• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Läsarnas 10-i-topp under 2015 (krönika)

Nya tider på Arbis
Nya tideräkning på Arbis. Nya ägarna Sebastian Andersson och Isak Wernhoff satsar på bra konsertupplevelser och håller scenen öppen för teater och dans.

 

Tack för 154.472 besök i år

 

Fler än någonsin. Tack för 154.472 besök på Kultursidan.nu under 2015. Årets tio mest klickade artiklar – vi har publicerat 540 i år – handlar om KSMB:s spelning på Bråvalla, två uppsättningar på Östgötateatern och nya tider på Arbis. Och så spökar det. Med mera.

154.000 känns som en riktigt bra siffra. Nu. Förra årets 126.000 var inte pjåkig den heller. Då. Med fler medarbetare med olika intressen har vi mer att erbjuda och fler läsare upptäcker Kultursidan.nu.

Vi bevakar östra Östergötland där Norrköping är huvudstad och Söderköping dess drabant. Närsyntheten till trots öppnar vi för omvärlden utanför närområdet då och då.

Juni, med Bråvallafestivalen, blev årets rekordmånad då vi hade 15.374 besök för att vara exakt. Över 15.000 hade vi även i september, då hösten drog igång på allvar.

 

KSMB
Händerna högt. Personligen är jag emot dyrkan av detta slag oavsett hur fingrarna knyts eller spretar. Men här handlar det om punkbandet KSMB:s sista konsert, den på Bråvallafestivalen i somras och de är ju själva emot världens skam och orättvisa.

 

Spökar det på Löfstad slott? Många är nyfikna på detta läskiga nöje och klickade upp vårt reportage på första plats. Trots att det faktiskt publicerades i februari 2014.

Punkbandet KSMB återförenades på Bråvalla i juni. Fansen älskade dem. Känslan, ilskan och upprördheten fanns kvar, tunga texter och ett lika tungt bildspel. Scenen badade i guld när solen sjönk.

Upp stod Magnus Betnér, kanske Sveriges mest mordhotade stand upkomiker/samhällskommentator, på Lilla teatern. Också han har fans som ville läsa för så många som 1.220 personer rymdes inte på Lilla teatern.

Östgötateatern kammar hem två placeringar på 10-i-topplistan. Frankenstein med livsfrågor om vänskap, kärlek och sjävförverkligande utspelas i en gotisk gråskala medan Kungens rosors slamrande kökskarusell snurrade för fort för publiken (och bearbetades inför nypremiären i Linköping).

Nyfikenheten var stor inför sommarens utställning i Värmekyrkan. Att sputnikar och rymdmojänger med eller utan rymdkänning inte lockade tillnärmelsevis lika många besökare som 2014 ås Harry Potterutställning var väntat. Men Upplev Norrköpings VD Stefan Papangelis var glad ändå, målet var att få Kolmårdens Bamse-turister att stanna en dag extra i stan.

Ibland måste Kultursidan.nu resa västerut. Den traditionella sommarutflykten gick till Vadstena där teatersällskapet Shakespeare på Gräsgården ännu en gång hängav sig åt En midsommarnattsdröm. En lekfullt frustande mardröm på en plats där patriarkatets makt är oinskränkt. Skickligt skådespel, frasande regi, utsökt replikföring.

Arbis har fått en stark nystart med nya ägare som sett dess potential som konsertlokal. Vi intervjuade Sebastian och Isak inför nyöppnandet med Torsten Flinck, första dagen konsert, andra dagen nypremiär på teatermonologen Doktor Glas.

Såklart att HBTQ ska ta plats på teaterscenen. RevolverTeatern hoppade heteronormen och satte strålkastarljuset på en annan sexualitet med humoristiska Lara och dagdrömmarna.

Fortsättning på temat att all sexualitet är lika mycket värd. Under några år var Arbis Burlesquens hem, fyllt av drömmar och fantasi. Det tog slut för ett år sedan. Klicken visar att vi saknar Burlesquen.

Kultursidan.nu 10-i-topp 2015

1.764 Spökvandring på Löfstad slott

1.611 KSMB fortfarande arga djupt i hjärtat (recension)

1.220 Vass Betnér och grov Whitney stod upp (recension)

816 Gråskalig Frankenstein en stark upplevelse (recension)

779 Rymden fylls i Värmekyrkan 2015

747 Ett hett kallt spel om kärlek och vanmakt (recension)

708 Nya tider med Sebastian och Isak på Arbis

707 Kungens rosor väver två Mior till en Moa (recension)

654 Dagdrömmar som berör och stör Lara (recension)

645 Allomfamnande Burlesque på Arbis (recension)

 

Strax utanför listan hamnar Allsångssatsningen som kom av sig på Strömsholmen. Det märks att intresset för De Geergymnasiets estetelever är stort, inte minst när de gör gemensam sak med Norrköpings symfoniorkester. Att Gideon Wahlberg är en högst levande teaterpersonlighet går också att läsa ut av listan över populäraste inläggen under de senaste 365 dagarna.

Kultur och nöje har en kärna som innerst handlar om livet, om att vara en seende, kännande, handlande människa och medmänniska. Kulturjournalistik handlar oftast om att följa konstnärer, artister och andra kulturarbetare som speglar detta i sitt arbete.

I år har frågorna djupnat med frusna EU-migranter och flyktingar som knackat på vår port. Tidigt i våras reste norrköpingsborna Marcus André och Jessica Svensson till Bulgarien för att se med egna ögon hur där är. Det blev en film.

När Kultursidan.nu:s medarbetare har valt ut sina bästa minnen från året (se länkarna nedan) är det påfallande många som lyfter fram hur de berörts av vittnesmålen från världens skuggsida. Vi har mött personer som handlar utifrån djupt grundade värderingar om människors lika värde och rätt till värdighet. Respekt!

Jag ser fram mot kulturåret 2016.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Lena Ljungars och Samuel Sandelin

LÄNKAR
Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (IV) lista Kultursidan.nu 30/12 2015
Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (III) lista Kultursidan.nu 30/12 2015
Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (II) lista Kultursidan.nu 29/12 2015
Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (I) lista Kultursidan.nu 28/12 2015

Bookmark the permalink.

Comments are closed.