson med Tonsänket, Tonhöjdarna, Tonträffarna samt violinelever från Kulturskolan. Vackert framfört!

 

Staffansspel
Staffans fålar. Kulturskolans körer och violinelever framförde ett Staffansspel.

 

Norrköpings symfoniorkester får snart se upp. För Norrköpings Ungdomssymfoniorkester visade sin förmåga att konkurrera, med bland annat White Christmas. Förstärkt med Norrköpings Ungdomssinfonietta framfördes även engelska julsången God Rest Ye Merry Gentlemen.

Kvällen avslutades med Nu tändas tusen juleljus” med alla medverkande på scenen.

Luciakröningen är en manifestation för alla de duktiga ungdomar vi har som här får chans visa sitt kunnande – inramat av det högtidliga som kröningsceremonin innebär.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

12 december 2015
Luciakröning

Kröning och konsert
Arr: Föreningen Norden, De Geergymnasiet, Kulturskolan och Norrköpings Tidningar

MEDVERKANDE
Norrköpings Lucia – Lina Ljungberg
Odenses Lucia – Ninna Juul Ligaard
Tärnor: Tosca Cederberg Marmefelt, Moa Hedegård
Emelie Svedstam, Kim Bergehammer
Matilda Wegmann, Emma Andersson
Konferencierer: Åsa Sjöberg och Marcus Fyrberg
Norrköpings Ungdomssymfoniorkester och Norrköpings Ungdomssinfonietta
Körer: De Geergymnasiets musiklinje, Norrköpings ungdomskör
Salta röster, Tonstänket, Tonhöjdarna och Tonträffarna
Dirigenter: Henrik Bergion, Sonja Nichols,
Kristina Burin-Eriksson, Katrine Lilløre, Annika Ekfeldt-Ottingius
Ackompanjatörer: Hampus Torarp, Helena Thelin, Yoriko Asahara,
Stipendiater: Ragna Rydberg och Hampus Torarp, Norrköping
Rasmus Halle och David Gottschalck Bolving, Odense
m.fl.

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook FB-Evenemang
Föreningen Norden hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.