• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Strålande stipendiekonsert i S:t Olai (recension)

Stipendieutdelning, S:t Olai
Ur dunklet. Damon Taheri och Jenny Augustinsson spelar W F Bachs Tempo Guiso ur Duo nr 2 för två viola under stipendiekonserten i S:t Olai.

 

Damon siktar mot världens scener

 

Violan är lite större än violinen och rejält mycket mindre än cellon. Skickliga violasterna Damon Taheri och Jenny Augustinsson spelade musik skriven för alla tre instrumenten som tack när de tog emot Gerda Teresia Bäckmans respektive Tyra och Sven Ribbings stipendier i S:t Olai kyrka i måndags kväll.

Gerda Teresia Bäckmans är ett av Sveriges största stipendier i pengar räknat, årets stipendiat Damon Taheri får 120.000 kronor. Han har mellanlandat i Norrköping på väg från New York, där han tar sin masterexamen vid Manhattan School of Music i vår, till Kina.

– Jag ska ta semester, resa med en vän, men också ta lektioner, säger Damon Taheri som ser fram mot att möta en ny lärare med nya perspektiv på musiken.

Vartenda öre behövs, det står klart, för Damon Taheri investerar i en framtid som siktar så högt som det bara går. Nästa mellanlandning på den långa vägen är vidareutbildning i Boston, USA, eller Berlin, Tyskland. Målet är en karriär som solist som ger konserter i hela världen och att samtidigt spela i en av de yppersta orkestrarna.

 

Jenny Agustinsson, T o S Ribbings stip
Jenny Augustinsson vill både spela kammarmusik och i stor orkester.

 

Tyra och Sven Ribbings stipendium går inte heller av för hackor. 20.000 kronor två år i rad blir 40.000 sammanlagt, under förutsättning att mottagaren studerar båda åren. Jenny Augustinsson har påbörjat sin masterutbildning vid Edsbergs slott, där Kungliga musikhögskolan i Stockholm driver sin kammarmusiklinje.

– Jag siktar mot att bli stämledare i en orkester i Sverige och samtidigt fortsätta med kammarmusik, säger Jenny Augustinsson som tillsammans med vännen och violonisten Sofie Sunnerstam, också hon från Norrköping, har Scandinavian String Quartet med en medlem från vardera Norge och Danmark.

Jenny Augustinsson inledde med fylliga tongångar med tre satser ur Bachs Cello(!)-svit i C-dur. Man kan fortfarande ana renässansens folkmusikaliska bakgrund där hon både spelade melodi och ackompanjerade sig själv på samma gång.

Tre Rumänska danser av Béla Bartók demonstrerade violastens bredd, följsamt ackompanjerade av Mats Jansson. Först en dramatisk-romantisk dans, därpå dröjande och rentav spröda tongångar avslutat med vilda attacker med ett abrupt slut.

 

Damon TaheriG T Bäckmans
Han spelar med hela kroppen. Damon Tageri visade högsta klass i rumänske tonsättaren Enescys konsertstycke för viola och piano.

 

Även Damon Taheri valde musik av Bach, dennes ofta spelade Partita i E-dur för violin, ett stycke i högt tempo. Följt av rumänske tidige 1900-talskompositören Enescus Konsertstycke för viola och piano, alltså bänkade sig Mats Jansson åter vid kyrkans flygel.

Damon Taheri har här valt att visa upp sitt yppersta kunnande. Konsertstycket är en utmaning, skrivet av en tonsättare som även var en uppburen violinist. Det växlar från det vilda till det naturromantiska till det serena, i snabba scener. Andra satsen startar burdust. Den tredje demonstrerar det virtuosa, alltså det som förenar snabbt, skickligt spel och samtidigt känsligt och klangfyllt. Men aldrig smetigt.

Damon Taheri spelar med hela kroppen, det är inte bara fingrarna som kortar strängarnas tonhöjd, inte bara handen och armen som för stråkens flykt. Det är en hel kropp som rör sig, koncentrerar sig för att lyfta fram varje ton på just rätt sätt just här just nu. Mats Jansson inte bara ackompanjerar, där ges även rymd åt vår skicklige pianist om än nu violasten spelar första fiolen.

Tillsammans spelar de två stipediaterna mera Bach men sonen Willhem Friedmann, Tempo Guisto ur Duo nr 2 för två viola. Ett luftigt samtal. Följt av ett extranummer, även det av fader Bach.

S:t Olai kyrka var välbesatt, släkt, lärare och vänner. Plus att allt fler upptäcker de här stipendiekonserterna som börjat finna sin form.

Dessutom får jag veta att Östgöta Kammarsolister, som båda musikerna ingår i, inte ger någon konsert under jullovet som de annars brukar.

– Vi kommer igen, säger Jenny Augustinsson bestämt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

S:T OLAI KYRKA Norrköping

21 december 2015
Stipendiekonsert

Damon Taheri, G T Bäckmans stipendium
Jenny Augustinsson, T & S Ribbins stipendium

Musik av J S Bach, B Bartók, Enescu och W F Bach

LÄNKAR
Damon Taheri om
Jenny Augustinsson hemsida Facebook
Unga kammarsolister spelar hemma reportage Kultursidan.nu 16/8 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.