• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Blauba bejakar lek och fantasi (recension)

Flyttkaoset, Blauba
Både ense och osams. För båda vill ha paketet. Kim och NisatnaF dansas av Anna Axiotis och Tea Harryson.

 

Fullt med flyttkartonger alltså

 

Det är fullt med flyttkartonger i Kims nya rum. Pappa vill att Kim ska packa upp sina saker men Kim vill hellre leka. Med vännen NisatnaF:s hjälp går det till slut som en dans. Danskollektivet Blaubas nya barnföreställning Flyttkaoset med min vän NisatnaF bejakar leken.

Ibland kommer det så mycket annat i vägen. Nya saker som händer. Som nya fantasilekar. Eller nya kulturevenemang. För på samma sätt som det är så många flyttkartonger i Kims rum när Kim och pappa just har flyttat, har hösten fyllts av mer kultur än vanligt i östra Östergötland.

Nu öppnar jag min sista kartong, danskollektivet Blaubas Flyttkaoset med min vän NisatnaF. Jag såg den på ScenGalej i oktober, utbudsdagen som främst vänder sig till förskolor och skolor i Östergötland. I november gjorde de en miniturné i Valdemarsviks kommun och fler föreställningar planeras framöver. Flyttkaoset med min vän NisatnaF finns i två versioner, en för lite yngre barn och en för lite äldre.

 

Kim
Ett burrigt troll av garn och ullig kropp. Kim tar sig an första kartongen med dockan NisatnaF:s hjälp.

 

Fullt med flyttkartonger alltså, en situation de flesta barn varit med om någon gång och kan relatera till. Och en hylla vars konturer påminner om ett hus med trappa. För övrigt är golvet tomt i Kims rum. Bara Kim är där.

– Kim, packa upp!, manar pappas röst.

Med dockan NisatnaF i handen – ett burrigt troll av garn och ullig kropp – tar Kim itu med uppgiften. Det är inte lätt, för allt som känns som arbete är trist och tungt och Kim är full av motstånd. Så hopp – blir dockan en levande vän – och det går som en dans.

Varje kartong är en överraskning, det är ju leksaker och varje lådöppning fylls av lek. Musikkartongen innehåller musik av många olika slag, från Star Wars pampiga tema till hiphop. Bokstäver plockas också upp i paketen och ger nya impulser till lek.

Publiken ser inte bara på, dansarna lockar med dem i nedräkning och raketlek.

 

Kim och NisatnaF
Se upp! Kim och NisatnaF tittar på stjärnhimlen.

 

Föreställningen har skapats av tre av Blaubas medlemmar, Anna Axiotis, Tea Harryson och Sofia Sosso Harryson. Vid föreställningen på Teater Bråddgatan 34 dansade Anna Axiotis rollen som Kim och Tea Harryson den stora NisatnaF.

Parallella rörelser är en effektfull parkvalitet, liksom den snarlika klädseln. Dansarna använder både sig själva och rummet som fylls av uppackade saker – och blir allt skräpigare. För dockan är Kims bästa vän, och i leken kan allt hända. Och vips, när det blir tråkigt och pappa tjatar smiter NisatnaF och blir liten igen.

Det märks att dansarna känner sin målgrupp, barn från 3 år och uppåt. I dansen utgår de från barns rörelser och tar dem vidare, i en kroppspoetisk föreställning som bejakar lek och fantasi.

Musik och ljus förstärker stämningarna. Musiken stöttar känslorna och Kim kan både vara glad och rädd. Ljuset kan flöda i olika färger men också lysa upp ett monster inifrån.

Läcker är resan med raket ut i rymden. Det börjar med en stjärnrymd och fortsätter med resan. När dansarna gestaltar gravitationens tyngd och dess motsats i viktlöshet väcks hos mig insikten om betydelsen av att ge barn glädje i kroppsmedvetenhet och utforskande.

Tänk vad bra det är att ha en vän som NisatnaF. För med fantasins hjälp kan vad som helst hända.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

7 oktober 2015
Flyttkaoset med min vän NisatnaF

Dansföreställning för 3–5 år och för 6–10 år
Koreografi: Anna Axiotis, Tea Harryson & Sofia Sosso Harryson
Ljus, ljud & teknik: Danne Ahrreman
Musik: Norbert Lukacs
Scenografi: Maja Lagusson & Johanna Berg
Kostym: Stina Söderberg
Inspelad röst: Johan Cedersjö
Prod: Blauba danskollektiv

DANSARE
Anna Axiotis och Tea Harryson

LÄNKAR
Blauba danskollektiv hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Blauba bejakar lek och fantasi (recension)

  1. Pingback: Sova drömmar på Blaubas stora vita täcke – KULTURSIDAN.nu