• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snapshots från Kulturnatten 2011


Blå häst med Håkan Thornell drog stor publik under Kulturnatten.

 

Varför är Kulturnatten bara ett knappt dygn?

 

Nog borde Kulturnatten vara en vecka med samma utbud som erbjuds så man har en chans att besöka flera av de arrangemang som man prickar för som mest intressanta.

Så här blev min Kulturnatt. Först en rundtur med Veteranbussen från 1967 som var en resa i Norrköpings 1900-tal. Mathilda Bengtsson gav en guidad försmak av den utställning Kris & Vision som Arbetets Museum och Stadsmuseet öppnar i december. ”För att förstå vad Norrköping är idag behöver man förstå stadens historia. Vad kan vi lära av de kriser och visioner som varit och hur kommer de att se ut i framtiden?” är beskrivningen av utställningen som görs i samarbete med Fastighets AB L E Lundberg, Henry Ståhl Fastigheter AB och Hyresbostäder i Norrköping AB. Under rundturen gav Matilda, som är utställningsproducent, en beskrivning av intressanta fakta som påverkat bland annat Folkparken, Röda stan och Saltängen. Med på turen sågs bland resenärerna flera kommunalråd.

Vid torgen runt Arbetets Museum visades också ett stort antal nostalgiska föremål. Parkeringen var fylld av veteranbilar och ett par lådbilar. Till och med en flygmotor som Flygvapenmuseet startade med jämna mellanrum. På byggarbetsplatsen, framför Arbetets Museum, trängdes gamla maskiner och en Bolinder Munktell-traktor. Framför före detta Holmens Museum tvättades det kläder på gammaldags sätt.

Inne på Arbetets Museum var det också full aktivitet. Bland annat premiär för en fotoutställning där besökare fått lämna bidrag med sin syn på Arbetets Museum. Bland 92 insända bilder har 20 valts ut till utställningen. Fotograferna är anonyma tills den bästa bilden röstats fram under hösten.

Att Kulturnatten drar till sig både många utställare och besökare från alla håll bevisas bland annat av att föreningen Flygande Veteraner återkom med sin DC 3 Daisy fullsatt med ett antal entusiaster och att Svenska Motorvagnsklubben reste från Stockholm med en motorvagn av typen X16 från 1956.

Vi besökte också Knäppingsborgsområdet under kvällen där vi på Krim-scenen lyssnade till orkestern Blå häst som tillsammans med Håkan Thornell bjöd på en timmes uppskattad underhållning. Inne i Crescendos lokaler var det packat till absolut sista ståplats när Nisse Sandström med band spelade upp. Vid Gamla torget underhöll frälsningsarmen med sång och musik.

I S:t Olai kyrka hölls sinnesromässa, och där upptäckte vi stadens troligen längsta teckningar. Hela långa kyrkgången var fylld av olika barns bilder.

Körslaget i Hörsalen, alla andra konserter, bokbord och konstutställningar får inte plats i denna beskrivning.

Text & foto: Sven Åke Molund

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.